В центрі уваги

Навіщо боксеру сильні, швидкі та витривалі ноги

Навіщо боксеру сильні, швидкі та витривалі ноги

Здавалося б, боксеру для перемоги потрібні лише сильні, швидкі, витривалі руки і набиті кулаки, щоб можна було засипати противника градом потужних рясних ударів, а в результаті перебоксувати його та перемогти. Але все далеко не так просто. Хороший боксер повинен розвивати все тіло. І, як не дивно, точно не останньому місці по важливості тут знаходяться ноги.

Чому ноги в боксі такі важливі

Правильна робота ніг є запорукою успіху в будь-якому поєдинку. Від неї залежить те, як боксер пересувається на рингу, маневрує, ухиляється від ударів та атакує. Без добре поставлених та сильних ніг будь-який боєць може перетворитися в мішок для биття.

Перш за все, саме від правильної роботи нижніх кінцівок залежить сила удару, і те, наскільки нищівним він буде для суперника. Саме з ніг починається удар. Вони дають початковий імпульс, який переходить на корпус, потім на руку і закінчується на кулаку. Ноги дають старт, який і визначає, з якою силою та швидкістю удар прилетить до суперника. Неважко здогадатися, що шансів перемогти в бою більше саме в того бійця, який більше уваги приділяв тренуванню цього імпульсу.

Також від тренованості нижніх кінцівок залежить швидкість боксера в рингу, його маневреність, блискавичність проведення атак і реагування на атаки суперника. Чим більше боєць “бігає” по рингу, тим важче його зловити, тому він більш захищений. Він не такий вразливий, швидко реагує на будь-які дії суперника, зміщується і відходить від ударів.

Разом із силою та швидкістю обов’язково необхідно прокачувати й витривалість м’язів. Адже, наскільки б боєць не був швидким та сильним, якщо його ноги не витривалі, то він швидко перетвориться в мішок для биття. Спочатку він намагатиметься компенсувати втому роботою інших частин тіла, але швидко видихнеться та стане відкритою мішенню для суперника.

Як можна натренувати ноги

Правильно працювати ногами бійців навчає тренер. В залі ці навики відточуються до того моменту, доки рухи не стануть ідеальними та не будуть доведеними до автоматизму. В ході цього збільшується сила, швидкість та витривалість, але тренування на цьому не закінчуються та доповнюються рядом інших вправ.

Найбільш популярними заняттями є звичайний біг, їзда на велосипеді або велотренажер. Дуже часто вони комбінуються. Кожне з них має свої переваги. Наприклад, на тому ж велотренажері можна займатися вдома, якщо немає можливості вийти на вулицю або відправитися в зал. Кататися на велосипеді не тільки корисно, а ще й цікаво і весело. А бігати можна різними способами: на короткі чи на довгі дистанції, на стадіоні чи по пересіченій місцевості.

Також однією з найефективніших та найпопулярніших вправ є стрибки на скакалці. Це прекрасний спосіб збільшити силу, швидкість та витривалість ніг. Єдиний недолік цієї вправи — монотонність. Тому вона швидко набридає. Але є і перевага — можливість її виконувати в багатьох варіаціях.

Не слід забувати й про класичні присідання, вистрибування з глибокого присіду, стрибки вперед, назад, на перешкоду чи через неї й т.д.

Загалом варіантів вправ дуже багато. І радує те, що вони можуть бути не тільки корисними, а й цікавими. Можуть покращувати ваші фізичні дані та водночас допомагатимуть розслабитись психологічно. А тому, вибирайте, що вам до вподоби та тренуйтеся.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: спорт, бокс
В тему