В центрі уваги

«Є загроза втратити те, що маємо»: у Луцьку обговорили питання безвізу та інтеграції в Європу

«Є загроза втратити те, що маємо»: у Луцьку обговорили питання безвізу та інтеграції в Європу

У Луцьку відбулася відеоконференція з представниками «Європейської Солідарності» Волині, на якій говорили про інтеграцію в Європу і про загрозу скасування безвізу.

На заході, що відбувся 3 жовтня, були народна депутатка ВРУ VIII скликання Ганна Гопко, кандидат на посаду мера Луцька Юрій Моклиця, кандидатка в депутати у Волинську облраду, яка очолила список від «ЄС» та керівниця обласного штабу цієї партії Юлія Вусенко.

Також по відеозв’язку спілкувалися з помічником депутата Європарламенту, кандидатом у депутати до Луцькради Олександром Лазукою та помічницею депутата Європарламенту Андрюса Кубілюса, кандидаткою в депутати до Кременчуцької міської ради від «ЄС» Катериною Мусієнко. Наразі вони перебувають у Брюсселі.

«Ми говоримо про місцеві вибори, про європейське майбутнє, яке обіцяють майже всі, але не всі розуміють, як до нього дійти, що в себе включає це поняття для місцевого самоврядування. Одна справа говорити про безвіз, але хочу наголосити на тому, що децентралізація, за якою зараз ховаються всі політичні сили, – це теж продукт європейської інтеграції. Зараз ми говоритимемо про те, що ми можемо отримати від Європи, а це гроші та свобода рішень», - розпочав Юрій Моклиця.

Олександр Лазука зауважив, що його робота, як помічника депутата Європарламенту, базується в основному на Угоді про асоціацію з ЄС. Він повідомив, що наразі опрацьовують питання залучення до підтримки України якомога більшої кількості депутатів.

За словами Катерини Мусієнко, це питання – під загрозою, адже євродепутати активно слідкують за подіями в Україні та роблять гучні заяви щодо безвізу. Вона додала, їхнє завдання полягає в тому, аби показати, що в Україні є активісти, політики з конкретними цілями та планами щодо євроінтеграції.

«Питання безвізу залежить виключно від нас. Ми побачили, наскільки серйозними є наміри євродепутатів щодо санкціонування, зупинки або «відкочування» реформ в Україні і в сфері корупції, і в сфері децентралізації. Загроза втратити те, що вже досягнули, є», - зазначив Олександр.

Катерина Осієнко додала, що питання безвізу пов’язане з ключовими сферами, як антикорупція та децентралізація.

«Хотілося б нагадати, що на початку 2015 року Україна пообіцяла ЄС посилити антикорупційну трудову структуру. Зокрема інституцій НАБУ та САП. А в кінці 2015 Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити незалежне функціонування САПу та певних критерій відбору в САП. Зараз ми бачимо, що ці критерії не виконуються», - наголосила Катерина.

Ганна Гопко додала, що напередодні саміту Україна-ЄС Центр протидії корупції опублікував сайт #зробимоїхвізиразом.

«Тут є ті українські обранці, які діють, як агенти Кремля. Серед них Олександр Дубінський та Віктор Медведчук. На сайті опубліковані їхні статки, щоб Європейський Союз міг чітко розуміти, як в України крадуть гроші, а потім їх освоюють в ЄС.

Але сьогодні важливо те, що результати місцевих виборів так само є важливими в подальшій співпраці з Європейським Союзом. Чим більше буде достойних людей, обраних до місцевих та обласних рад, тим більше буде взаємодій та можливостей залучати допомогу ЄС. Ми сподіваємося, що саміт Україна-ЄС пройде не лише під риторикою антикорупційного настрою, але хотілося б, щоб Україні вдалося провести зрушення в промисловому безвізі», - зауважила Ганна Гопко.

За її словами, якщо наступ, який здійснює п’ята колона, корупціонери на незалежні антикорупційні органи продовжать, то такі «відкати» будуть не просто заявами декількох європарламентарів, а це може бути позиція всього Європейського парламенту.

«Я не даремно згадала про кампанію #зробимоїхвізиразом. Наше завдання не покарати всіх українців, поставивши під ризики скасування безвізу, а тих, хто докладає зусилля, аби українці позбулися можливості вільно подорожувати Європою», -  сказала голова Комітету Верховної  Ради у закордонних справах.

Юлія Вусенко підкреслила, що напередодні місцевих виборів така зустріч є надзвичайно вчасною.

«Дивно відстежувати формат голосування, яке відбулося в парламенті, внаслідок якого сьогодні потрібно проговорювати  й чути занепокоєння людей, які представляють інтереси України за кордоном. Ганна Гопко змушена збирати закриту зустріч з європарламентарями, аби озвучити нашу позицію, аби пояснити, що попри те, що парламент не підтримав певну постанову, ми в жодному разі не змінюємо свій курс.

Від місцевих виборів буде залежати те, чи зможемо ми продемонструвати на місцях, що  Україна дійсно свій курс не міняє, що ми маємо сталу та зрілу позицію, що нам важливі європейські цінності та стандарти», - підкреслила Вусенко.

Насамкінець вона додала, що безвіз – це можливість для освітніх програм, для розвитку студентів, для підвищення якості медичних послуг.

«Це не просто можливість, як озвучують наші опоненти на Волині, втратити велику частину населення, яка їде за кордон на заробітки, а єдиний варіант втримати їх на Волині – це «прив’язати» громадян до України. Але невже українців до України прив’язує отримання візи? Згадайте черги, які були колись. Це повернення назад», - резюмувала Вусенко.

Насамкінець Олександр Лазука наголосив, що ці проблеми стосуються кожного українця.

«Ця фінансова допомога відчувається на місцях, а Україна від 2014 року отримала 16 млрд. Ми відчуваємо, як ці кошти використовуються в нас в місті. Луцьк отримав гроші на реконструкцію зоопарку, на реконструкцію архітектурних пам’яток, запуск ЦНАПу – це те, чим ми користуємося. Тому до місцевих виборів потрібно підходити свідомо», - підкреслив кандидат у депутати до Луцькради.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, Україна, євросоюз, безвіз, децентралізація
В тему

Останні матеріали