В центрі уваги

Мешканці Заборольської ОТГ масово приватизовують свої земельні ділянки

Мешканці Заборольської ОТГ масово приватизовують свої земельні ділянки
Сергій Ковальчук

Заборольська ОТГ,  яку примусово приєднали до Луцька, за короткий проміжок часу змушена вирішити багато питань, які буде важко вирішити після приєднання, та й конкретних механізмів їх вирішення ще не знають.

Як міська влада планує керувати приєднаними територіями, теж залишається таємницею. Але це ж велика відповідальність. Чи готове місто взяти її на себе? Зауважимо, досі ніхто з міської влади не зустрівся  ні з депутатами, ні з головами ОТГ для обговорення спільних механізмів співпраці. Будь-яка комунікація з боку влади міста – відсутня.

Як розповідає депутат Заборольської сільради і голова земельної комісії Сергій Ковальчук, люди масово оформляють право власності на свої земельні ділянки, тому що ця процедура в місті займе у них багато часу із зайвою бюрократичною тяганиною. По факту, Заборольська ОТГ самостійно існуватиме і працюватиме ще весь наступний місяць, тому робота тут «кипить» щодня.

Все, над чим ми працювали, усе, до чого прагнули, все зведено нанівець. Тепер уся наша робота спрямована на те, аби максимально закрити усі проблеми своїх мешканців, бо ми не знаємо, як це буде робитися після приєднання до міста, - розповідає Сергій Ковальчук.

Саме на його комісію – земельну, припало найбільше роботи. На його робочому столі – величезні стоси паперів – 135 земельних справ по зверненнях громадян. І це враховуючи те, що лише два тижні тому була сесія сільради.

  • Ми зараз намагаємося проводити якомога більше сесій, щоб всі люди встигли приватизувати свої земельні ділянки. Ось маємо за 2 тижні 135 нових питань по землі, а це - на кілька днів безперервної роботи. Адже часто доводиться виїжджати на місце, вивчати ситуацію. Ми опитуємо сусідів, дізнаємося, чи дійсно людина отримала цю землю від колгоспу, приміром, і вже на основі зібраної інформації комісія приймає рішення. Це  дозволяє провести сесію фактично за декілька годин.

Ця процедура після приєднання до міста буде відбуватися за новими правилами.

  • В Луцьку це проходитиме згідно їхніх внутрішніх розпоряджень і буде багато тяганини. Потрібно буде надати право власності на об’єкт нерухомого майна, замовити в земельній організації зйомку, далі з відповідними документами звернутися в ЦНАП, паспорт і право власності повинні бути на одну й туж людину, якщо ні – мають бути нотаріальні доручення. Ми ж керуємося лише законодавчими актами, якщо в громадянина є всі підстави для приватизації  та необхідний мінімум документів, то не можемо відмовити у наданні права власності. У місті, звісно, так просто не буде,  людям доведеться  добряче побігати і пооббивати пороги відповідних держустанов, як зараз це відбувається в Прилуцькій сільській раді, яку нещодавно приєднали до Луцька. І я вже не говорю про те, скільки це може зайняти часу, - завершує Сергій Ковальчук.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, ринок землі
В тему