В центрі уваги

Як карантин вплинув на плани волинського бізнесу

Як карантин вплинув на плани волинського бізнесу

Карантин суттєво cкоригував плани людей різних професій та соціальних прошарків: хтось сидів два місяці у вимушеній відпустці, хтось не уникнув скорочення, хтось працював дистанційно, а комусь навпаки значно додалося роботи. 

Складним цей період був майже для всіх видів бізнесу. Ті, хто міг піти в дистаційну торгівлю, зробили це, але відчутного удару зазнали всі — особливо малий та середній бізнес. 

t1.ua розпитав у волинських бізнесменів та бізнесвумен, як карантин вплинув на їхні особисті плани та на ритм роботи підприємств. 

Сергій Чуріков, компанія «EuroStandard»

Так, голова правління компанії «EuroStandard» Сергій Чуріков каже, що не планує влітку відпочивати, бо робота первинна, а відпочинок — вторинний.

«Завжди знаходив час на відпустку, коли було менше роботи. Не відпочивав більше тижня. Влітку вирвусь на кілька днів десь в Україну. Можливо в Карпати», — сказав він.

За словами підприємця, працівники компанії використовують відпустки по максимуму під час карантину, бо це вимушена міра.

На післякарантинний період «EuroStandard» пропонує «дуже демократичні ціни». «Продовжуємо співпрацювати з партнерами, які погано розраховуються. Перед кризою закінчили б співпрацю з таким компаніями однозначно», — додав Чуріков.

Сергій Чуріков
Сергій Чуріков

Ірина Кушпель, «Луцький домобудівельний комбінат»

Очільниця відділу маркетингу компанії «ЛДБК» Ірина Кушпель каже, що її сім'я влітку планує гайнути в Буковель та на озеро Пісочне.

«Щодо працівників нашої будівельної компанії, то основні відпустки більша частина використала саме під час карантину, звичайно це вимушена ситуація і всі з розумінням до цього поставились. Але короткотермінові літні відпустки звичайно планують», — розповіла вона.

У компанії «ЛДБК» перед початком карантину запланували видачу документів для оформлення права власності та ключів і, враховуючи карантинні обмеження, змогли чітко запустити цей процес.

«Всі зустрічі проходили на будові відповідно до санітарних правил карантинного режиму. Клієнти лишились задоволені, оскільки звичайно всі планують чим швидше розпочати ремонт. Також з розумінням поставились та для клієнтів зробили карантинні канікули в оплаті за житло.

Щодо посткарантинних пропозицій, то з кінця червня плануємо відкривати продажі в наступному житловому будинку ЖК «Caramel Residence», умови та варіанти оплати, і ціни відповідно плануватимемо до ситуації на ринку житла. Зараз це важко спрогнозувати, оскільки ситуація міняється чи не кожен тиждень», — розказала Ірина Кушпель.

 Ірина Кушпель
 Ірина Кушпель

Євген Тихонов і Назар Грищук, івент-агенція «Tikhonov сoncert and event agency»

Директор івент-агенції «Tikhonov сoncert and event agency» Євген Тихонов та його колега Назар Грищук кажуть, що мали грандіозні плани на літо. 

«Женя з сім‘єю збирався, на власному авто, у Албанію. Ми з дружиною розглядали варіанти Туреччини чи Іспанії. Маленькі діти потребують оздоровлення. Бажання не змінилися, проте, явно перекроїлися. Гори і озера України поки наше все», — розповідають вони.

У період карантину агенції довелося скрутно, бо всі масові заходи скасували.

«Але, слава Богу, спільно з друзями, партнерами і просто крутими хлопцями з гурту БЕZ ОБМЕЖЕНЬ народили ідею безпечних автомобільних концертів, тому оживаємо і дуже тішимось від цього. Все буде добре. На осінь планів настільки багато, що вистачить усім. Точно ніхто не зможе сказати фразу «немає куди піти ввечері», — кажуть в агенції.

Євген Тихонов і  Назар Грищук
Євген Тихонов і Назар Грищук

Аліна Сич, Товариство «Володимир-Волинська птахофабрика»

Голова наглядової ради Товариства «Володимир-Волинська птахофабрика» Аліна Сич каже, що через карантин довелося відмовитися від закордонних мандрівок.

«Зазвичай щороку планую відпустку і в переважній більшості це поїздки закордон. Доволі часто доводиться їздити у справах в межах України... Наразі багато часу проводжу на роботі, працюю над перспективними ініціативами, які розпочнемо реалізовувати по завершенню карантину. А ще приділяю час для сім’ї і відпочиваю вдома. Кожні вихідні стають для нас з чоловіком такою символічною міні відпусткою, де ми отримуємо сили і натхнення на весь наступний тиждень», — каже вона.

На час карантину частину працівників фабрики перевели на віддалену роботу.

«Щодо відпусток наших співробітників, то ми завжди йдемо на зустріч, у нас гнучке планування. В нинішніх умовах, частину команди перевели на віддалену роботу, так вони отримали можливість більше часу проводити з рідними. Цікавий тут факт, що ті співробітники, які працюють віддалено, стали швидше і якісніше виконувати поставлені завдання», — розповіла Аліна Сич.

З початку карантину, ціни на ринку курятини впали, що робить її доступнішою для споживачів.

«Тут же з’явилася нова тенденція – купувати продукцію у фасованих лотках, адже це більш біобезпечно, не потрібно очікувати в черзі для зважування, прозорий і зручний лоток для зберігати, якщо купувати про запас. Наше підприємство чутливе до потреб споживачів та їхніх запитів і намагаємося задовільнити найвибагливіших клієнтів», — додала Аліна Сич.

Аліна Сич
Аліна Сич

Богдан Климчук, туристичне агентство «Патріот»

Власник туристичного агентства «Патріот» Богдан Климчук планує на посткарантинне літо відпочивати в Україні. 

Працівники фірми на час карантину були у вимушених відпустках, але й влітку матимуть відпочинок.

На посткарантинний період «Патріот» пропонуємо тури до 22 червня у мінігрупах на 9 чоловік по мінімальних цінах. «Так само проводимо нічні екскурсії практично по собівартості, аби по трішки виходити з карантину», — додав Богдан Климчук.

Богдан Климчук
Богдан Климчук

Микола Жичук, креативна агенція «PaRtyzan»

      Микола Жичук з креативної агенції «PaRtyzan» розповів, що подорож — це те, що надихає.

      «Це необхідний елемент не тільки для особистого розвитку, але й для професійного «розширення горизонтів». За кілька тижнів до карантину наша команда, що спеціалізується на рітейлі, відвідала найбільшу виставку рішень для роздрібної торгівлі в світі - Єврошоп. Ми розуміємо, що це була не просто поїздка, а інвестиція. Через covid-19 ми змушені були змінити плани, але планувати подорожі не припинили. Наприклад, восени в Вільнюсі запланований приїзд цирку du Solei. І ми вже запланували відвідати цю подію. Переконаний, що вона буде цікава не лише противникам використання тварин в цирку, але й багатьом іншим. З іншими подорожами – схожа ситуація. Тому карантин — привід скоригувати плани, але не кардинально їх змінювати», — мовив він.

      Карантин звичайно вплинув на графік відпусток працівників агенції. Тому в основному «постраждали» колеги, що відповідають за виробництво поліграфії та зовнішньої реклами.

      «Адже багато клієнтів скоротили інвестиції в розвиток. Проте дуже активно працювала команда, що відповідає за брендинг та стратегічний маркетинг, а також не покладали руки спеціалісти з просування в соціальних мережах. Спільно з нашими замовниками ми проводили ребрендинги, працювали над зміною комунікаційної стратегії, розробляли та проводили pr-кампанії. Після карантину «прогресивна» частина бізнесу з великою вірогідністю повернеться до справ з оновленими брендами та новими комунікаційними напрацюваннями», — поділився думками Микола Жичук. 

      Микола Жичук
      Микола Жичук

      Павло Цапюк, Printing Lutsk

      Луцький бізнесмен Павло Цапюк каже, що ніколи не планує відпочинок за півроку, а навпаки — любить часті і нетривалі вилазки по містах України та походи в гори.

      «Плюс декілька разів за сезон завжди на Світязь їжджу по 3-4 дні. На ці плани ніяка зараза не вплине. А як відкриється Європа, то звісно візьму все для кемпінгу і подамся в напрямку цікавих місць чи моря. А ні, то Україною буду з задоволенням колесити», — додав він.

      Працівники його підприємства працювали під час карантину, тому традиційно підуть у відпустки в липні-серпні.

      «Після карантину, звісно, важко буде відновлюватись всім, і нам теж. Але особливих знижок чи іношої пост-карантинної реклами ми не робимо. Єдине, що точно змінилось - це додаткові позиції в асортименті наших виробів, а саме додались захисні засоби, такі як захисні щитки на обличчя і захисні екрани для кас та інших місць контакту з клієнтами. В цьому плані свою унікальну пропозицію ми вже зробили і реалізували цілком: забезпечили всіх медиків Волині безкоштовними захисними щитками, чим точно зробили вклад у прискорення завершення карантину. Це і можна назвати нашим бонусом всьому бізнесу Волині», — сказав Павло Цапюк.

      Павло Цапюк
      Павло Цапюк

      Олег Іванюк, «Корона Вітовта»

      Співвласник ресторану «Корона Вітовта» Олег Іванюк цитує відоме прислів'я «чоловік міркує, а Господь порядкує».

      «Навіть, якби раптово повзлітали усі літаки та відкрились усі готелі, я не можу дозволити собі покинути бізнес, та людей у такий складний час, адже попереду – найскладніші рішення і дії. Даруйте за порівняння, але нинішня ситуація нагадує вихід з сухого голодування. Лікарі знають, що це найнебезпечніший процес в голодуванні. Отож буду «на місці», — мовив він.

      Проте, додає ресторатор, експерти туристичного ринку передбачають цього літа падіння обсягів у Європі на 75%, в українських же реаліях – це повний крах. Тому він закликає витратити гроші на відпочинок в Україні.

      Працівники ресторану провели цього року два місяці у вимушенній відпустці, а попереду в них багато роботи, бо «Корона Вітовта» дає можливість гостям, не виїжджаючи з Луцька, здійснити кулінарну мандрівку Європою та Близьким Сходом. Так, у червні щотижня планують проводити фестивалі кухонь країн, куди цього року не вдалося поптрапати: Франція, Італія, Греція, Іспанія тощо.

      «І все не за євро, а за гривні», — додав Олег Іванюк.

      Олег Іванюк
      Олег Іванюк

      Костянтин Магера, РЦ «Промінь»

      Директор Розважального центру «Промінь» Костянтин Магера планував на літо сімейний відпочинок. 

      «Але у зв'язку з ситуацією сьогодні, варто утриматись від такого рішення. Потрібно думати не лише про себе, а й про людей, з якими ми контактуємо протягом дня», — вважає він.

      Щодо роботи «Променя», то Центр готовий до відновлення повноцінної роботи. «Ми здатні забезпечити персонал і відвідувачів усім необхідним згідно вимог МОЗ, та правильно налаштувати роботу в умовах карантину. Чекаємо лише сигналу!» — каже Костянтин Магера.

      На час карантину в «Промені» влаштували орендні канікули, лишили маркетингову підтримку на безоплатній основі та покривали експлуатаційні витрати. «Щодо відвідувачів, наші орендарі постійно роблять знижки і пропозиції. Це було, є і буде. Ми стараємось бути лояльними до наших відвідувачів», —  сказав директор Розважального центру.

      Костянтин Магера
      Костянтин Магера

      Тетяна Дудінська, співвласниця закладів «Базилік»

      Представниця мережі закладів «Базилік» Тетяна Дудінська каже, що карантин змінив всі плани на літо, але від поїздок не відмоляються, бо вони надихають на певну творчість, яку потім вкладають в ресторани мережі.

      «Наш персонал, як і всі інші, втратили можливість відпочити так, як завжди. Зараз в більшості важка ситуація: відпустки закінчилися, в умовах карантину без роботи потрібно годувати сім'ї. Хоча заклади готові надати робочі місця та безпечно працювати: ми вже давно закупили маски, санітайзери, та все необхідне для того, щоб безпечно працювати в умовах пандемії. Наразі ми просто чекаємо вказівок від МОЗ», — розповіла вона.

      «Базилік» пропонує спеціальні пропозиції, які запровадили ще на початку карантину.

      «Відтак, в «Базиліках» зробили безкоштовну доставку та знижку -20% на самовивіз. В Show Basilic працює літня тераса. В 4rest є пропозиції на бургери, і навіть знижки на червоне м'ясо. Сире м'ясо для пікніка ми зробили дешевшим, ніж раніше. Ми додали меню напоїв за цінами магазинів, та нові страви в меню. Нещодавно відкрили кафе PURPUR і ресторацію «ХлібСіль», заклади працюють на самовивіз, і мають літні тераси», — мовила Тетяна Дудінська.

       Тетяна Дудінська
      Тетяна Дудінська

      Коментарі зібрав Анатолій Котлюк

      Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

      Все про: карантин, Волинь, відпочинок
      В тему

      Останні матеріали