В центрі уваги

Як вибрати авто людині з інвалідністю

Як вибрати авто людині з інвалідністю

Автомобіль для людей з інвалідністю — не річ першої необхідності, але він суттєво полегшує їхнє життя та допомагає спростити побут. У законах України вказано, що держава повинна надавати людям з інвалідністю автомобіль в користування терміном на 10 чи більше років. Однак, як показує практика, люди десятки років стоять у списках на отримання авто і не бачать його.

Тай, якщо відверто, «Таврія» як єдина модель машини, яку надавала держава, підходить не кожному. А пригнати іномарку для людини з інвалідністю не просто, та й не кожному по кишені. Хороший вихід з ситуації – оформляти авто, як гуманітарну допомогу. Таку машину звільняють від оплати мита.

В Луцьку послуги щодо транспортування закордонних автомобілів на територію України для людей з інвалідністю надає комплекс автомобільних послуг WEST AUTO HUB.

«Ми можемо підібрати і доставити сюди з-за кордону якісне авто для людей з інвалідністю, навіть перероблений автомобіль під спеціальне замовлення. А зробити це доволі просто. Потрібно лише залишити заявку. Після заявки менеджери здійснюють пошук такого авто, потім відбувається процес доставки та розмитнення як звичайного легкового автомобіля», - повідомила менеджер відділу обслуговування клієнтів компанії WEST AUTO HUB Вікторія Шляхтич.

Компанія також допомагає в оформленні документів на закордонний транспортний засіб як гуманітарну допомогу.

«Для нас головне – допомогти клієнту. Ми узгоджуємо за потреби питання із закордонними продавцями, з’ясовуємо всі проблемні питання. Ми не залишаємо клієнта наодинці з труднощами, а разом вивчаємо проблеми та пропонуємо шляхи їх вирішення», - підсумувала Вікторія Шляхтич.

Вікторія Шляхтич
Вікторія Шляхтич

На що звертати уваги людині з інвалідністю, вибираючи авто

Лучанин з інвалідністю Артем Запотоцький, який з  2014 року пересувається на візку, розповів, яким основним вимогам повинен відповідати автомобіль. І хоча у людей з інвалідністю різних груп вимоги до авто різні, однак є окремі правила якості для таких машин.

  • Коробка передач

Як зазначив лучанин з інвалідністю Артем Запотоцький, автомобіль повинен бути з автоматичною, або роботизованою коробкою передач.

Автоматична коробка передач автомобіля найбільш ефективно управляє розподілом крутного моменту двигуна, проста в обслуговуванні і є найбільш виправданим вибором. Вона значно спрощує процес пересування, скорочуючи до мінімуму кількість дій водія. 

Конструктивно роботизована коробка передач є по суті механічною, але без третьої педалі.  За вижим зчеплення в такій КП відповідає електропривід (актуатор).

  • Ширина дверей

Чим ширші водійські двері, тим краще. Особливо для людей, які пересуваються на візку. Тоді вони легко і без травматизму можуть переміститися на водійське місце для зручного кермування.

  • Місце для візка

Продовжуючи тему людей з інвалідністю, які пересуваються на візку, то їм обов'язково потрібне місце для нього. Відповідно візок має легко і без проблем вміщатися в авто для подальшого транспортування. Тому так важливо, щоб в авто було велике багажне відділення.

  • Висота автомобіля

Як пояснив Артем Запотоцький, для комфортного пересідання рівень крісла в авто повинен відповідати рівню висоті сидіння у візку. Можливе відхилення у висоті сидінь, однак воно має бути незначним і не відчутним для водія з інвалідністю.

  • Зручне розташування поручнів

Поручні допомагають людині з інвалідністю переміщатися на місце водія. Зазвичай в європейських іномарках враховані потреби водіїв з інвалідністю і в таких моделях, наприклад, як Skoda, Volkswagen на оббивці прикріплено зверху поручні. Завдяки їм люди з інвалідністю пересідають на місце водія.

Щодо платформ для транспортування людини у візку в салон автомобіля думки розходяться. Одні стверджують, що це зручно та вигідно. Інші ж вважають, що це ризиковано і створює небезпеку для водіїв з інвалідністю.

Найчастіше такі платформи укомплектовують у мінівени та буси. Однак тут є нюанси. По-перше, не кожному водію з інвалідністю підійдуть такі моделі авто. По-друге, зазвичай у них для комфортного переміщення людини у візку повністю викидається водійське сидіння. І тут, на думку Артема Запотоцького, прихована найбільша загроза.

Адже, якщо несподівано водій з інвалідністю потребуватиме медичної допомоги та швидкого транспортування у найближче відділення лікарні, то ніхто не зможе зайняти місце водія та керувати автомобілем.

Щоправда, зараз відомі марки машин оснащують виїзними рейками, на яких кріпиться водійське сидіння. За бажанням його можна без проблем відсунути у салон авто і звільнити  місце для візка. А при  потребі повернути його назад і кермувати буде зручно іншим водіям.

Поширені моделі авто з виїзними підйомними механізмами, однак вони також підходять не усім.

Які авто найчастіше купують люди з інвалідністю

Як розповідає Вікторія Шляхтич, в Україні люди з інвалідністю надають перевагу більш габаритним авто, ніж звичайним легковим машинам. Особливою популярністю користуються буси та автомобілі класу універсал.

Яким би не було авто, перш ніж обрати необхідну вам модель, потрібно врахувати побажання покупця та можливості продавця. Детально вивчити потреби клієнта та його вимоги до комплектації транспортного засобу. Дізнатися, які моделі авто пропонує продавець, їх переваги та недоліки.

За кордоном в тренді зараз автомобілі-мінівени для перевезення осіб з інвалідністю і транспортування людей у кріслах-візках або на штатних пасажирських місцях.

У них дообладнані суцільнометалеві фургони - встановлені сидіння, кріплення крісел-візків, підйомні пристрої для них, системи вентиляції, опалення та кондиціонери в салоні, вікна, евакуаційні виходи, поручні та інше обладнання, освітлення підлоги відповідно до технічного замовлення.

Салони бусів обладнані найчастіше електропідйомником на пульті керування, який  забезпечує безперешкодну посадку і висадку людей, вимушених пересуватися на інвалідних візках. Сидіння з підлокітниками і ременями безпеки спеціально розроблені для комфортного перебування людей з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує.

Особливою популярністю користуються позашляховики. Такий автомобіль оснащений автоматичною рампою і спеціальною підсвіткою, яка покликана допомогти людям з обмеженими можливостями в темний час доби.

Всередині автомобіля знаходяться задні і передні крісла, які можна скласти, а людина з інвалідністю при наявності спеціального крісла з фіксаторами може керувати автомобілем. Ширина відкриття дверей сягає 140 см.

Новинкою на ринку автомобілів для людей з інвалідністю є бусики з ліфтом та водійським сидінням-трансформером. Ліфт полегшує доступ в транспортний засіб, в той час як трансформоване сидіння дозволяє легко пересісти з інвалідного візка на сидіння водія.

Вантажопідйомність ліфта - до 300 кг. Підйомник розташований під підлогою і приводиться в дію відкриттям зсувних дверей (з боку переднього пасажира). 

Відсунувши в задню частину автомобіля крісло, можна легко переміститися з інвалідного візка безпосередньо на сидінні водія. Воно встановлене на спеціальній рамі з рейковою системою і може відсуватися назад на 42 сантиметри.

Ноги розташовуються на рухомій підніжці з покриттям. Повернення сидіння в початкове положення здійснюється вручну. На все поширюється заводська гарантія якості.

Якщо Вам потрібно допомога в купівлі авто — звертайтеся в WEST AUTO HUB. Більше інформації можна отримати за номером телефону 067 158 86 08

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: автомобіль, Україна
В тему