В центрі уваги

Вихователі та батьки Володимир-Волинського садочка об’єдналися для впровадження нових методик виховання дітей (фото)

Вихователі та батьки Володимир-Волинського садочка об’єдналися для впровадження нових методик виховання дітей (фото)

15-16 грудня вихователі та батьки Володимир-Волинського садка №8 “Вишиванка” вивчали основи Scrum-методики, щоб в подальшому використовувати її під час виховання дітей. Навчання розподілили на два дні, в яких була і теорія, і практика.

Навчання було ініційовне командою ТМ “Епікур”, так як раніше було задекларовано співпрацю ЗДО “Вишиванка” та ПрАТ “Володимир-Волинська птахофабрика”.

Спікерами стали представники освітнього проекту “Спільношкола” Ганна Усова - керівник навчальних програм, викладач та Людмила Вовк - Scrum-майстер. (@spilnoschool для фейсбука-ред.).

“З Ганною ми познайомились літом на міжнародній конференції з демократичної освіти IDEC. Власне тоді вперше ми дізнались про застосування  Agile та Scrum в освіті дітей. Це і стало поштовхом до подальшої співпраці, так як цінності Agile є невід'ємною частиною корпоративної культури #Epikurteam. А фреймворк Scrum є основою проектних розробок нашої команди”, - розповів куратор співпраці із ЗДО “Вишиванка” від команди Epikur Тарас Васів.

Метою цього навчання стало дати можливість, батькам та членам команди EpikurTeam підготувати їхніх дітей до життя в світі майбутнього. Також ставили за мету надати цей цінний досвід колективу садочку. Вивести відносини між батьками та вихователями на новий виток розвитку.      Власним прикладом (своєю ініціативою) підштовхнути інших (як навчальні заклади, так і соціально відповідальні бізнеси, батьків, громаду) до більш швидких змін в сфері освіті не тільки в нашому регіоні, але й в Україні.

“Agile та Scrum в освітньому середовищі... Ще вчора ці слова звучали для мене, як щось на грані фантастики. Тим паче, кожен з нас ще досить чітко пам'ятає шкільні роки. Як не спеціаліст, максимальна інновація в школі, в моєму розумінні - це комп'ютерний клас, інтерактивна дошка, персональна парта, підручник в кольоровій палітурці. А тут, Scrum... Та завдяки Ганні та Людмилі, я повірив, що є альтернатива, хай на рівні приватної школи, хай на рівні авантюри та ентузіазму. Вони є першопрохідцями, амбасадорами іншого світогляду, іншої моделі. Вони не думають про норми і стандарти МОН, вони не "обкатують" на дітях одну і ту ж програму з року в рік, їх не цікавлять оцінки, ЗНО та знання ради знань. Вони вчать дітей реальному життю”, - ділиться враженнями Володимир, один із присутніх батьків, чия дитина відвідує садок “Вишиванка”.

Чоловік розповів далі, що історичні дати, формули, правила забуваються з часом, а навики - де знайти необхідну інформацію та як її застосувати залишаються, як досвід, назавжди. говорить, що такий метод покликаний щоб вихователі вірили в своїх вихованців і ставляться до них, як до рівних.

“Довіряти, підтримати і взяти відповідальність на себе - це базові принципи при управлінні навчальним закладом за допомогою Scrum. Дуже вражена таким підходом в навчанні та розвитку дітей, формуванні інноваційного навчального середовища.  Підхід Scrum є універсальним і  дозволяє розвинути власну відповідальність як батьків, так і  людини”, - говорить мама Тетяна.

Завдяки такій методиці діти  вже з раннього віку можуть планувати, аналізувати, брати на себе відповідальність та намагатися досягти результатів. А Scrum - це не ціль, не слідування моді, а звичайний інструмент, один з багатьох, який формує команду, покращує комунікацію, об'єднує навколо спільної мети.

“І, так, я тепер вірю, що він має місце в освіті та вихованні і не тільки в садочку та школі, а й в сім'ї... Я не буду ось прямо зараз розграфлювати холодильник, як Scrum- дошку, але я точно спробую реалізувати певний проект, де в команді у мене буде п'ятирічний синочок, кохана дружина і наша бабуся. Хай це не буде хрестоматійний Srum на 100%, але я впевнений, що Назар зможе і це буде не зайвим. Життя змінюється, і ми повинні бути гнучкішими і оперативнішими… і яка різниця де - на роботі, в сім'ї, колі друзів”, - говорить Володимир.

Новий 2020 рік планують розпочати із реалізації спільних проектів завдяки технологіям Agile та Scrum. Мова йде про:

  • Впровадження філософії Agile в освітнє середовище садочку;
  • Проектна взаємодіє #Epikurteam та та колективу закладу в рамках методології Scrum;
  • Основний вектор співпраці: запуск Scrum команди, Epikur та “Вишиванки” з впровадження спільних цінностей: постійний розвиток та здоровий спосіб життя.

“На сьогодні намічено чимало зон розвитку та проектів, які об’єднують нас. Часу щоб розслабитись у нас немає, адже в цьому році маємо спільно провести свято Миколая, працюємо над проектом дитячої спортивної площадки. 2020-й розпочнемо із спільного проекту Різдвяної вистави який реалізуємо завдяки методології Scrum.  Сподіваємось на довготривалу та плідну співпрацю”, - додав на завершення Тарас Васів.

Навчання в дитсадку №8 Володимира-Волинського, яке ініціювала команда ТМ Епікур

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: володимир-волинський, Фото, освіта
В тему