В центрі уваги

Чи можна вилікувати псоріаз назавжди та що провокує цю хворобу

Чи можна вилікувати псоріаз назавжди та що провокує цю хворобу

Псоріаз – це хвороба, на яку страждає більше 1 мільйона українців. З них на Волині – 4 тисячі хворих.

Світова статистика ще більше вражаюча - 125 млн. чоловік, що складає  в середньому 2,5 – 5% усього населення Землі.

Відтак Міжнародна федерація асоціацій псоріазу (IFPA) ініціювала щорічне відзначення  Всесвітнього дня псоріазу 29 жовтня.

Про таку  загадкову  хворобу як псоріаз, симптоми та лікування розповідає головний експерт  з дерматовенерології управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації, лікар дерматовенеролог вищої кваліфікаційної категорії Леся Карпюк.

 – Лесю Василівно, що означає діагноз «псоріаз»?
– В першу чергу псоріаз проявляється зовнішньо.  У пацієнтів по всьому тілу з’являються неестетичні висипання у вигляді луски, які мимоволі привертають зайву увагу людей. Відповідно хворі на псоріаз страждають від внутрішнього дискомфорту, низької самооцінки, постійної депресії. У них не складаються особистісні стосунки, навіть розпадаються сім’ї.

Відтак псоріаз з хвороби переростає у життєву трагедію, яка неабияк обтяжує фізичний і психологічний стан. Неодноразово спостерігаю, що це захворювання гнітить пацієнтів навіть більше, ніж серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, ба більше, онкопатологія.

– Розкажіть про цю хворобу детальніше, так би мовити мовою фактів.
– Псоріаз – неінфекційне хронічне мультисистемне шкірне захворювання, що виникає  під дією провокуючих факторів на фоні спадкової схильності. Як я вже зазначала, ця хвороба проявляється  характерним запальним висипанням. Відтак, окрім медичної проблеми, псоріаз можна розглядати як соціальну проблему через часті рецидиви,  психо-емоційну дезадаптацію, тривалий хронічний перебіг та короткі періоди ремісій.

Якщо говорити про спадковість, то наявність псоріазу в батьків – мами, тата чи обох одразу - не обов’язково стають першопричиною для виникнення псоріазу у дітей. Адже ця хвороба є генетично детермінованою.

Згідно з статистикою,  ризик появи псоріазу у дитину, при наявності хвороби в одного з батьків, складає близько 10%.

Якщо хворіє на псоріаз і мама, і тато, то  ризик розвитку псоріазу у їхніх дітей складає понад  40%.

– Чи залежить псоріаз від віку, статі чи професії?

– На псоріаз хворіють як люди похилого віку, так і дітки грудного віку. При цьому  найчастіше псоріаз активно розвивається в молодому віці.  

– Як починається псоріаз? Тобто, якими є  провокуючі фактори?

– Однією з основних причин, що провокують появу псоріазу,  є стрес. Іншими пусковими факторами є:

  • інфекції, вірусні та бактеріальні,
  • зловживання алкоголем,
  • зайва маса тіла,
  • травми,
  • куріння,
  • прийом деяких лікарських препаратів.

Хочу зауважити, що якщо псоріаз вже дебютував, то він «йде з людиною по життю», загострюючись періодично.

– Дуже важливе питання: чи передається псоріаз іншим людям? Чи можна заразитися, торкаючись хворого на псоріаз?

– На сьогодні фахівці довели, що псоріаз  – незаразна хвороба, тобто, інфекційна теорія  виникнення захворювання повністю виключена.


– Якими є основні прояви хвороби?
– Псоріаз – комплексне аутоімунне  порушення, що проявляється:

  • епідермальною гіперпроліферацією, 
  • аномальною кератинізацією,
  •  запаленням та нейтрофільною  інфільтрацією.

Простими словами,  цикл  оновлення шкіри, який у нормі відбувається в  середньому 28 днів, при псоріазі прискорений і епідерміс реагує на запалення та оновлюється кожні 3-4 дні, тому і відбувається значне нашарування лусок.

Клінічно ми бачимо  яскраво-рожеві папули, що виступають над рівнем шкіри, схильні до злиття та утворення великих бляшок, що покривають значні ділянки шкіри, вкриті щільними сріблястими лусками.

– Окрім шкіри, які ще органи людини страждають від цієї хвороби?

– Приблизно у 30-40% хворих на псоріаз  уражаються  нігті – псоріатична оніходистрофія. Чим більше уражених нігтів – тим важча ступінь псоріазу.  Оніходистрофія – наслідок субклінічного запалення міжфалангових суглобів та навколишніх тканин, що оточують нігтьову пластину.
Окрім того, 10-15% випадків псоріаз, при тяжкому системному протіканні, характеризуються ураженням суглобів.

При псоріатичному артриті ураження можуть зазнати як дрібні суглоби кистей рук та стоп, так і тазобедренні, колінні, плечові, ліктеві, а також міжхребцеві суглоби. При агресивному перебігу цей процес  може привести до інвалідизації.


– Які сучасні методи лікування псоріазу?
–  При псоріазі лікування повинно бути комплексним та індивідуальним. Обов’язково повинні враховуватись  пускові фактори (порушення обміну речовин, психічні травми тощо), стадії протікання хвороби, важкість перебігу, сезонність.

Лікування псоріазу в Україні включає:

  • місцеву терапію (кортикостероїди, аналоги вітаміну Д3, ретиноїди, інгібітори кальценеврину, антраліни та емоленти);
  • фізіотерапію та фототерапію;
  • системну терапію (метотрексат, циклоспорин, ацитретин та біологічні препарати)
  • санаторно-курортне лікування.

– Чи відрізняється лікування шкірних проявів псоріазу і псоріатичного артриту?

– Кардинально відрізняється. Якщо при шкірних формах основний акцент в лікуванні іде на зовнішню терапію і фототерапію, то при псоріатичному артриті доцільним і обґрунтованим буде призначення препаратів системної дії.

Необхідно розірвати замкнуте коло  імунобіологічних реакцій, які підтримують запальний процес у шкірі, нігтях і суглобах
В міжрецидивний період  та паралельно з медикаментозною терапією я рекомендую своїм пацієнтам лікувально профілактичний регенеруючий негормональний протизапальний крем та шампунь Псорі Актив вітчизняного виробництва на основі комплексу раціонально підібраних рослинних складових для поліпшення стану шкіри.


– Лесю Василівно, щоб Ви, як лікар, хотіли би побажати людям, що захворіли на псоріаз?
– Хочу побажати всім хворим з псоріазом – не здавайтеся і не втрачайте надії! Не панікуйте і заспокойтеся, адже спокій і є головною зброєю проти хвороби! Спробуйте поставитися до хвороби не як до діагнозу, а як до способу життя! Це важко! Та все ж спробуйте!

За консультативною допомогою звертайтеся в


КП «Волинський обласний шкірно-венерологічний диспансер»

Адреса: вулиця Шевченка, 30, Луцьк, Волинська область, 43000

Телефон: 0332 723 651

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: лікування, хвороби, Волинь, луцьк, медицина, лікування
В тему