В центрі уваги

Володимир-Волинське ЛМГ: «Майбутнє волинських лісів – у надійних руках»

Володимир-Волинське ЛМГ: «Майбутнє волинських лісів – у надійних руках»

ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» створили 1940 року. Його держлісфонд розміщений на території чотирьох районів: Володимир-Волинського, Іваничівського, Локачинського, Турійського.  

До складу лісгоспу входить шість лісництв: Губинське, Ішівське, Микуличівське, Павлівське, Стенжаричівське, Устилузьке.

Основні показники діяльності

Про ефективність Володимир-Волинського ЛМГ свідчить високий рівень середньомісячної заробітної плати працівників. – більше 12 тисяч гривень. У 2018 році лісництво витратило майже 21 мільйон на ведення лісового господарства, оформило правовстановлюючих документів на площу 26,4 тисяч гектарів.

Лише за минулий рік підприємство заготовило 19 331 кілограмів лісового насіння, яке було висіяне на лісових розсадниках і дає можливість отримати 2,5 мільйони сіянців основних лісоутворюючих порід нашого регіону.

На території ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» в Павлівському лісництві існує базовий лісовий розсадник загальною площею 4,8 гектари, де вирощується посадматеріал для власних потреб та часткової реалізації.

У 2018 році відтворення лісів на землях наданих у постійне користування провели на загальній площі 223,7 гектари, в тому числі садіння і висівання лісу на площі 168,9 гектарів. Плантацій лісових культур ялини новорічної із скороченим оборотом рубки висадили на площі 5,4 гектари. Під природне поновлення лісу залишили 47,4 гектарів.

Лісівничих доглядів за лісовими культурами у 2018 році провели на площі 1406 гектари в тому числі механізованих 583 га. Слід відмітити Устилузьке лісництво, в якому у 2018 році провели 279 гектарів доглядів.

За 2018 рік провели рубок догляду на загальній площі 272 гектари, в тому числі 103 гектари освітлень, 117 гектари прочищень, 44 гектари проріджень та 8 гектарів прохідних рубок. При цьому заготовили 537 метрів кубічних ліквідної деревини.

Також, він повідомив, що на благоустрій лісництв та держлісфонду в 2018 році витратили більш як 2 мільйона гривень, значна частина яких була витрачена на капітальний ремонт контори та господарських будівель Устилузького лісництва. В цілому на ведення лісового господарства за 2018 рік витратили майже 21 мільйон гривень.

Для виробництва пилопродукції в 2018 році заготовили 26002 метрів кубічних деревини. Для технологічних потреб заготовили 15029 метрів кубічних та дров паливних – 14974 метрів кубічних.

Обсяг продукції переробки деревини усього за 2018 рік складає – 10,6 тисяч метрів кубічних, де вихід з одного кубометра деревини пущеної в переробку складає в середньому – 1321 гривень.

За 2018 рік сплатили податків та обов'язкових платежів до зведеного бюджету 18, 993 мільйони гривень в т. ч. податків до місцевого бюджету 6,750 мільйонів гривень, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування 4,880 мільйонів гривень.

Охорона і захист лісу – завжди під контролем

Завдяки високому рівню роботи лісової охорони, в 2018 році не допустили масового розгулу самовільних рубок, фактів браконьєрства та інших лісопорушень. За рік склали 55 протоколів про адміністративні правопорушення, в тому числі 29 з них по самовільних рубках з яких відшкодували 37,3 тисяч гривень.

Із найважливіших питань охорони лісу в останні роки стала боротьба з незаконною вирубкою дерев. У ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» незначна кількість самовільних рубок лісу, в середньому до 15-20 випадків щорічно.

Іншим напрямком охорони лісів є захист їх від пожеж. Протягом останніх років на території ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» не зафіксовано випадків загорянь.

У 2018 році санітарних рубок провели на загальній площі – 583 гектари, в тому числі суцільних – 120 гектарів. При цьому заготовили хворої та ураженої деревини в кількості – 39959 метрів кубічних. Для протипожежної профілактики створили 155 кілометрів мінералізованих смуг та провели 326 кілометрів доглядів за мінералізованими смугами, перекрили 72 лісові дороги.

Одна з проблем – верхівковий короїд

Щодо проблем у веденні лісового господарства, то це, зокрема, всихання соснових насаджень через масове розповсюдження на території області верхівкового короїда.

За 2018 рік по ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» виявили 869 гектарів нових осередків шкідників і хвороб лісу, в тому числі 479 гектари, що вимагають термінових заходів боротьби.

Колектив є активною частиною громад

Колектив ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» є активною частиною громади, бере безпосередню участь у вирішенні потреб та проблем місцевого населення.

Сьогодні працівники лісництва є депутатами Устилузької, Оваднівської, Зимнівської, Війницької, Затурцівської місцевих рад. Підприємство сприяє у забезпеченні безкоштовних дров паливних для малозабезпечених верств населення.

Ряди юних лісівників щорічно поповнюються

 У минулому році відновили роботу Микитичівське, Стенжаричівське, Устилузьке шкільні лісництва. До вже існуючих Березовичівського, Павлівського, Губинського шкільних лісництв долучилися новоутворені Оваднівське та Галинівське. Діти активно брали участь у всіх акціях, які проводились на підприємстві у 2018 році, а саме: «Майбутнє лісу в твоїх руках», «Чистий ліс», «Птахи наші друзі». Тож майбутнє лісу є, буде кому з любов'ю та шаною про нього дбати.

«Людина і ліс»

Вересень – золота пора для дітей. Адже дзвінок із канікул кличе до навчання. Та вересень славний не тільки Днем Знань, а й професійним святом лісівників, який цьогоріч припадає на третю неділю – 15 вересня.

Вже традиційно з нагоди Дня знань та Дня лісівника – у Волинському ОУЛМГ визначають переможців обласних конкурсів на кращий дитячий малюнок та твір на тему «Людина і ліс».

У конкурсі малюнків на тему «Людина та ліс» переміг Іван Брилюк – учень НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – дитячий садок» із с. Броди  Ратнівського р-ну. Малюнок школяра подало на обласний етап конкурсу Гірниківське лісництво ДП «Ратнівське ЛМГ».

В обласному конкурсі на кращий твір перше місце виборола Дарина Талашук (Трофімук) – учениця НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.–дитячий садок» с. Кортеліси імені Василя Корнелюка (ДП «Ратнівське ЛМГ»).

Так,  обласні конкурси на кращий дитячий малюнок та твір на тему «Людина і ліс» проводиться Волинським ОУЛМГ, обласними організаціями Товариства лісівників України та профспілки працівників лісового господарства.

Його учасники, як зазначає начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко, – це діти, які з часом можуть стати лісівниками. Тому що у їхніх безпосередньо щирих роботах уже відчувається любов до лісу.

Збудували новий рекреаційний пункт

Минулоріч у лісах Володимирщини було збудовано новий малий рекреаційний пункт «Капітулка». Розмістився він у Стенжаричівському лісництві. Місце розташування досить зручне, адже нова зона відпочинку збудована обабіч траси Володимир-Волинський-Ковель. Для комфортного проведення часу на природі облаштовано 4 бесідки та 2 гойдалки. В цілому тут можна розмістити понад 30 людей.

Гордяться володимир-волинські лісівники і іншими рекреаційними пунктами, зокрема «Пролісок» (траса Павлівка-Горохів) -  це кольорові-казкові, затишні альтанки серед зелених ялинок. А «Узлісся» (траса Луцьк-Володимир) - оновлений, комфортабельний, сповнений сонячного світла та вирізьблених візерунків крони двохсотлітнього дуба.

Створили унікальний дендропарк

Волинські лісівники створили дендропарк, в якому висадили 70 унікальних рослин. Розташований він на території Губинського лісництва ДП «Володимир-Волинське ЛМГ». Його площа становить 60 соток.

А згодом – за років 10, коли саджанці стануть молодими деревами, а лісівники встановлять тут лавочки та альтанки, дендропарк має всі шанси стати розкішним місцем відпочинку для місцевих мешканців та туристичною родзинкою усієї Волині.

Коркове дерево, бархат амурський, декілька видів магнолій та майже десяток різновидів сосни… Тут є унікальні дерева, які в наших краях приживаються рідко. Але завдяки вчасному та правильному догляду вони прижилися у дендропарку на 100%.

Лісничий Губинського лісництва Ігор Іщук розповідає, що серед цих дерев є такі, що потім виростають до 30 метрів у висоту.  За словами провідного інженера ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» Миколи Іваницького, з часом площу дедропарку планують збільшити.

Висадили плантацію фундука та розводять бджіл

Минулоріч у рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» працівниками ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» спільно з вихованцями Березовичівського шкільного лісництва висадили промислову плантацію фундука  у Губинському лісництві на площі два  гектари. Фундук – окультурена форма ліщини. Плоди фундука сприяють очищенню організму і зміцненню імунної системи людини.

Є в  Губині і лісова пасіка. Ще минулого року тут було 40 бджолосімей, цьогоріч їх понад 60. Майструють іще вулики, будуть запускати нові рої.

Петро Кузюк, бджоляр Губинського лісництва, розповідає, що лісовий мед є особливо корисним та цілющим, адже у лісі немає хімії, як на полях. Ця пасіка – одна з найбільших у Володимир-Волинському  лісгоспі, лише звідси планують зібрати вісімсот кілограмів меду.

Микола Іваницький, провідний інженер ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», зазначає, що загалом по підприємству нині налічується сто бджолосімей.Якщо говорити про потужності лісгоспів області, то збудовано вже понад 1500 вуликів. Робота триває.

Загалом у лісогосподарських підприємствах Волині минулого року зібрали більше 5-ти тонн солодкого смаколика. Цього року лісівники сподіваються на значно більший урожай. Мед, зібраний у лісових пасіках, традиційно пакуватиметься в  банки  на консервних цехах і продаватиметься у спеціалізованих лісівничих крамничках при дорозі та безпосередньо в лісництвах. Як і перероблені лісові ягоди, березовий сік та грибочки.

Устилузьке лісництво є туристичною родзинкою

Устилузьке лісництво ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» – одне з найстаріших в Україні, має цікаву історію. Розміщене в Устилузі – містечку поблизу Західного Бугу, фактично на кордоні з Польщею, що справедливо вважається західними воротами України до Євросоюзу.– З часом виникла потреба її реконструкції, – розповідає директор ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» Володимир Філюк. – Потрібно було привести до сучасних вимог конторське та господарські приміщення, облагородити територію, поновити огорожу.  Ми вишукали потрібні кошти, а вже будівельники й працівники Устилузького лісництва попрацювали на совість: приємно зайти і на територію, і до робочих кабінетів.

Лісничий Микола Єдинак також задоволений якістю робіт: «Ми вклали у реконструкцію понад мільйон гривень. Зроблено дуже багато: перекрили дах, встановили нове твердопаливне опалення, відремонтували кабінети, підсобні приміщення, привели до належного стану складські приміщення. Левова частина коштів пішла на матеріали й оплату робітникам, звісно, подбали й про світлини та інформаційні стенди.

Впорядковано і господарський двір. Добротно виглядають пункт скупчення пожежного інвентарю, усі господарські будівлі. Оновлено тротуари, лісівничий устилузький дендропарк прикрасили нові екзотичні дерева та кущі. А ще з’явилася теплиця. Зараз у теплиці та поблизькій шкілці вирощуються сіянці сосни та ялини для лісовідновлення.

Цьогорічною капітальною реконструкцією лісництва задоволене й керівництво прикордонного містечка, адже його будівля також є і своєрідною туристичною візитівкою цього краю.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: цуманське лісництво, Волинь, володимир-волинський, ліс
В тему