Сира риба — головний інгредієнт для приготування суші в японських ресторанах. Проте в українських закладах харчування часто використовують термічну обробку, щоб зробити страву безпечнішою. На сайті https://rovero.ua/sushi-from-oven.html можна замовити запечені суші, які відрізняються особливим смаком.
Якщо вам потрібно організувати вечірку або свято зі смачними стравами, вибирайте ресторан Rovero у Львові. Тут можна замовити суші, піцу, різноманітні напої та салати. Доставку здійснюють кур?єри, страви завжди привозять до вас теплими.

Що таке класичні роли
Цікавих рецептів багато, тому у поціновувачів цієї азійської страви часто виникає питання, який саме варіант вибрати. Важливо враховувати, що в Японії суші готують не зовсім так, як в Україні. Традиційно для них беруть менше інгредієнтів, використовують тільки:
- варений рис;
- лист водоростей норі. Його не кладуть всередину — в нього загортають начинку;
- рибу або морепродукти. Традиційно додають м'ясо лосося, тунця, вугра, замість них можуть використовувати кальмарів чи креветок.
Найпоширеніший тип класичних суші (нігірі) готують із нарізаної на дрібні шматочки сирої риби. Її кладуть поверх рисових кульок, внаслідок чого страва набуває характерного вигляду. Існують також макі — це сира риба, загорнута в лист водоростей норі.
Сашимі — ще один класичний тип страви, яка являє собою нарізану скибочками сиру рибу. Класичні суші виглядають лаконічно й стримано. Традиційно вони мають відповідати японським традиціям збалансованості й простоти. За розміром ці роли невеликі, для них використовують менше соусів, щоб не перебивати смак основних інгредієнтів.
Важливо зазначити, що традиційно складовою японських суші є саме сира, а не готова риба. Для безпеки споживача вона проходить обов?язкову шокову заморозку, але не піддається термічній обробці. Для ролів підбирають морські види риби, найчастіше лосося. Шляхом заморозки вдається знищити всіх паразитів.
Сиру рибу використовують тому, що саме в такому вигляді (без термічної обробки) вона максимально зберігає натуральний смак. У японській кухні в пріоритеті — свіжість продуктів. Тому там випадків отруєння сирою рибою не буває. Окрім лосося, у начинку можуть додавати низькокалорійне м?ясо тунця чи м?якого, солодкуватого вугра.
Особливості запечених суші
Це класичний варіант, який готують шляхом запікання на грилі або в духовці. Головна відмінність від традиційних суші полягає в тому, що сира риба тут піддається термічній обробці. Страва набуває особливого смаку та аромату й стає безпечнішою для споживання, особливо дітьми.
Запечені суші подаються гарячими. Головні особливості такої страви:
- ароматна, хрустка скоринка;
- наявність «шапочки» з соусу (наприклад, креветочного, японського майонезу або сиру);
- використання для приготування кляру (темпуру). Його готують на основі борошна, змішаного з яйцями, водою та сіллю. Він має однорідну консистенцію без грудочок.
Запечені роли вважаються дієтичними, адже їх не обсмажують в олії. Для запікання підходить гриль, духовка чи навіть мікрохвильова піч. Щоб приготувати страву, знадобиться всього 5–7 хвилин.
Порівняння смаку та текстури
Класичні суші мають більш свіжий смак завдяки наявності сирої риби або морепродуктів. Вони відрізняються ніжною, м?якою текстурою, яку добре доповнюють хрусткі водорості норі. Проте для деяких українських поціновувачів страви смак може видатися дещо екзотичним саме через наявність сирої риби.
Запечені роли відрізняються більш насиченим, іноді пікантним смаком, у якому часто відчуваються сирні нотки. Внаслідок термічної обробки зовнішній шар страви стає золотистим, набуває хрумкої скоринки. Внутрішня частина залишається кремовою та ніжною.
Варто окремо сказати про основний інгредієнт в обох видах суші — це риба. У класичному варіанті вона сира, має ніжний смак і характерний морський аромат. У запеченому вигляді риба втрачає нотки свіжості, але набуває солодшого смаку. Аромат після запікання робиться насиченим внаслідок розпаду глікогену до глюкози.

Харчова цінність і калорійність
Ці показники залежать від інгредієнтів, а не тільки від способу приготування. Розглянемо кількість калорій, білків, жирів та вуглеводів на 100 грамів залежно від складу суші.
|
Калорійність |
Білки |
Вуглеводи |
Жири |
|
|
Огірок |
91 |
1,7–1,8 |
16–18 |
До 0,7 |
|
Лосось |
120–129 |
До 10 |
19 |
3,1 |
|
Вугор |
170–200 |
7 |
18–19 |
13 |
У середньому в одному ролі може бути близько 140–180 калорій. Водорості норі також вважаються низькокалорійним продуктом. У 100 грамах вареного рису міститься близько 130–140 ккал.
Запечені роли більш калорійні через використання кляру. У середньому в 100 грамах продукту може міститись близько 210–400 ккал. Якщо до складу додають майонез, сир чи інші жирні компоненти, калорійність зростає. Отже, традиційна страва з сирою рибою є більш дієтичною.
Коли обрати класичні суші
Замовити їх варто тоді, коли ви хочете оцінити натуральний смак риби без термічної обробки. Це також оптимальний варіант страви для тих, хто дотримується дієти. Не варто забувати й про час вживання. Замовляйте традиційні суші тоді, коли плануєте з?їсти їх відразу після доставки. Така страва не підходить для дітей до 4 років.
Коли варто надати перевагу запеченим суші
Працівники ресторану «Роверо» стверджують, що це оптимальний варіант для дітей і вагітних, адже після термічної обробки риба стає безпечною для вживання в їжу. Замовити запечені суші у Львові в ресторані «Роверо» варто, якщо ви хочете оцінити різноманіття смаків.
Запечені та традиційні суші відрізняються між собою за способом приготування, поживною цінністю, калорійністю. Варто скуштувати різні варіанти, щоб знайти той, який оптимально підходить вам. Замовляйте в ресторані Rovero, де завжди використовують якісні продукти.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.





