Поради

Острів, де оживають казки

Острів, де оживають казки

«Холодно на вулиці, холодно на душі»... Нав'язливо крутилася в голові платівка часів молодості. І так пронизливо захотілося сонця і моря. Вибрала Таїланд, а саме Південь – Крабі та Пхукет.


Відстань не лякала – після того, як дізналася, що на Пхукет летять Turkish Airlines, вони мене підкупили легко і просто ще влітку – водою! Летіла я з Гонконгу і раптом стюардеса НЕ цідить по півсклянки води, а відразу пляшечку видає. Здивувалася! Але все геніальне – просто. Це потім я дізналася про всі сильні позитивні сторони цієї авіакомпанії. Розповідаю, може стане в нагоді.

Turkish Airlines – перша в Європі і четверта у світі за кількістю напрямків, з 2011 по 2016 рр. авіакомпанія отримувала престижну нагороду рейтингу Skytrax у номінації «Найкраща авіакомпанія Європи». Вони одни із найкращих у кейтерингу, бізнес-класі, бізнес-лаунжі, економ-класі. Turkish Airlines – чотиризіркова авіакомпанія з повітряним флотом із 328 пасажирських і вантажних літаків.
Долетіли, як і належало, з шиком, пледами, фільмами, смачною їжею і... водою в пляшках.
Далі-аеропорт-трансфер-Крабі. Готель порадили Centara Phu Pano Krabi і я не пошкодувала. Він відмінно підходить як для відпочинку романтичних пар, так і для сімей з дітьми.

Пляж Андаманського моря навпроти готелю.

Готель хороший, але лежати «тюленем» на пляжі не дуже хотілося, бажань багато, а часу мало, тому вранці наступного дня – на острови! Кажуть, чарівні тут острови, і не дарма кажуть, як виявилося! Нереальна краса: білосніжний пісок, бірюза моря, пальми, дивовижні скелі, кожен острів має свою родзинку.
На швидкому човні встигла побачити вісім островів. Краще острова Ban Ao Hang може бути тільки інший острів – Railay. І по наростаючій... самобутній острів, де живуть мусульмани – Panyee Muslim. 260 сімей – +1 635 осіб. Риболовля та туризм – основні заняття. Своя школа, мечеть, ресторани, магазини.
На острові Phang-Nga-Andaman, куди приземлився Джеймс Бонд, не проштовхнутися, як на прем'єрному показі фільму. Зате весело, народ з радістю позує одне одному, запитують з якої країни і далі у кого яких слів вистачає для бесіди.


За тиждень хотілося побачити якомога більше і тому переміщаюся в курортний готель Сentara Seaview Khao Lak, розташований в національному парку. Родзинка готелю – малоповерхова архітектура в тайському стилі. Звичайно, була спокуса насолоджуватися прекрасним готелем, але прагнення побачити щось нове і вражаюче привело мене в заповідник морських черепах.
 
Королева Таїланду заснувала його майже 25 років тому і постійно піклується про нього.

Морські черепахи дуже вразливі і майже під загрозою зникнення, тому і почали бити на сполох. Полювання і торгівля заборонені. Почнеш шкодити черепахам – отримаєш 4 роки в'язниці і штраф близько 10 000 доларів США. Волонтери та співробітники заповідника збирають яйця черепах з 9-ти островів і малюки набираються сил до 7 – 10 місяців, потім – в океан. І щороку приблизно 8 000 юних черепашок повертаються в глибокі води. Індійський океан величезний, але, дозріваючи, свої вже яйця випущені раніше черепахи відкладають саме на тому острові, де відкладала і їхня мама. Як дізнаються і знаходять саме цей шматочок Землі – містика! І ми теж випустили дві черепашки в океан: нехай вам пощастить, малятка!
У Таїланді в обов'язковій програмі – папайя і масаж. Від папайї печінка буде як новенька, а від тайських масажів, як сказала моя колежанка, «в очах розвиднюється». Причому масажі краще робити в тих салонах, куди ходять самі тайці. Мені в цій поїздці пощастило двічі. На Крабі – це СПА готель Warerak Hot Spring Retreat, сюди приїжджають на курс оздоровлення, а можна і разово взяти процедуру.


Нас купали в гарячих джерелах, віртуозно розганяли лімфу на масажі, товкли пряними мішечками, поїли травами... до обіду в розніженому мозку ворухнулася тільки одна думка: а може залишитися тут тижнів на два.
Подорожуючи ми вже не тягнемо в валізах ковбасу і не рубаємо в номерах сало – прийшло розуміння, що дізнатися країну можна і через їжу. На вулицях, у придорожніх кафе, ресторанах... на Пхукеті творять чудеса з морепродуктами, яких тут безліч! А Тайський суп Том-Ям визнаний кращим супом у світі. Українці, звичайно, посперечаються, номінуючи борщ, але... поки лавровий вінок у Том-Яма з імбиром, морською живністю, круто заправленого спеціями.
Дуже рекомендую півдня присвятити вивченню секретів тайської кухні. Наша «група захоплення тайської cookihg school» куховарила азартно в ресторані Blue Elephant, потім обідала власними стравами не менш азартно. Сертифікат шеф-кухаря є у кожного. Тепер в Києві можу запросити гостей і накрити стіл з чотирьох тайських страв легко і швидко.
А як пройти повз місцеві базари? О третій ранку тут трафік – закупівлі роблять ресторани і сотні кав'ярень. Ми прийшли на ринок «під завісу» о 10 годині ранку. Дещо ще залишилося, але від великої кількості очі реально розбігаються. Манго, папайя, ананаси, лічі, гуава... а ще приправи. Скажете, в Києві теж все є. Запевняю, це зовсім не те.
Що ще варто обов'язково спробувати? Напевно, варто відвідати фабрику перлин, щоб знати, як відрізнити choker від collara (це довжина нитки) і не сплутати перли з пластмасовою підробкою.
А ще неодмінно в програмі повинні бути квадроцикли та гонки по джунглях. А на висоті 30-поверхового будинку політати слабо? Це zip-line, круто!!!
 
Щоб усе встигнути, переміщаюся в стильний курорт-готель Angsana Laguna Phuket, який знаходиться в мальовничій бухті Bang Tao з власним пляжем, лісопарком, слоновим селом і стайнею. Візитною карткою готелю є 323-метровий звивистий басейн-ріка. Гості можуть скористатися безкоштовним трансфером до сучасного торгового комплексу.
Недалеко парк атракціонів «Phuket FantaSea», де Вас чекає театральне шоу, яке розповідає про прекрасну легенду закоханого принца Камала, яке поєднує національну тайську постановку, шоу 44-х слонів, акробатичні трюки, фокуси, 4D ефекти. Спектакль в стилі Лас-Вегас занурює в неймовірну казку, в якій добро завжди перемагає зло.
Храми острова Пхукет таємничі, гарні, величні. 40 буддистських храмових комплекси, звичайно, ви не обійдете, але деякі відвідати варто. Наприклад, Храм Тигра. 1 237 сходинок ведуть до чудової статуї Будди, ми це зробили! Ми піднялися на вершину і відчули себе героями. Нагорода була гідна – приголомшливий вигляд на долини Крабі.
І наостанок я потішила себе першокласним готелем Banyan Tree Phuket. Це перший курортний готельний комплекс на острові, де була реалізована концепція рукотворного тропічного саду. Всі 135 вілл готелю потопають у пишній зелені. У кожної вілли є власний традиційний тайський ставок з квітучими лотосами. А ще у мене був персональний басейн з плаваючим відкритим спальним павільйоном. Пливу я і думаю: як же прекрасно жити на цьому світі! А коли наступного дня «допливла» на крилах Turkish Airlines до Києва, згадалися мені слова Марка Твена: «Тільки про дві речі ми будемо шкодувати на смертному ложі – що мало любили і мало подорожували». То чи не гайда у подорожі,  друзі!
 

Як дістатися:

Авіакомпанія Turkish Airlines здійснює рейси в Таїланд з 6 міст України: Київ, Одеса, Харків, Львів, Запоріжжя і Херсон. Рейси зі Стамбула в Бангкок відбуваються 14 разів на тиждень, рейси за напрямком Стамбул-Пхукет – 4 рази на тиждень. Пхукет – новий 300-й за рахунком напрямок авіакомпанії, який був запущений 17 липня 2017 року. Перельоти здійснюються на комфортабельних широкофюзеляжних бортах типу А330, кожне крісло якого оснащено персональною системою розваг із безліччю фільмів і музики, пасажири також можуть скористатися послугою Wi-Fi і Live TV.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему

Останні матеріали