Із приходом літа ми, звісно, поспішаємо посмакувати свіжими овочами та фруктами, відпочити на природі.
Але не можна забувати, що літо – це ще й сезон харчових отруєнь. Із якими продуктами слід бути максимально обережними? При яких отруєннях треба викликати «швидку»? І дотримання яких рекомендацій справді допомагає? Про це і не тільки ми поговоримо з лікаркою-інфекціоністкою МО ЛМТГ Аліною Сизовою (на фото). Про це йдеться у газеті «Твій вибір».
– Аліно Миколаївно, з вашої лікарської практики: де найчастіше ховається небезпека і чому саме влітку ризики зростають?
– Так, літо – це справді та пора, коли ми бачимо значне збільшення випадків харчових отруєнь. Головна причина цього явища – вища температура повітря. Вона створює ідеальні умови для дуже швидкого розмноження бактерій у продуктах. Якщо взимку продукт може постояти без холодильника кілька годин, і з ним нічого не станеться, то влітку цей час скорочується до мінімуму, іноді до однієї години. А щодо запитання, де найчастіше ховається небезпека, скажу так: буквально всюди, де ми менш уважні до правил зберігання та приготування їжі. Часто ми розслабляємося на відпочинку, нехтуємо гігієною (миттям рук, миттям овочів-фруктів), і це призводить до неприємних наслідків.
– А які продукти є найнебезпечнішими влітку і чому?
– Є кілька «лідерів» серед продуктів, які найчастіше стають причиною отруєнь у теплу пору року. По-перше, це, звичайно, молочні та кисломолочні продукти. Особливо ті, що продаються без належних умов зберігання, скажімо, на стихійних ринках. Домашнє молоко, сир, сметана, йогурти, які не зберігаються в холодильнику, можуть містити дуже небезпечні бактерії.
На другому місці за небезпечністю – м’ясні та рибні продукти. Це стосується всього, що не пройшло достатньої термічної обробки чи неправильно зберігалося після приготування. Це і шашлики, і котлети, і риба на грилі, якщо ви їх не досмажили або, що ще гірше, залишили на сонці. Салати з м’ясом або рибою, заправлені майонезом чи сметаною, також стають дуже небезпечними, адже ці заправки – ідеальне середовище для розмноження бактерій.
– Ще, знаю, вкрай небажано купувати торти, тістечка.
– Так, кондитерські вироби з кремом, особливо ті, що містять яєчний крем, теж потребують зберігання лише в холодильнику і лише температури 3 – 5 градусів. Бо кремова начинка – це те середовище, де бактерії розмножуються блискавично.
Високий ризик отруєння влітку несуть яйця та страви з них, якщо вони не достатньо просмажені чи проварені. А взагалі відмовитися варто від продуктів, у які додаються сирі яйця (наприклад, домашній майонез).
Не забуваймо також про салати із сирих овочів, особливо якщо вони були погано помиті або заправлені соусом чи майонезом. Такі страви треба споживати відразу. Бо вже через годину такі салати стають небезпечними. Навіть звичайна водопровідна вода для миття (наприклад, із водокачки на пляжі) може бути забруднена, тож будьте уважні.
– Як можна зрозуміти, що в людини харчове отруєння та як швидко воно проявляється?
– Симптоми можуть відрізнятися залежно від того, що саме стало причиною отруєння. Але найчастіше це: нудота та блювання – організм таким чином намагається позбутися токсинів. Також відчувається біль у животі, часто він має спастичний характер. Дуже характерна діарея, яка може бути досить інтенсивною. Можливе також підвищення температури тіла – зазвичай не дуже висока, десь до 37 – 38 градусів, але іноді буває й вищою. І, звичайно, загальна слабкість, озноб, головний біль.
Проявляються симптоми зазвичай доволі швидко: від кількох годин до доби після вживання неякісної їжі. Іноді це може бути лише година-дві.
– Для якої категорії людей харчове отруєння особливо небезпечне?
– Для дітей і людей похилого віку. Це пов’язано з тим, що їхній організм швидше зневоднюється через блювання та діарею. У дітей, як ви розумієте, менші резерви рідини, а в літніх людей часто вже є хронічні захворювання, тому порушення водно-сольового балансу може спричинити загострення вже наявних недуг. Окрім того, зневоднення здатне призвести до порушення роботи нирок, серця, а також до значної інтоксикації організму. Також варто розуміти, що імунітет у дітей і літніх людей може бути ослабленим. А це робить їх більш вразливими до інфекцій та ускладнень.
– Що треба робити, якщо з’явилися перші симптоми харчового отруєння?
– При перших симптомах харчового отруєння слід почати пити багато рідини. Це може бути звичайна вода, неміцний чай або ж спеціальні розчини для регідратації. Серед популярних препаратів – регідрон, який відновлює водно-сольовий баланс. Якщо людину нудить, то рідину чи ліки, розведені у воді, краще пити невеликими порціями, але дуже часто, щоб не провокувати блювання. Можна також прийняти сорбенти, наприклад, активоване вугілля, смекту чи ентеросгель: вони допоможуть вивести токсини з організму.
– А коли самолікування не допомогло, при яких ознаках уже треба звернутися до лікаря?
– Не варто зволікати зі зверненням до лікаря, якщо симптоми не минають протягом доби або двох, дуже виражені або вони погіршуються; якщо з’явилися ознаки сильного зневоднення – це сухість у роті, нечасте сечовипускання, запаморочення, запалі очі. Не треба чекати, якщо температура тіла висока і тримається довго чи коли в калі ви помітили кров або він став дуже темним. Узагалі я б радила не ризикувати й одразу їхати до лікаря, коли харчове отруєння в дитини, вагітної жінки, людини похилого віку чи з хронічними захворюваннями – тут затягувати не можна.
– Втім найкращий сценарій – це взагалі не допустити отруєння. Тому яких рекомендацій треба обов’язково дотримуватися?
– Так, для всіх, хто дбає про безпеку свою та рідних, є декілька простих, але дуже важливих правил. Перш за все – мийте руки! І робіть це ретельно, з милом, завжди перед приготуванням їжі та перед їдою, а також після відвідування туалету (особливо громадського!). Це найпростіший і найефективніший спосіб запобігти поширенню бактерій.
Не забувайте мити продукти – фрукти, овочі та ягоди, і обов’язково – під проточною водою. Дуже важливо дотримуватися температурного режиму. Бо тепле вологе середовище – ідеальний «розсадник» хвороботворних бактерій. Тому завжди зберігайте продукти в холодильнику і не залишайте готової їжі на столі довше, ніж на годину-дві, особливо коли спекотно. А якщо їдете кудись – користуйтеся термосумками для перевезення продуктів.
– Думаю, варто також нагадати господиням, що для сирих продуктів (риби, м’яса) потрібно обов’язково мати окремі дошки…
– …і ножі. Це допоможе уникати так званого перехресного забруднення: щоб небезпечні бактерії із цих продуктів не потрапили на ті, які не проходитимуть термічної обробки: сир, ковбаса, хліб, овочі, фрукти. Влітку також треба готувати такі страви, в яких м’ясо, риба, яйця будуть добре просмажені або проварені.
– А ті продукти, які споживаються без термічної обробки, треба купувати лише там, де вони належно зберігаються.
– Звичайно. Уникайте стихійних ринків і тих магазинів, де немає належних умов зберігання продуктів, особливо це стосується молочних, м’ясних, рибних виробів та кондитерки. Якщо берете готові страви, обов’язково переконайтеся в їхній свіжості та умовах зберігання. Завжди краще готувати вдома, і невеликими порціями. І останнє, але не менш важливе, – звертайте увагу на терміни придатності. Бо дешевше викинути зіпсовану страву, ніж потім витрачати гроші на лікування.
– То точно! Дякую за поради.
Спілкувалася Оксана Бубенщикова
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.