Поради

Ця підступна хвороба найбільше атакує жінок віком 50+

Ця підступна хвороба найбільше атакує жінок віком 50+

Із липня до жовтня різко зростає кількість людей із бешихою. Заразитися нею можна навіть через тріщини у п’ятках чи подряпину на шкірі.

Як проявляється хвороба? Чому з’являється? І як від неї вберегтися? Про все детально нам розкаже лікар-хірург МО ЛМТГ Василь Юндак. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Василю Костянтиновичу, мабуть, не всі з наших читачів знають, що таке бешиха, хоча вона доволі поширена. Розкажіть, що являє собою бешиха і як її називають у народі.

– Бешиха, або, як її ще називають, «рожисте запалення», «рожа», – це стрептококова інфекція, яка характеризується набряком та почервонінням шкіри, супроводжується інтоксикацією і високою температурою тіла.

Який вигляд має шкіра, уражена бешихою?

– Це залежить від виду бешихи. При еритематозному ураженні спершу з’являється червона пляма, яка, швидко поширюючись, перемінюється на велику еритему яскраво-червоного забарвлення з нерівними контурами («язики полум’я», «географічна мапа») або чіткими (валик по периферії) межами ділянки ураження. Ця еритема на дотик підноситься над поверхнею незміненої шкіри. При розладах лімфообігу пляма має синюшний відтінок, при трофічних порушеннях дерми з лімфовенозною недостатністю – бурий. Шкіра в зоні запалення вилискує, гаряча на дотик, помірно болісна при торканні пальцями. Іноді на червоній плямі можуть з’являтися пухирці, з яких при розриві витікає ексудат («водичка»). При некротичній формі виникає некроз (відмирання) шкіри та підшкірної клітковини.

На яких частинах тіла рожа проявляється найчастіше?

– У 70 відсотків хворих діагностується бешихове запалення коліна або стопи, що супроводжується, як правило, великими пухирями, ерозіями, іншими шкірними дефектами. Рожа на ногах часто рецидивує (повторюється) за наявності супутніх захворювань кінцівок – хронічної венозної недостатності, застійних процесів у лімфатичних судинах тощо.

У 25 відсотків хворих трапляється бешихове запалення обличчя. Особливістю цієї форми патології є рідкісні рецидиви. Своєчасно розпочате адекватне лікування забезпечує легкий перебіг захворювання та повне одужання. У дітей бешиха на обличчі може з’явитися після ангіни, отитів, запалення середнього вуха, карієсу, вірусних хвороб порожнини рота й носа.

У 5 відсотків хворих діагностується бешиха рук, наприклад, ліктьового суглоба чи пальця. Вона часто дає ускладнення й рецидиви. Причиною розвитку бешихи на руках часто є післяопераційний лімфатичний набряк та операції на молочних залозах у жінок.

Як людині зрозуміти, що в неї рожа?

– Перші симптоми хвороби – це загальна слабкість, підвищення температури тіла, біль у м’язах, головний біль, нудота, блювання. Можливі також порушення сну і раптова поява судом або марення. Вже на першу-другу добу в ураженій ділянці шкіру «стягує», вона гаряча, болісно свербить, на тілі з’являються червоні плями із чіткими контурами. Дотик до плям, їхнє чухання або навіть погладжування можуть спричинити біль.

Від чого виникає рожа?

– Від наявності в організмі хронічної стрептококової інфекції, яка згодом проявляється при порушенні крово- та лімфообігу, шкірних захворюваннях, навіть при переохолодженні чи перевтомі. Ось чому велике значення в розвитку хвороби мають імунітет і здатність організму протидіяти стрептококовій1 інфекції. А ще одна причина – індивідуальна схильність організму, яка може бути генетично обумовленою.

А де можна підчепити стрептококову інфекцію?

– Вона проникає через подряпини, тріщинки, уколи, інші мікротравми на п’ятках, у міжпальцевих проміжках, у нижній третині гомілок, у носі та зовнішньому слуховому проході. Також вхідними воротами бешихової інфекції можуть слугувати забруднені стрептококами одяг, взуття, нестерильні медичні інструменти, іноді навіть – укуси комах, особливо при розчісуванні місць укусів. Майже в третини хворих на бешиху відбувається контактне зараження – руками, що забруднені виділеннями з носоглотки, з подальшим занесенням збудників на пошкоджену шкіру.

Чи передається бешиха від людини до людини?

– Передається саме стрептококова інфекція. Буває, що людина є її носієм, але має міцний імунітет і сама не хворіє, однак заражає інших. Саме тому в зоні ризику – пацієнти з ослабленим імунітетом після перенесеного захворювання або стресу. Зазвичай інфекція з’являється від людей, які є носіями стрептококової інфекції.

Чи правда, що на рожу переважно хворіють жінки?

– Як показує медична статистика, 60 – 65 відсотків хворих – це жінки, переважно віком від 50 років. Більше від половини всіх пацієнтів, яких госпіталізують, – пенсіонери. Первинна бешиха зазвичай виникає в людей, чия робота супроводжується частою травматизацією та різкими змінами температури й вологості. Серед усіх випадків рожі, які фіксуються протягом року, 70 відсотків припадають на липень – жовтень. На жаль, після перенесеного гострого захворювання імунітет до бешихи не формується.

А в дітей буває рожа?

– Так. Часто її діагностують у немовлят, які заражаються після потрапляння стрептококових бактерій у ранку пупкової ділянки. Протягом першої-другої доби після зараження процес поширюється на нижні кінцівки, сідниці, спину і весь тулуб. У дитини виникають гарячка, судоми, навіть сепсис, через що летальність украй висока.

Коли люди звертаються за медичною допомогою і як вона надається1?

– Звертаються десь на четверту-п’яту добу після появи перших ознак захворювання. Їм, окрім огляду в лікаря, проводиться лабораторна діагностика, а потім призначається лікування, залежно від форми бешихи та ступеня інтоксикації організму. Легкі та середньої важкості еритемні форми бешихи лікуються в амбулаторно-поліклінічних умовах. Коли лопаються пухирці чи на їхньому місці з’являються великі ерозії, на шкіру накладаються пов’язки з додаванням ліків. Також застосовуються антибіотики. Якщо хвороба часто загострюється – додаються кортикостероїди. Лікар може призначити ультрафіолетове опромінення. До оперативного лікування вдаються за розвитку абсцесів, флегмон, некрозів .

А якщо не лікуватися, які виникають ускладнення?

– До легших наслідків неправильного лікування бешихи можна віднести рубцювання шкірного покриву на місці булл і бульбашок. До небезпечніших – гнійне запалення, некрози (відмирання) шкіри, навіть сепсис (це коли через запальні процеси порушується робота багатьох внутрішніх органів).

Іноді люди вдаються до нетрадиційних методів лікування спалювання рожі. Це помагає?

– Без антибактеріальних препаратів і мазей, використовуючи лише народні засоби, перемогти захворювання навряд чи вдасться. Ефективніше й безпечніше лікувати хворобу під суворим контролем фахівця. У цьому випадку ризик ускладнень і рецидивів зводиться до нуля.

А як не підчепити хвороби?

– Дотримуватися гігієни. Обробляти всі наявні рани, гнійники, попрілості, тріщини. Не запускати лікування набряків і тромбофлебіту, а також своєчасно усувати вогнища будь-яких хронічних інфекцій (ангіна або карієс). Якщо бешиха має хронічний перебіг, раджу пройти антибіотикотерапію. А ще – закликаю: не лікуйтеся самостійно. Бо частими є випадки, коли хворим необхідна госпіталізація. І лише лікар зможе ефективно допомогти в подоланні хвороби.

Сподіваюся, читачі дослухаються до ваших порад. Дякую за розмову.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, Лікарі, Поради
В тему