Поради

Чому після укусу комах людина може навіть померти?

Чому після укусу комах людина може навіть померти?

У липні 52-річний волинянин помер після того, як його вжалила оса. Чому, здавалось би, банальний укус комахи може завершитися смертю і як діяти, щоб цього не допустити? Розпитаємо у завідувача відділення детоксикації МО ЛМТГ Олександра Бойка.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Олександре Миколайовичу, коли у вашому відділенні починаються звернення пацієнтів щодо укусу комах?

– Починаються з травня і тривають аж до листопада. Це доволі довгий період, але піку як такого немає. До нас надходять пацієнти лише в окремих, поодиноких випадках. І, на щастя, летальних наслідків не було.

Чи були звернення цього року, і наскільки важкий стан мали пацієнти?

– Загрозливих випадків було два. Вони проявилися важкою алергічною реакцією – анафілактичним шоком. А пацієнтів із місцевими проявами на шкірі в місці укусу ми не госпіталізуємо, тому що ці реакції не несуть загрози життю.

Які з комах найчастіше атакують бджоли, оси, шершні, джмелі?

– З цього переліку джмелі найменш агресивні. Вони жалять дуже рідко і лише в тих випадках, коли їхнім кублам наносять випадкове або навмисне пошкодження – наприклад, під час косіння трави. Бджоли, які збирають мед, теж не агресивні. Вони кусають тільки тоді, коли є загроза їхньому життю: наприклад, їх випадково придавили чи на них наступили. А от оси за своєю природою найбільш агресивні серед усіх комах. Бажання атакувати в них може бути викликане навіть запахами чогось солодкого: вони розцінюють це як поживу і починають нападати, щоб забрати собі їжу.

Зазвичай люди кажуть: «оса/бджола вкусила». Але насправді комахи колють своїм жалом, правильно?

– Так, усі комахи застосовують жало. Різниця тільки в тому, що у бджоли жало гачкоподібне, воно зв’язане з травною системою комахи. Тому, коли вона всовує жало в шкіру своєї жертви, воно там і лишається, бо зачіплюється гачком, а з тіла бджоли вириває частину її травної системи. Тому бджола може вжалити лише раз, а потім протягом декількох годин помирає. Всі інші комахи мають пряме жало, яке не поєднане з роботою важливих органів. Відтак оси, джмелі, шершні можуть вжалити декілька разів. Хоча відчутними для людини будуть лише перші два-три укуси, залежно від залишку отрути.

Тобто комахи не просто засовують жало у шкіру, а ще й упорскують отруту. Наскільки вона сильна?

– Структура отрути змінюється протягом різних пір року. Найменш токсична вона взимку та на початку весни. Для бджіл токсичність підвищується на період цвітіння маку. Отрута оси залежить від раціону комах. Найтоксичніша вона восени, бо комаха харчується всім підряд. Але загалом до складу отрути комах входять до 50 різних елементів. Її прояви залежать від особливостей реакції кожної окремої людини та наявності в неї алергічних реакцій.

Скільки укусів зазвичай здатна витримати людина?

– Якщо немає гострих алергічних реакцій на отруту комах, то людина може перенести кілька десятків укусів бджоли, які не будуть смертельними. У моїй практиці були випадки, коли на тілі пацієнта вдавалося нарахувати 33 укуси бджоли, і людина при цьому лишалася жива. Хоча, наприклад, для коня кількість смертельних укусів може бути 8 – 12. А от якщо брати ос, то був випадок, до нашого відділення привезли непритомного в анафілактичному шоці пацієнта, на тілі якого ми нарахували 36 точок укусу комахи.

Які наслідки укусу є типовими: набряк, свербіж?

– Так, зазвичай у людей набрякає місце укусу, виникають почервоніння, свербіж, який може турбувати впродовж кількох наступних днів, буває порушення чутливості – в місці укусу терпне шкіра.

За скільки часу це все минає і як можна пришвидшити одужання: вийняти жало (якщо йдеться про бджолу), обробити чимось рану?

– Все індивідуально. В середньому на повне одужання йдуть три-п’ять днів, якщо навіть нічого не робити. Але після укусу бджоли необхідно відразу вийняти жало, щоб припинити надходження отрути. Можна зробити це самостійно – руками. Якщо є пінцет, то зручніше буде ним скористатися. На уражену ділянку шкіри рекомендується прикласти холод на 20 – 30 хвилин або навіть рушник, змочений холодною водою. Це допоможе зменшити набряк. Після укусу ділянку шкіри відразу можна протерти столовим оцтом – це також зменшує прояви місцевих реакцій. Хто має будь-які алергії, тому необхідно почати прийом антигістамінних препаратів і пити їх п’ять-сім днів. В кого на укуси комах уже були важкі алергічні реакції (анафілактичний шок, набряк Квінке), таким людям не можна гаяти часу і треба зразу після нападу комахи викликати «швидку». Адже загрозливі наслідки можуть розвиватися дуже стрімко.

Які укуси найнебезпечніші ті, що на ділянках слизових?

– Найнебезпечніші укуси в порожнині рота та ротоглотки. Бо вони спричиняють такий набряк, який надалі порушує дихання.

А яким чином така ситуація виникає: людина кусає щось солодке і не помічає, що там уже сидить комаха?

– Так. І, як показує практика, жалили в такий спосіб тільки оси: бджоли на це не здатні. Оси кусали за язик, внутрішню поверхню щік.

За скільки часу язик і горло спухають настільки, що повністю перекривають дихальні шляхи?

– Це, знову ж таки, залежить від індивідуальних особливостей кожної людини. В когось такі смертельно небезпечні наслідки можуть проявитися вже через 20 – 30 хвилин, а в когось набряк виникає поступово, і це триває до трьох годин.

А після укусу яких комах виникає анафілактичний шок та як він проявляється?

– Усі комахи здатні при укусі викликати анафілактичний шок. Його симптоми – це виражена загальна слабкість, поблідніння, шкіра вкривається липким потом, потім виникають запаморочення, непритомність, утруднене дихання, відсутність пульсу на периферичних артеріях, артеріальний тиск може не вимірюватися.

Чи у всіх людей може виникнути анафілактичний шок?

– На щастя, не у всіх.

Від чого це залежить?

– Залежить від імунологічних властивостей кожного організму.

Чи передається по спадковості схильність до анафілактичного шоку?

– Частково так. Хоча більше значення має стать, оскільки жінки більше схильні до алергій.

Чи всі алергіки в зоні підвищеного ризику і яка в них може бути реакція на укус комахи?

– Так, усі алергіки. А реакцію їхнього організму на отруту комах неможливо передбачити.

Коли вже так сталося, що людина ненароком зачепила гніздо ос чи диких бджіл, яким чином рятуватися і скільки на це є часу?

– Рятуватися треба відразу. Все залежить від того, наскільки швидко ви бігаєте. Адже зона від гнізда стає безпечною на відстані близько 20 – 30 метрів. Для ос вона менша, оскільки в цих комах рої не такі численні, і вони не переслідують людину. Коли ж комахи починають атакувати, передусім необхідно закривати голову, а також постаратися забігти в якесь приміщення чи сховатися в автомобілі.

Яких помилок найчастіше припускаються люди, чим провокують комах на ще більшу агресію?

– Найтиповішими є помилки при роботі на пасіці без засобів захисту, зняття гнізд без засобів захисту, зняття роїв без досвіду і без засобів захисту.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Лікарі, Волинь
В тему

Останні матеріали