Поради

Які небезпеки приховує літнє купання?

Які небезпеки приховує літнє купання?

Щойно стовпчик термометра піднімається до 30 градусів, як люди спішать до водойм, аби охолодитися. Але нерідко обирають для того ставки чи інші непристосовані місця. Причому й дітям дозволяють купатися у воді, яка приховує чимало небезпек.

Яких саме –розповість сімейна лікарка МО ЛМТГ Анастасія Сирко для газети «Твій вибір».

Анастасіє Степанівно, у яких водоймах найбільший ризик заразитися хворобами?

– У ставках і озерах зі стоячою водою. Саме в них через недостатню циркуляцію води розвиваються бактерії, віруси, паразити. У великих містах водойми часто забруднені через скидання промислових відходів, стоків із доріг тощо. Відвідувані пляжі й озера можуть бути забруднені через велику кількість людей, що купаються. Морські пляжі поблизу каналізаційних стоків небезпечні через зараження кишковими інфекціями Escherichia coli і Enterococcus. Сільськогосподарські стоки, що містять пестициди, добрива та відходи тварин, потрапляючи у водойми, спричиняють забруднення патогенними мікроорганізмами.

А пісок на пляжі біля зараженої водойми також небезпечний?

– Так, він містить патогенні бактерії, віруси та паразити. Якщо водойма забруднена каналізаційними стоками або відходами тварин, пісок на березі також може бути забрудненим фекаліями, що є джерелом кишкових інфекцій. При лежанні, сидінні або копанні в піску мікроорганізми можуть потрапити на шкіру, в рот або очі, що підвищує ризик зараження. Деякі мікроорганізми можуть виживати в піску тривалий час, особливо якщо ґрунт теплий і вологий.

Коли саме є ризик підчепити «заразу»?

– Зараження кишковою паличкою та гепатитом А відбувається, коли з води до рота потрапляють частинки фекалій. Бактерія лептоспірозу, що призводить до ураження нирок, печінки, менінгіту, потрапляє у тіло людини через очі, ніс, рот, а також тріщини, порізи чи рани на шкірі. Церкарії потрапляють у шкіру через тріщини і волосяні фолікули.

Якщо купатися у водоймі, де є кишкова паличка, чим це небезпечно?

– Кишкова паличка призводить до порушення травлення, запалення слизових оболонок кишечнику. Як результат – пронос, іноді – з домішками слизу і крові. Також можливі нудота, блювання, підвищення температури тіла, загальна слабкість, відсутність апетиту, біль у животі. У випадку частих проносу і блювоти організм втрачає рідину й солі, що проявляється відчуттям сухості в горлі, спрагою. Тому передусім хворому потрібно забезпечити постійне заповнення втрати рідини і підтримку нормального водно-сольового балансу.

А що таке лептоспіроз і де ми ризикуємо ним заразитися?

– Джерелом цієї інфекції є дикі гризуни (пацюки, миші, ондатри), промислові тварини (нутрії, песці), а також свійські (свині, собаки). Вони  виділяють із сечею бактерії, лептоспіри, та інфікують ґрунт, воду в колодязях, ставках, річках, заражають навіть харчові продукти. Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті з інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі, а також через слизові оболонки (очі, ніс, рот). Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання проходять 6 – 14 днів. Симптоми нагадують грип: температура до 39 – 40 градусів, головний біль, нудота, блювання, запаморочення, можлива непритомність. Болі у м’язах (особливо литкових) настільки сильні, що хворі ледь пересуваються. Це триває 8 – 10 днів. Очі червоніють,  можливі жовтяниця та герпетичне висипання, носові кровотечі, криваве блювання, пронос із домішками крові.

Чи можна, щоб у водоймі купалися домашні собаки?

– Від собаки у воду та на пісок можуть потрапити яйця глистів, екскременти. Також людина, яка скупається після тварини, може захворіти на різні форми дерматитів. Собак можна купати лише нижче за течією від пляжу.

А що то за «качині блохи»?

– То церкарії, про які я вже згадувала. Їхні яйця потрапляють у воду з фекаліями водоплавних птахів. Із яєць вилуплюються личинки, що проникають у тіло молюсків, а потім шукають наступного хазяїна. Коли вони потрапляють під шкіру людини, то там і гинуть. Але спричиняють набряки, свербіж, висипання. При цій хворобі дуже важливо почати лікування якомога раніше, щойно на шкірі з’явилися висипання.

Ви казали, що через порушення правил купання можна підчепити навіть гепатит А, що вражає печінку?

– Так, зараження вірусом гепатиту А відбувається через споживання їжі або води, забрудненої фекаліями інфікованої людини. Ознаками зараження є підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювання, потемніння сечі, пожовтіння шкіри і білків очей. Причому не всі з цих симптомів проявляються. А в дітей до 6 років симптоми можуть бути взагалі відсутні. Особливо часто фіксуються важка форма хвороби і летальні наслідки в осіб віком 65 і більше років.

Через забруднену воду передаються й ентеровірусні інфекції…

– Так, вони можуть спричинити від легкого нездужання до серйозних ускладнень із боку шлунково-кишкового тракту, нервової та дихальної систем. До прикладу – вірус Коксакі, який супроводжується лихоманкою, діареєю та блювотою, висипом навколо та всередині ротової порожнини, на кінцівках. Однією з форм ентеровірусної хвороби є менінгіт (запалення мозкових оболонок), міокардит (запалення серцевого м’яза), увеїт (запалення судинної оболонки ока).

Найчастішими ознаками ентеровірусної хвороби є висипання на шкірі, підвищення температури тіла, загальна слабкість та втома, біль у горлі, ротовій порожнині, м’язах та суглобах.

А гельмінти, тобто глисти: їхні личинки теж плавають у воді?

– Через воду найчастіше передаються плоскі черв’яки – шистосоми, що проникають у шкіру людини при контакті з інфікованою водою і можуть викликати ураження печінки, кишечнику, сечостатевої системи. Також у застояній воді можуть бути личинки таких паразитів, як філярій, цестод. А симптоми зараження починають проявлятися навіть через 6 тижнів.

Чи завжди після появи перелічених вище симптомів треба йти до лікаря? Може, все якось саме мине?

– Звернутись до лікаря слід обов’язково. Бо якщо зволікати, то, наприклад, лептоспіроз може призвести до гострої ниркової та печінкової недостатностей, менінгіту, легеневих кровотеч і навіть смерті. Ентеровірусні інфекції призводять до менінгітів, енцефалітів, паралічів, міокардиту. Гепатит А – до гострої печінкової недостатності. Гельмінти можуть викликати тривалі ушкодження тих внутрішніх органів, де вони паразитують (кишечник, печінка, легені, мозок), механічну непрохідність кишечнику, анемію та дефіцит поживних речовин.

Зважаючи на всі ці небезпеки, чи можна дітям купатися у відкритих водоймах?

– Якщо вода застояна, якщо на водоймі помічаєте водоплавних птахів, тварин, то ні дорослим, ні тим паче дітям там купатися не можна. Коли ж вода чиста, то для дітей до 3 років рекомендовано обмежити купання 10 – 15 хвилинами, бо їхній організм швидко втрачає тепло навіть у нехолодній воді. Діти віком 3 – 6 років можуть провести у воді до 20 – 30 хвилин. А від 6 років – 30 – 40 хвилин.

Дякую за поради.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Поради
В тему

Останні матеріали