Поради

Пес лизнув у губи – і заразив смертельною хворобою?!

Пес лизнув у губи – і заразив смертельною хворобою?!

Не так давно в селі на Волині кіт покусав свого господаря й накинувся на сусідку. Коли тварина померла, лабораторно підтвердили: кіт був хворий на сказ, а відтак – заразив свого господаря.

На жаль, подібні ситуації не рідкість. Тому кожному з нас варто знати, чим не безпечний сказ для людини, чи може він, подібно до грипу, минути сам і чи реально від нього вберегтися? Сьогодні про це ми поспілкуємося з лікарем-травматологом медичного об’єднання ЛМТГ Антоном ЦАЛКОМ. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Антоне Сергійовичу, як давно людство потерпає від сказу?

– Це захворювання згадується в дуже древніх писемних пам’ятках. Так, у вавилонському каноні Ешнунни, датованому ще 19 століттям до нашої ери, є згадка про сказ у людей і про те, що хвороба виникла після укусу собаки.

Наскільки небезпечна ця хвороба і яка частина людей, нею заражених, може померти?

– Смертність від сказу завжди 100-відсоткова. Ця гостра інфекційна хвороба, спричинена нейротропним вірусом, завжди закінчується летально.

Останнім часом в Україні частіше почали фіксувати сказ чи то мені лише здається?

– Не здається. Протягом 2023 року дійсно спостерігалося збільшення кількості випадків укусів людей дикими й домашніми тваринами, а також лабораторно підтверджених випадків сказу у тварин. Статистика свідчить, що кількість невідкладних профілактичних заходів проти сказу, що були торік надані жертвам, зросла на 40 відсотків.

У яких областях ситуація найбільш тривожна?

– Станом на 2024 рік в Україні зареєстровано один смертельний випадок від сказу серед людей. Протягом цього року також фіксувалися випадки сказу серед тварин. Приміром, на Вінниччині з початку року підтверджено 11 випадків сказу у тварин, у Закарпатській області – шість випадків.

Які шляхи зараження сказом через укус хворої тварини?

– Сказ може передаватися від інфікованих тварин через укус, подряпину або мікроушкодження шкіри. Джерелом і переносником вірусу найчастіше є коти, собаки, а також лисиці та інші дикі тварини.

Як розпізнати хвору особину? Адже заражаються не лише перелічені вами тварини, а навіть худоба.

– Головна ознака – зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з’являються в населених пунктах, місцях випасу й утримання худоби, нападають на людей і тварин. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними. Часто з рота в них тече слина. Період буйної поведінки триває кілька днів, після чого розвиваються параліч і смерть.

Щоб відбулося зараження від тварини до людини, укус має бути до крові?

– Так. Вірус сказу передається через контакт із зараженою слиною, яка може потрапити в кров через відкриті рани (як-от під час укусу) або через слизові оболонки (рот, ніс).

Як обробляти рану на етапі, коли ще не відомо: тварина, яка вкусила, має сказ чи ні?

– Після укусу важливо негайно обробити рану, не залежно від того, чи тварина має сказ. Ось кілька кроків, які треба виконати. Перший – протягом п’яти хвилин промивати рану 20-процентним мильним розчином. Для його приготування треба третину бруска господарського мила розчинити у двох склянках води. Другий крок – обробити рану антисептиком. Із цією метою використовуйте 3-процентний розчин перекису водню або 0,05-процентний розчин хлоргексидину для обробки рани. Третій крок – зупинити кровотечу, якщо вона є. Для цього накладіть на рану стерильну пов’язку. Якщо під рукою немає ні бинта, ні марлі – використайте чисту тканину. Після цього необхідно звернутися до медичного спеціаліста.

Треба зразу після укусу їхати до лікарів чи почекати смерті тварини (якщо вона домашня) або перших симптомів зараження сказом (якщо тварина дика і втекла)?

– Звернутися до медичного фахівця треба якнайшвидше, не залежно від того, тварина є домашньою чи дикою, незважаючи на те, зупинилася кров чи рана була неглибокою. Тільки медичний фахівець може повною мірою оцінити всі ризики для постраждалого і прийняти рішення про те, чи варто призначати подальше лікування. Кожен із нас повинен розуміти: сказ є дуже небезпечною хворобою. Тому вкрай важливо отримати профілактичну допомогу, не чекаючи на симптоми зараження.

Якщо не звернутися до лікаря зразу, що далі може статися з хворим?

– Йому загрожує смерть. Адже симптоми сказу розвиваються дуже швидко. Вірус атакує центральну нервову систему. З’являються перші ознаки захворювання: гідрофобія – боязнь води, аерофобія – страх висоти та інші зміни в психіці. Далі стан хворого стрімко погіршується. Нервова система втрачає здатність належно передавати імпульси. Це призводить до того, що серце зупиняється, людина не може дихати,  через кілька днів після цього помирає. Ось чому так важливо при найменших підозрах на сказ якомога швидше звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

А може хворий на сказ заразити інших людей своєю слиною: через спільний посуд, рушники?

– Так, сказ може передаватися від людини до людини через контакт із зараженою слиною. Вона ж лишається на посуді, рушниках, інших предметах, якими користувався хворий. А потім здорова людина візьме до рота, наприклад, ложку із залишками зараженої слини і теж може захворіти. Тому обов’язково треба пам’ятати про подібні ризики.

Буває таке, що кота чи собаку вкусила хвора на сказ дика лисиця, у домашньої тварини ще не проявилися симптоми сказу. Якщо такі собака чи кіт оближе людині губи або рану може таким чином заразити господарів?

– Так, інфікована тварина, яка ще не має виражених симптомів сказу, може передати вірус через облизування рани або губ людини. Адже слина хворої тварини містить у собі вірус іще за десять днів до появи перших ознак захворювання!

Як відбувається лікування хворих, залежно від оперативності їхнього звернення до лікаря?

– Лікування сказу зазвичай включає два етапи. Перший – профілактичні заходи після контакту з інфікованою твариною. Для цього при укусі або контакті зі слиною інфікованої тварини треба негайно промити рану під проточною водою і відразу звернутися до медичного фахівця для оцінки ризику. Якщо є підозра на зараження – проводяться спеціальні щеплення. Але вони ефективні, якщо їх розпочати ще до появи перших симптомів сказу – тобто на етапі, коли вірус сказу не встиг атакувати центральну нервову систему.

Скільки часу триває профілактичне лікування і чи оплачує його Національна служба здоров’я України?

– Курс передбачає проведення п’яти щеплень: перше – в день звернення і потім – на третій, сьомий, 14-й і 28-й день. Вакцина закуповується державою і безкоштовна для людей, які потребують екстреної профілактики.

Чи лишаються в організмі наслідки сказу після одужання людини?

– При вчасному зверненні до лікаря та проведенні курсу вакцинації ніяких негативних наслідків для організму немає.

Що порадите читачам, аби взагалі уникнути зараження сказом?

– Регулярно вакцинуйте домашніх улюбленців проти сказу. Таким чином, навіть якщо їх вкусить хвора дика тварина, то ваші домашні улюбленці не нестимуть вам загрози. Коли ми говоримо про диких тварин (білок, лисиць) або безпритульних собак, котів, то раджу ніколи їх не торкатися, навіть не наближатися до них. Якщо вже сталося, що вони вас вкусили чи лизнули (в губи, в рану), негайно зверніться до лікаря. Бо інакше ви піддаєте себе і людей довкола смертельній небезпеці.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, тварини, Лікарі
В тему