Поради

Хто та як може вкрасти у вас гроші?

Хто та як може вкрасти у вас гроші?

Мабуть, і вам не раз доводилося бачити в інтернеті, як ведучі Алла Мазур чи Соломія Вітвіцька «рекламують» засоби від ґуль на ногах або, наприклад, знаменитий лікар Валіхновський пропонує «дієві ліки від імпотенції».

Про це йдеться в газеті «Твій вибір».

Є в інтернеті навіть «липові» уривки з телевізійних новин, у яких відомий диктор відомого телеканалу розповідає про «допомогу для малозахищених верств населення України». А по закінченні відео – пропозиція: «Хочете дізнатися, чи буде вам допомога, – тисніть за посиланням».

Так-от, усе це, про що вам розповіла, – це пастки для довірливої людини. А розставляють їх ті, хто хоче витягнути з вас якнайбільше грошей.

Диво-ліки за копійки

«Чому ж, – запитаєте ви, – відомі українці знімаються в тому брехливому ролику?» Насправді вони й не знімаються! Шахраї використовують штучний інтелект (скорочено – ШІ), дають йому команду, кого зобразити у відео, який текст озвучити і чиїм голосом. А штучний інтелект усе це виконує.

Недавно під час тренінгу «Шукай, як Googlе, перевіряй, як VoxChek», журналістам із усієї України експерти, запрошені громадською організацією «VoxUkraine», розповіли, наскільки небезпечні пастки чатують на нас у соцмережах і наскільки тих пасток багато.

Юрист Ігор Розкладай, який «виловлює» порушників у соцмережах, зізнався: всього за чотири місяці він у фейсбуці виявив 30 000 фішингових сторінок («фіш» – із англ. мови перекладається «риба», а фішингова сторінка – це та, яка бере на гачок довірливих людей). Переважно вони рекламують «диво-ліки за копійки». Причому, ці «фуфломіцини» (як їх назвав експерт) нібито позбавлять і від болю в суглобах, і від ґуль на ногах, і від глистів: поприймав – а через тиждень здоровий!

Щоб не віддавати своїх заощаджень псевдофармацевтам, не полінуйтеся звернутися до свого сімейного лікаря і порадитися з ним. Бо лишитися без грошей – то ще пів біди. А прийомом не відомо яких бовтанок ви можете себе навіть отруїти!

Фінальний розпродаж товарів

Ще одна шахрайська схема, особливо поширена у вайбері, – оголошення на кшталт «Компанія Дніпро-М! У зв’язку з пожежею на складі – фінальний розпродаж електротоварів! Мінімальні ціни!!! Кількість товару обмежена!»

«Коли я натрапив на цю рекламу, тут же зателефонував до компанії «Дніпро-М» запитати, чи це їхнє оголошення. Вони сказали: «Ні, це діють шахраї», – розповів Ігор Розкладай. При цьому сама компанія може лише подати скаргу на шахрайські дії, а от видалити брехливе оголошення не може – не має доступу до соцмережі.

Тому, перш ніж купувати щось у «фінальному розпродажі», вам варто знайти в інтернеті інформацію, чи існує така фірма взагалі і чи справді вона реалізовує зараз товари за заниженими цінами. Якщо фірма справжня, вона обов’язково надає свої контакти покупцям: телефон, можливість листуватися, домовлятися про гарантію якості та обмін товару. Також було б добре пошукати відгуки інших покупців про цю фірму і товари, які вона продає. Таку інформацію можна знайти на великих торговельних інтернет-майданчиках. А повірити першій-ліпшій рекламі, яка з’явиться у вашій мобілці, – це дуже ризиковано. Тим паче, що ціна підозрілого товару часом дорівнює розміру усієї вашої пенсії.

Грошова допомога і соцвиплати

Ще одна поширена тема, яку використовують шахраї, – грошова допомога. В соцмережах можна часто побачити новину «Кожному українцеві видають по 6 500 гривень!» або «Стартувала виплата допомоги від ООН. Поспіши зареєструватися!»

Щоб надати солідності цій брехливій новині, зловмисники використовують величезне фото, схоже на офіційний документ. Там великими буквами (щоб прочитали й без окулярів) пишуть «Кабінет Міністрів України», ставлять зображення тризуба, додають печатку і підпис нібито міністра. Здавалось би: ну, от же він – офіційний документ! Як же в таке не повірити? Але саме на це і розраховують шахраї: створюють «фількіну грамоту», максимально схожу на справжній документ, і дурять людей.

Запитаєте, навіщо їм це? Бо, коли ви натискаєте на посилання, щоб дізнатися детальніше про одержання грошової допомоги, далі вам потрібно буде ввести свої дані: прізвище та ім’я, номер телефону і банківської картки. І поки ви чекатимете результати про те, чи отримаєте допомогу, шахраї вже зніматимуть ваші гроші з ваших же карток.

Так що геть усю інформацію, яка вискакує вам в інтернеті, перевіряйте. Наприклад: побачили оголошення про соцвиплати – зайдіть на офіційний сайт Пенсійного фонду України, і в розділі «Новини» подивіться, чи є така інформація. Буває, шахраї навіть створюють липову (фейкову) сторінку якоїсь поважної державної структури, пропускаючи в назві одну букву або замінюючи одну букву на іншу, подібну. Виявити таку підміну буває складно. Учасникам тренінгу «Шукай, як Googlе , перевіряй, як VoxChek» три дні розказували і показували, як проводити перевірку. Тому людям, які ще не оволоділи механізмами перевірки інформації з інтернету, я би радила телефонувати на гарячу лінію відповідної структури (Кабінету Міністрів або Пенсійного фонду, наприклад) і перепитувати, чи правдивою є інформація з оголошення. А можна, якщо є можливість, прийти до місцевого ЦНАПу і там розпитати. Чим більше уповноважених людей вам скажуть, що почута інформація правдива, тим менше ви ризикуєте потрапити на гачок шахраїв.

Графік відключень світла по області

Ще небезпечніша ситуація із соціальною мережею Telegram, наголосили під час тренінгу експерти. Бо якщо у фейсбуці чи інстаграмі діють чіткі правила для користувачів, а порушників цих правил блокують, то в Telegram кожен може робити все, що йому заманеться, і не отримає за це жодного покарання. А це, погодьтеся, оптимальні умови для шахраїв.

Зловмисники знахабніли настільки, що створили телеграм-канали нібито Валерія Залужного, Олександра Сирського і від їхнього імені чого тільки не пишуть, навіть закликали розпустити Верховну Раду!

Тому звертайте увагу, чи є біля назви телеграм-каналу голубий кружечок, а в ньому – біла галочка. Це означає, що канал пройшов перевірку. Але такий же значок може отримати будь-хто, хто замовить собі платну версію застосунку. Тому й у цьому випадку кожен із нас має бути максимально пильним.

Ще одна поширена в  Telegram схема обману – назвати канал «Графік відключень світла по області» або «Гуманітарна допомога від ОВА» тощо. Насправді ці канали можуть не мати жодного стосунку ні з енергетиками, ні з обласними військовими адміністраціями. Спритники придумують таку назву, аби спонукати людей підписатися на канал. А потім продають цей канал як товар. Чим більше на каналі підписників, тим дорожче він коштує. І ціни коливаються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч доларів. Тобто йдеться про мільйони гривень заробітків на нашій із вами довірливості.

Повідомлення від знайомих

Ну, і насамкінець розповім про те, як повідомлення від незнайомих (і навіть знайомих) людей можуть принести вам чимало неприємностей.

Особисто мені прийшло у месенджер повідомлення від подруги з фейсбуку такого змісту: «Глянь, хто на цьому відео. Впізнаєш?» Прочитавши таке, кожному захочеться натиснути на відео і подивитися, що ж там. Але як тільки ви це зробите, ви запустите вірус на свою фейсбук-сторінку, і він почне розсилати аналогічне повідомлення, тільки вже від вашого імені і вашим знайомим. Буває, що те відео аморального змісту. Тож, як мінімум, ви себе осоромите. Як максимум – вам доведеться блокувати свою фейсбук-сторінку і створювати нову. Мороки багато, погодьтеся.

Ще буває, зловмисники або «зламують» чиюсь сторінку в соцмережах, або створюють сторінку-клон і від імені цієї людини розсилають її знайомим повідомлення з проханням перекинути гроші на такий-то номер картки. Причину вигадують зловмисники будь-яку: на лікування, рідні на передовій і треба щось докупити тощо. Буквально цього місяця в таку халепу втрапила Алла Мазур, сторінку якої зламали в телеграмі.

Якщо вам прийде повідомлення подібного змісту, зателефонуйте людині, яка щось у вас просить, і перепитайте, чи то справді вона. Поки не отримаєте підтвердження, не переказуйте грошей.

А ще – пам’ятайте: зловмисники найбільше полюють на довірливих людей, на тих, хто у вразливому становищі (наприклад, чекає рідних із полону чи намагається знайти безвісти зниклих). І єдина наша зброя від шахраїв – обізнаність про їхні пастки, максимальна пильність і перевірка геть усієї інформації.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: гроші, шахрайство
В тему