Поради

Як робити інгаляції, аби швидше одужати, та які помилки можуть завдати серйозної шкоди

Як робити інгаляції, аби швидше одужати, та які помилки можуть завдати серйозної шкоди

Мабуть, не знайдеться серед наших читачів тих, хто бодай один раз не лікував себе чи дітей за допомогою інгаляції. Але ця процедура, виявляється, не всім підходить. А декому може й нашкодити!

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Тож як із допомогою інгаляцій можна швидше одужати та яких помилок не варто припускатися? Кваліфікованими порадами з нами поділиться лікарка-фізіотерапевтка медичного об’єднання ЛМТГ Алла Бондарук.

Алло Миколаївно, який принцип дії інгаляцій та як давно їх застосовує медицина?

– Особливість інгаляцій у тому, що хворий вдихає ліки або інші речовини безпосередньо в легені через дихальні шляхи. Це дозволяє швидко та ефективно доставити ліки до місця захворювання, зменшуючи при цьому негативний вплив на інші органи. Відтак інгаляції в медицині використовували ще в давнину. Але сучасні методи такого лікування, зокрема за допомогою інгаляторів і розпилювачів, розвинулися в останні століття.

В домашньому лікуванні донедавна зазвичай використовували вдихання пари вареної картоплі, соснових бруньок. Наскільки це ефективно?

– Парові інгаляції можуть допомогти в зволоженні та заспокоєнні дихальних шляхів, у знятті залеглих слизів. Вони можуть бути корисні при незначних респіраторних проблемах. Але для серйозних захворювань краще скористатися спеціальними інгаляторами, які розпилюють медикаменти більш ефективно.

Чи всім підходять парові інгаляції?

– Хоча зазвичай вони безпечні, та існують деякі протипоказання: стан важкої задишки, нестабільний стан серця або артеріальна гіпертензія, важкі кровотечі з носа або порушення свідомості. Також може виникати важка алергічна реакція на використовувані ліки або розчини. Зокрема – на певні антибіотики або інгаляційні стероїди. Якщо виникають ознаки алергічної реакції, такі як свербіж, висип, набряк або проблеми з диханням, важливо зупинити використання інгаляційних засобів та негайно звернутися до лікаря.

Наскільки безпечно застосовувати лікарські рослини?

– При їхньому застосуванні в інгаляціях теж може виникнути алергічна реакція. Найчастіше її викликають полин, клен, дуб, береза. Навіть популярні ароматичні рослини, такі як лаванда чи евкаліпт, теж можуть спричиняти алергічні реакції у деяких людей.

Ще одна поширена небезпека парової інгаляції опіки дихальних шляхів.

– Так, тому особливо обережно парові інгаляції слід застосовувати дітям, особам із обмеженими можливостями та людям із порушеннями відчуттів. Адже вони можуть не достатньо швидко відчувати температуру пари чи води, що може призвести до опіків. Також під час парових інгаляцій слід особливу увагу приділяти людям із неврологічними порушеннями – хворобою Паркінсона або розладами координації рухів. Такі особи можуть мати складнощі з безпечним використанням парових пристроїв.

Наскільки складно лікувати опіки, отримані при паровій інгаляції?

– Все залежить від того, наскільки серйозне пошкодження. Тому насамперед необхідно звернутися до медичного фахівця. А він уже визначить, чи включати застосування протизапальних засобів, антибіотиків у разі інфекції, а також пов’язування і захисне лікування для прискорення загоєння. У важких випадках може знадобитися хірургічне втручання.

Коли з’явилася альтернатива інгаляцій розпилювач ліків і апарат, який називається небулайзером?

– Небулайзери в медичній практиці почали застосовувати в середині 20-го століття. Їхній розвиток пов’язаний зі появою технологій, що дозволили розпилювати ліки в дрібних частинках для зручної інгаляції. Перші небулайзери були доволі великими та складними пристроями порівняно з сучасними моделями. Проте з часом вони стали компактнішими, ефективнішими та особливо важливими для лікування астми, хронічної обструктивної хвороби легень та інших захворювань дихальних шляхів.

Чим небулайзер такий помічний?

– Принцип його дії – в розпиленні лікарського засобу у вигляді дрібних частинок туману, які через рот або ніс ефективно проникають у легені та забезпечують швидке полегшення від симптомів захворювань дихальних шляхів. Також перевага небулайзера в тому, що він дозволяє максимально точно підібрати необхідну дозу ліків. Це особливо важливо для дітей та людей із особливими потребами.

Таке обладнання люди все активніше купують додому. Але для ефективного лікування треба знати, як правильно його застосовувати.

– Перед покупкою небулайзера краще проконсультуватися зі своїм лікарем або фармацевтом, якщо у вас є конкретні потреби чи обмеження в лікуванні. Точні правила експлуатації зазначені в інструкції. Щодо ліків, призначати їх має лише лікар, який підбере й точну дозу. А ще дуже важливо пам’ятати: зазвичай дихати потрібно через рот – щоб ліки ефективніше проникли в дихальні шляхи й легені. Лише в окремих випадках лікар може рекомендувати вдих через ніс. Тому консультація обов’язкова! Після вдиху ліків потрібно повільно і рівномірно видихати. Це допомагає забезпечити ефективну й безперервну доставку ліків до легень. Важливо не задихатися і не вдихати повітря надто швидко, щоб ліки максимально проникли в дихальні шляхи. Видих проводять, як правило, через рот. Це дозволяє ефективно видалити повітря і залишки ліків із легень. Але, знову ж таки, порадьтеся з лікарем. Бо при різних захворюваннях і станах процедура може відрізнятися.

Скільки часу має тривати інгаляція та як часто її проводити?

– Зазвичай процедура займає від 5 до 15 хвилин. Але тривалість, як і частоту й кількість проведення інгаляції, визначає лікар із урахуванням стану пацієнта, виду ліків, типу інгаляційного пристрою. При одних хворобах проводять інгаляції кілька разів на день, а при інших вистачає й однієї.

Чи не буде крутитися голова від глибоких вдихів та повільних видихів?

– Іноді справді виникає легке запаморочення, особливо якщо людина не звикла до такого типу дихання. Це може статися через зміни рівня кисню та вуглекислого газу в організмі. Втім таке відчуття зазвичай швидко минає і не становить проблеми для організму. Та якщо ви почуваєте сильне запаморочення або інші незвичайні симптоми під час глибокого дихання чи після інгаляції, обов’язково зверніться до лікаря, аби з’ясувати причину та скорегувати подальше лікування.

Чи є протипоказання до використання небулайзера?

–  Для більшості людей він безпечний та ефективний. Але існують застереження, коли йдеться про алергічні реакції на компоненти ліків, астматичні приступи. Деякі ліки, які використовуються в небулайзерах, можуть впливати на роботу серця. Тому людям із серцевими проблемами слід користуватися небулайзером тільки за рекомендацією лікаря. Іноді небулайзери можуть бути менш ефективними2 для пацієнтів із порушеннями функції дихальної системи – як-от обструктивною чи конгестивною хворобою легень.

Дякую. Сподіваюся, ваші поради стануть у пригоді нашим читачам.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, хвороби, луцьк, Лікарі
В тему

Останні матеріали