Поради

Узимку зростає ризик розвитку інсульту: як уберегти себе та рідних?

Узимку зростає ризик розвитку інсульту: як уберегти себе та рідних?

Це захворювання посідає друге місце за смертністю після ішемічної хвороби серця. За останні десять років кількість його випадків зросла майже вдвічі. У групі найбільшого ризику – люди віком 60+. Але в останні роки значно зросла кількість таких хворих у віці 35 – 40 років.

Отож, сьогодні ми поговоримо про інсульт і те, чому він особливо небезпечний у холодну пору року. А своїми рекомендаціями поділиться лікарка3-невропатолог медичного об’єднання ЛМТГ Галина Романюк. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Галино Юріївно, спочатку нагадаймо читачам, що являє собою інсульт.

– Це гостре порушення мозкового кровообігу, що виникає внаслідок або розриву судини (це крововилив або ж його інша назва – геморагічний інсульт), або закупорки чи звуження судин головного мозку (це ішемічний інсульт, при якому кровотік припиняється і до певної ділянки мозку не доходить кров).

А через що виникають такі порушення?

– Ішемічний інсульт найчастіше виникає при закупорці судини атеросклеротичною (холестериновою) бляшкою, дещо рідше – тромбом чи спазмом судини. Геморагічний інсульт (розрив судини) трапляється при різкому підвищенні артеріального тиску або ж при патологіях судинної стінки (коли вони стоншені).

У чому полягає основна небезпека інсульту?

– При обох видах інсульту в головному мозку виникає уражена ділянка, до якої не дійшли кров і кисень, через що функції цієї частки випадають. Тому при інсультах наявні рухові розлади в руках чи в ногах, порушуються мова, зір, ковтання, пам’ять, рівновага тощо.

А чому взимку ризик розвитку інсульту зростає?

– Не скажу, що критично відрізняються показники цифр кількості інсультів протягом року. Але все ж таки взимку їхня кількість більша.

Одним із основних факторів є частіші перепади атмосферного тиску, скачки плюсових і мінусових температур надворі. Були проведені дослідження, які показали, що зміна температури більш ніж на 10 градусів підвищує ймовірність інсульту на 12 – 18 відсотків.

Звичайно, найчастішою причиною інсультів є гіпертонічна хвороба. І от саме взимку часто стає складно коригувати її. Навіть при регулярному прийомі гіпотензивних ліків виникають гіпертонічні кризи, що і ускладнюються інсультами.

Однією з причин інсультів є також зловживання людьми тютюнопалінням і алкоголем. Виникають швидкий розвиток атеросклерозу в судинах, зміна густоти крові і, як наслідок, – теж високий ризик інсульту.

Ну, і не варто забувати, що взимку зростає кількість вірусних захворювань. Ось чого лише був вартий COVID, при якому вже доведено підвищення густоти крові і тромбоутворення в судинах. Це призводить до закупорки судин не лише головного мозку, а й серця, легень тощо.

Нагадаймо читачам, за якими ознаками можна запідозрити інсульт.

– Щоб легше зафіксувати в пам’яті основні симптоми інсульту, треба запам’ятати абревіатуру МОЗОК. Буква «М» – мовлення: при інсульті мова стає нерозбірлива, як у людини в стані алкогольного сп’яніння, а інколи хворий і зовсім не може вимовити навіть звуку. «О» – обличчя, воно раптово перекошується, з’являється «крива» усмішка. «З» – запаморочення: людина втрачає рівновагу, координацію при ходьбі (знову ж таки – ніби у стані сп’яніння). «О» – очі: порушення зору може бути у вигляді двоїння, повної або часткової сліпоти, випадіння бокового бачення.  Остання буква абревіатури «К» – кінцівки: руки і ноги раптового слабнуть, німіють. Немає сил потиснути руку, підняти ногу.

Якщо проявився лише один із перелічених симптомів, що робити?

– Навіть якщо ви не впевнені, що в людини інсульт, усе одно треба негайно набрати номер «103» й чітко пояснити диспетчеру симптоми і стан людини. При інсульті протягом кожної хвилини в головному мозку гине по 1,9 мільйона нейронів. Тому, що скоріше буде надана кваліфікована допомога лікарями «швидкої», то меншою буде ймовірність ускладнень, інвалідизації та смерті. «Золотим» для порятунку від інсульту вважається час до чотирьох годин після появи перших ознак. І ще важливо не припуститися типової помилки: не потрібно хворому давати ні пити, ні їсти та в жодному разі – ніяких ліків. Достатньо покласти людину в зручне положення, звільнити шию від одягу, котрий стискає, якщо є можливим – до приїзду «швидкої» з’ясувати, на що особа хворіє і які приймає ліки.

Що порадите робити, аби не допустити інсульту?

– Контролювати артеріальний тиск, щоби вчасно розпізнати гіпертонію. Якщо вона вже наявна, треба за рекомендацією лікаря щоденно вживати препарати для нормалізації артеріального тиску. Причому, державна програма «Доступні ліки» компенсує повну або часткову вартість цих медикаментів. За наявності гіпертонії треба також зменшити споживання солі.

Щоб судини не «забивалися жиром», тобто холестерином, необхідно контролювати його рівень – здавати аналіз крові (скерування дасть сімейний лікар). А щоб не накопичувати «поганого» холестерину, раджу менше їсти жирного та смаженого. Замість червоного м’яса надавати перевагу білому – куряче, індиче, кроляче.

Варто пам’ятати про шкідливий вплив алкоголю й тютюнопаління.

А ще для профілактики інсульту важливо щодня давати своєму організму помірні фізичні навантаження і температурне загартовування.

І насамкінець: чи є особливі рекомендації саме для холодної пори року?

– Звичайно – це ретельніше контролювати показники артеріального тиску, за потреби – збільшити звичну дозу ліків від тиску і для розрідження крові. Не переохолоджуватися. Уникати місць великого скупчення людей, щоб не інфікуватись вірусом.

А насамкінець усім читачам бажаю бути здоровими увесь рік. Нехай життя ваше буде без інсультів, без болю і без тривог.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Лікарі, Здоров'я
В тему

Останні матеріали