Поради

Чому весільні обручки одягають на безіменний палець?

Чому весільні обручки одягають на безіменний палець?

А ви знали, що традиція одягати обручки у день весілля не пов’язана з християнством і веде свою історію від Древнього Єгипту? Стаття розповість про те, що насправді приховує цей ритуал…

Весільні обручки – це символ безкінечного кохання. Не дивно, що такий зворушливий та красивий ритуал обріс масою легенд та прикмет. Що ховається за цим обрядом та звідки він походить? Багато цікавого про символ безкінечного кохання розповість стаття.

Джерела з Древнього Єгипту та Риму

Коли з’явилася традиція одягати весільні обручки, точно не відомо. Але ще в Древньому Єгипті існував ієрогліф у формі кола, який був символом безкінечності. Вчені вважають, що саме звідси і пішла традиція обручатися та носити каблучки. Спершу як колечка використовували зав’язані навколо пальця стеблинки коноплі. Згодом перейшли на кості та шкіри тварин. Проте і такі обереги швидко зношувалися. А вже після цього персні почали виготовляти з металу. Багатії носили каблучки, оздоблені дорогоцінним камінням, а бідні закохані задовольнялись глиняними прикрасами. В той час єгиптяни одягали весільні обручки на середній палець лівої руки.

В Древньому Римі кавалери дарували своїм коханим залізні колечка. Така прикраса мала повідомити іншим залицяльникам, що ця дівчина вже зайнята. А після весілля новоспечений чоловік знімав з пальця жінки залізний перстень та дарував золотого.

Читайте також:

Містична сила кола

Весільна обручка мала велике сакральне значення і завжди виконувала функцію оберегу. Людина, яка носила колечко була захищена від злих духів. Саме тому дівчата, проводжаючи своїх коханих на війну чи в далеку дорогу, дарували їм каблучки, аби ті повернулися живими та неушкодженими.Також вважалося, що пари, які носять каблучки, захищені від заздрісників.

За іншою теорією, молодята одягають весільні обручки, бо душа людини має форму півкола. І тільки знайшовши кохану людину, ми з’єднуємося у нерозривний круг, який символізує безкінечність.

У 860 році Пара Римський Николай І видав указ, за яким женихи повинні були дарувати своїм нареченим весільні обручки. Відтак, ця традиція фактично немає ніякого відношення до християнства.

Чому весільні обручки одягають на безіменний палець

Китайські філософи дали на це питання цікаву відповідь. За їхньою теорією, великі пальці символізують зв'язок з батьками. Вказівні – це ваша прив’язаність до братів та сестер. Середній палець – відповідає за вас самих. Мізинчик – ваші діти. А от безіменний палець – символ кохання.

Один простий експеримент відповість, чому весільні обручки одягають на безіменний палець.

Складіть руки так, щоб пучки великого, вказівного, безіменного та мізинця торкалися. Середні пальці слід зігнути та притулити один до одного зовнішньою стороною флангів. Тепер спробуйте по черзі від’єднати пальці.

Великі пальці розділяться, бо рано чи пізно батьки відходять від нас. Вказівні пальці також піддадуться, бо ми з часом віддаляємось від рідних. Легко розійдуться подушечки мізинців, бо ми повинні відпускати дітей. І тільки безіменні пальці розділити не вдасться. Тому що подружжя все життя повинно бути разом і не може розділитися, які б випробування не піднесла доля.

Читайте також:

Від релігії до анатомії

Також є декілька версій того, чому весільні обручки одягають на безіменний палець. Одна з теорій пояснює традицію тим, що перші вчені при розтині людини виявили, що від безіменного пальця відходить тонкий нерв, який сполучається з серцем.

Католики носять обручки на лівій руці, оскільки біблійна версія гласить, що саме на ліву руку Йосиф одягнув перстень Марії. За іншою легендою, прикрасу одягають на цю руку, аби вона не заважала роботі. Православні носять весільні обручки на правій руці. На безіменному пальці лівої руки колечко носять вдови.

Проте, медики дають такій традиції цілком логічне пояснення. Справа в тому, що на безіменному пальці менше нервових закінчень, а отже людина не відчуває дискомфорту від такої прикраси. Саме тому останніми роками медсестри, беручи кров, колють саме безіменний пальчик.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему