Поради

Водовідвід на дачі: водостічна система, дренаж і вимощення

Водовідвід на дачі: водостічна система, дренаж і вимощення

Ви так довго і наполегливо будували свій власний будинок, адже це було мрією всього життя. І ось нарешті він готовий. Але на цьому проблеми і турботи не закінчуються. Адже треба тепер постійно підтримувати чистоту і порядок в будинку і на присадибній ділянці. А інакше через кілька років всі ваші старання буде марні, і будинок буде непридатним для проживання.

Водовідвід на власній дачній ділянці

Дуже часто під дією талих, ґрунтових, дощових та інших вод, руйнуються і стають непридатними фасади, вода заходить і під фундамент, в будинку і за його межами постійно бруд, вода, сирість.

В результаті всього цього будинок може нахилитися, просісти, і в ньому можуть з'явитися ні кому не потрібні тріщини. Але не варто засмучуватися, цього всього можна уникнути. Потрібно правильно побудувати систему водовідведення і все буде у Вас в порядку.

Приказка «Вода камінь точить» відома всім і вона в нашому випадку дуже актуальна, тому що вода здатна зруйнувати всю вашу чудову споруду. Нехай і не відразу, але з часом вона зробить свою справу. Тому споруда водовідведення є обов'язковою і найвідповідальнішою частиною в будівництві будинку.

 

Для чого потрібен водопровід

Спочатку вода руйнує фасад, так як вона вільно і без проблем стікає з покрівлі. Наступними страждають стіни, так як руйнується деревина, штукатурка, кладка і так далі. Відповідно в будинку стає дуже сиро і прохолодно або навіть холодно, адже стіни втрачають всі свої властивості, завдяки яким вони здатні зберігати тепло.

Ще від вогкості утворюється грибок і пліснява. А позбутися від цієї гидоти дуже і дуже важко, в деяких випадках навіть неможливо. І причиною всього цього - вода.

Далі вода починає заходити під фундамент, розмивати його. Будинок буде поступово руйнуватися, нахилятися, осідати. А цвіль і грибок буде тепер не тільки на стінах, але і знизу на підлозі. А пройти до свого дому Вам буде з кожним днем ??все важче, так як навколо будинку утворюється бруд.

І якщо все залишити так, як є, то Вам постійно доведеться робити дорогий ремонт, витрачати не маленькі гроші. Тому Вам потрібно ще на самому початку будівництва грамотно побудувати водовідведення.

Будівництво водовідведення зводиться до двох рівнів. Це дренаж і водостоки. Завдяки водостоків, вода з покрівлі буде стікати в спеціально призначені місця або в дренаж. Дренаж краще тим, що він видаляє непотрібну воду з землі.

Водостічна система складається з: кутів жолоба, заглушок, випускних воронок, з'єднувачів, власників, ринв і багато чого іншого. І кожен з них потрібен і виконує власну функцію.

Наприклад, жолоба, з'єднані один з одним за допомогою кутів, збирають воду з покрівлі. Ця вода може заходити за краї і виливатися. Тому потрібні ще обмежувачі переливу. За допомогою спеціальних з'єднувачів, жолоби будуть зістиковуватися. А на жолоби, які не використовуються, ставитися заглушка. Воду з жолобів виводять випускні воронки у водостічні труби, а звідти вода надходить в слив.

Для того, щоб цього всього не було видно в виступаючих місцях будинку, роблять спеціальні зливні коліна. Зливні коліна, а також з'єднувальні коліна, можна застосовувати для зливу води з фундаменту. Однією важливою деталлю тут є сітка - «павук». Вона призначена для того, щоб труби не засмічувалися різним сміттям. Ця сітка встановлюється на воронки труб.

Найлегше буде замовити водостічну систему разом з покрівлею. Це полегшить Вам процес установки. Так як, якщо завдяки випадку не зробити ринв при установці покрівлі, то потім вже виправити це буде не можна. А в магазинах зараз можна знайти будь-яку водостічну систему на Ваш смак.

Поділяються вони на пластикові та металеві. Вибирати тільки Вам. Але фахівці пластикові водостічні системи не радять.  Адже вважають, що вони можуть не прослужити Вам навіть одного сезону. Вони не передбачені до різких перепадів температур, до снігу, який буде з'їжджати вниз. Навіть якщо самим випадково вдарити по такій системі, то все -  вона лопне. Також спеку і холод ці системи не витримують. Вони або прогнутися від спеки, або стануть крихкими і не надійними від холоду.

Тому якщо Вам важливий свій будинок і Ви не хочете робити постійно ремонт, що вимагає великих фінансових витрат, то встановлюйте краще відразу сталеві водостічні системи. Зовнішній вигляд у таких систем також буде відрізнятися від пластикових, так як вони не вигоряють на сонці за рахунок полімерного покриття. І Ваша водостічна система буде завжди як нова.

Також потрібно з уважністю вибирати компанію з виготовлення водостічної системи, так як багато компаній зараз роблять їх з дешевої, недовговічної фарбованої «оцинковки». Тому поставтеся до цього питання також серйозно.

Дренаж і відмостка

Відмостка - це дуже важлива частина при будівництві фундаменту.

Це водовідштовхувальна смужка, яка проходить по зовнішніх стінах будинку. Вона необхідна для відведення дощової води з поверхні та з водостоків. Відмостка -  це також частина дренажної системи.

Дренажна система - це безліч труб і інших елементів по всьому будинку. Вона відводить ґрунтові води і взагалі знижує їх рівень. Зливова каналізація  - це теж частина дренажної системи, але вона відповідає за воду з водостоків і за поверхневі води.

Дренажні системи діляться на:

  • вертикальні,
  • поверхневі (засипні, відриті),
  • глибинні.

Найкраще встановлювати різні дренажні системи.

Поговоримо спочатку про відкриту дренажну систему. Це лоток з гратами або без грат. Вони необхідні для збирання води зі всієї ділянки і направлення цієї води в глибинний дренаж, колодязь або інші спеціальні для цього місця.

Зазвичай для створення поверхневого дренажу, канаву наповнюють гравієм. Це обійдеться Вам дешево, але не надовго. Тому не пошкодуйте грошей і використовуйте пластик. Щоб з дренажної системи не було неприємного запаху, можна зробити кошик для сміття.

Тепер глибинний дренаж. Це труби, покриті всередині гладкою поверхнею, а зовні гофрованою. Вони знаходяться на глибині 1 – 1,5 метра в каналах. Ухил потрібно робити в ту сторону, де знаходиться природний водостік. Вода з цих труб буде потрапляти в спеціальні водоприймачі. Такий дренаж прослужить Вам 30 - 50 років. У глибинного дренажу є аналог, в якому замість труб знаходиться пористий геотекстиль і водонепроникний матеріал.

І нарешті вертикальний дренаж. Це колодязі, які знаходяться зазвичай на території будинку. Вода відводиться з них через спеціальні насоси, які занурюються в воду.

Можна зробити висновок: встановлювати водовідведення необхідно на самому початку будівництва будинку, адже дренаж і водостік  - це найважливіші деталі житла. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему