Поради

Що дійсно важливо при виборі теплоізоляції

Що дійсно важливо при виборі теплоізоляції

Що найголовніше в теплоізоляції: теплопровідність, механічні характеристики, довговічність або щільність? Вибір теплоізоляційного матеріалу при будівництві будинку, котеджу, та й будь-якого житлового будинку в останні роки перестав бути проблемою. Прихід на ринок нових технологій і сучасних матеріалів істотно спростив цю задачу.

Однак, навіть якщо зведенням або ремонтом вашого будинку займається будівельна бригада, проконтролювати всі фази робіт аж ніяк не буде зайвим.

Без теплого дому і життя не в радість

Важливим етапом робіт є утеплення всього будинку. А щоб будинок був комфортним для проживання увесь рік, необхідно правильно вибрати утеплювач для покрівлі, підлоги, стін або фасадів за своїм призначенням і характеристиками (такими як теплопровідність, довговічність, негорючість, механічні характеристики, екологічність) і грамотно його встановити.

 

До речі, щодо ще однієї характеристики - щільності. Буває, що цей показник береться до уваги при виборі матеріалу для теплоізоляції, що є неправильним. Щільність - технологічний, а не експлуатаційний параметр. Внаслідок істотних відмінностей в технології виробництва теплоізоляції, необхідні механічні характеристики виробів однакового призначення при використанні мінеральної вати на основі кам'яної сировини забезпечуються при більш високій щільності, ніж для виробів на основі скловолокна.

Це не добре і не погано, така природа речей. Грубо кажучи, велика щільність – скоріше недолік, ніж позитив: збільшуються витрати на транспортування матеріалів, зростає навантаження на носії конструкцій будівлі, потрібно більше кріплень, а це збільшує теплову неоднорідність побудови, витрачаються зайві кошти тощо.

Щільність ніяк не впливає на вимоги, які пред'являються до матеріалу для теплоізоляції. І аж ніяк не характеризує якість матеріалу. Ця характеристика у різних теплоізоляційних матеріалів різна і відповідно до європейських нормативних документів не є визначальною технічною величиною щодо теплоізоляції.

 

Тому, вибираючи теплоізоляційний матеріал (ТІМ) за порадою сусіда, виконроба або за звичкою, пам'ятайте, що головним критерієм вибору утеплювача все-таки є не щільність, а його експлуатаційні властивості: теплопровідність, механічна міцність, пружність, формостабільність, довговічність, пожежна і екологічна безпеки.

Вся суть - у теплопровідності

При різній щільності матеріали можуть мати однакову теплопровідність. А чим нижча теплопровідність – тим краще матеріал зберігає тепло.

Варто відзначити, що, утеплюючи будинок з зовнішньої, лицьової сторони, ефективність робіт є значно вищою, ніж при утепленні всередині приміщення. Тим більше, що внутрішня теплоізоляція скорочує корисну площу приміщення. Не варто забувати і про утеплення віконних прорізів і вхідних дверей. Тільки комплексна теплоізоляція принесе відчутний результат.

Розглянемо основний теплоізоляційний матеріал, який у вітчизняному будівництві отримує все більшу популярність. Йдеться про мінеральну вату.

У радянські часи для утеплення використовували «скловату» і «шлаковату». Але такі матеріали, зокрема «скловата», нічого спільного з сучасними ТІМ не мають.

Так, у попередні роки скловата складалася з коротких і товстих волокон, пов'язаних карбамід-формальдегідною сполукою. Через декілька років така сполука зістарювалась, і вата обсипалася. Так з'явився на світ стереотип щодо низької якості і шкідливості всіх без винятку утеплювачів.

 

 

Розвіюємо міфи

З приходом на вітчизняний ринок іноземних компаній з сучасними технологіями і матеріалами, ситуація стала змінюватися. Хоча практично всі виробники зіткнулися зі споживчими міфами про погану якість і неекологічність утеплювачів з мінеральної вати.

 

Якою ж ситуація є насправді? Нова технологія дозволяє випускати мінеральну вату на основі скловолокна з довгими волокнами товщиною 6 мікрон, що в 20 разів тонше за людську волосину.

В якості сполучника застосовуються сучасні довговічні та екологічно безпечні полімерні смоли. Це забезпечує пружність матеріалу, що гарантує формостабільність та стійкість теплоізоляції в конструкції без додаткових кріплень протягом десятиліть.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему