Поради

Дерев'яне домобудівництво: що горить, а що не горить зовсім

Дерев'яне домобудівництво: що горить, а що не горить зовсім

Усім відомі привабливі якості дерев'яних будинків. Це і теплоізоляційні властивості деревини, які є набагато кращими, ніж у цегли і бетону, завдяки чому дерев'яні будинки легше обігріти (в цьому сенсі стіна з деревини товщиною 20 см еквівалентна півметровій стіні з цегли). І екологічність, щодо якої деревину важко наздогнати іншим матеріалам.

А сучасні способи виробництва дерев'яних стінових матеріалів, засновані на клейових технологіях, точних режимах сушки заготовок, а також використанні фізико-хімічних засобів для обробки і зовсім наділяють дерево властивостями, які не додала йому сама природа (збільшується міцність, мінімізуються розтріскування, деформація кручення і усадка матеріалу, ставиться перепона для деревних шкідників).

 

Загальні критерії і «приватні» нюанси

Серед основних причин виникнення пожеж в будинках, включаючи й дерев'яні, фахівці називають відхилення від норм монтажу та/ або експлуатації опалювального, газового та електрообладнання, неправильне ведення будівельно-ремонтних робіт, неналежне зберігання горючих речовин. Але й властивості самих будівельних матеріалів, безсумнівно, впливають на ймовірність загоряння, швидкість поширення вогню і на характер взаємодії конструкцій з полум'ям. Саме від них залежить динаміка пожежі, наявність або відсутність часу на евакуацію людей, ступінь токсичності продуктів горіння та інші фактори.

 

Пожежна безпека дерев'яних будинків

Ще на стадії виготовлення будинкового комплекту, деревина просочується спеціальними вогнезахисними сумішами – антипіренами, що надає їй підвищену опірність горінню. При нагріванні антипірен утворює на поверхні просоченої ним деревини плівку, що позбавляє дерево доступу до кисню. Це перешкоджає подальшому поширенню вогню. Та й сам старт пожежі уповільнюється: контакт відкритого вогню з необробленою деревиною набагато швидше призводить до її займання. Крім просочувальних матеріалів застосовуються і вогнезахисні покриття, які під дією високих температур утворюють негорючий пінистий шар, що захищає деревину від займання.

Так, навіть якщо розлити і підпалити бензин в будинку з клеєного бруса, обробленого відповідним чином, то стіни можуть закоптіти, але не загоряться.

Просочення і покриття мають різні періоди дії (від 1 до 30 років), після яких потрібна повторна обробка (найкраще - тим же складом, який використовувався і раніше, або ж видалити старий шар, щоб уникнути можливої реакції з новою речовиною).

 

 

Коли правила і техніка в контакті один з одним

Свій вклад у пожежну безпеку дерев'яного будинку вносить і правильне компонування елементів опалення та димовидалення. При їх монтажі повинні використовуватися конструкції, що ковзають для уникнення деформації і розгерметизації димохідної системи. Сама піч встановлюється на окремий фундамент. Дерев'яні конструкції потрібно тримати на необхідних відстанях від теплопровідних поверхонь. Облицювальні матеріали – з класу негорючих. При установці печі або каміна в дерев'яному будинку його стіна захищається цегляною кладкою на відстані в півцеглини і металевим листовим екраном.

 

Крім того, якщо не проводити регулярну профілактику чищення  димоходу, в ньому буде наростати шар сажі, що звужує перетин труби і за певних умов може спричинити загоряння.

І, звичайно ж, засоби пожежогасіння завжди повинні бути в наявності (що є обов'язковим при експлуатації будинку з будь-якого матеріалу). Але, якщо норми проектування, монтажу та експлуатації дотримуються, то застосування цих засобів не знадобиться і в дерев'яному будинку.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему