Поради

Яку музику слухати в машині?

Яку музику слухати в машині?

Збираєтеся у довготривалу подорож і запасаєтесь хорошими треками? Стаття розповість, яку музику потрібно слухати у машині.

 

Вже давно не секрет, що увага водія залежить від того, яка музика грає у салоні. Є треки, що притягують небезпеку та підвищують шанси потрапити у аварію. Проте, існує музика, яка навпаки загостює реакцію та зосереджує увагу.

 

Музика, як енергетик?

Багато людей вважають, що вранці, аби прокинутися та збадьоритися, в салоні краще слухати ритмічну музику і чим гучніше тим краще. Ввечері ж варто віддавати перевагу класиці, мовляв, такі мелодії врівноважують та заспокоюють нерви. Проте, науковці спростували ці теорії.

Перше, що вам слід знати: будь-яка музика за кермом негативно впливає на вашу концентрацію. При сонливості та втомі спеціалісти рекомендують зупинятися, виходити з машини та дихати свіжим повітрям, а не вмикати музику гучніше.

 

Ритмічна музика – часова бомба?

Дослідження показали, що ритмічна музика негативно позначається на водіння. Такі композиції спонукають водіїв збільшити швидкість та різко повертати. Активна музика збуджує нервову систему, впливає на підсвідомість шоферів і змушували їх хвилюватися. Слухаючи ритмічні композиції недосвідчені водії у непередбачуваних ситуаціях переставили відчувати автомобіль та забували перемикати передачі.

Відповідно, коли в салоні грає хаус чи важкий рок є велика ймовірність спричинити аварійну ситуацію на дорозі. Тим паче, таку музику включають досить гучно. На жінок найбільш негативно діє хіп-хоп і r'n'b, а на чоловіків рок та металл.

 

Балакучі радіоведучі та енергійний «клубняк»

Багато неприємностей можуть викликати пісні зі словами. Особливо ті, які подобаються водію. Адже тоді доводиться не лише стежити за дорогою, а і вслуховуватися у текст. Тому, краще обирайте композиції на іноземній мові.

Радіоведучі також не сприяють безпечному водінню. Там прийнято тараторити без зупинки. Відповідно, слідкуючи за балакання диктора, водій перестає звертати увагу на дорожні знаки. А реклама, яка постійно лине з приймача, викликає агресію у водіїв, що також позначається на водінні.

Активний «клубняк» з швидким ритмом (хаус, техно) негативно впливає на стиль їзди. Він провокує людину порушувати правила: перевищувати швидкість, обганяти інших водіїв, ризикувати, а іноді вести себе, як персонаж комп’ютерної гри. Мабуть тут не варто пояснювати, що аварія на екрані відрізняється від реального ДТП.

 

Магія класичної музики

За кермом краще слухати класиків, які налаштують на позитивну хвилю та врівноважать нерви. Класична музика заспокійливо діє на людину. Її легкі і спокійні мелодії допомагають сконцентрувати увагу. В результаті стиль водіння стає більш безпечним. Водії дотримуються швидкісного режиму, не роблять різких рухів і ведуть машину плавніше.

Мінус класики в тому, що вона закачує водіїв, розслабляє свідомість до сонного стану. Тому, краще не вмикати меланхолічної музики Ріхарда Вагнера чи Ференца Ліста.

Вранці допоможуть боротися зі стресом композиції Чайковського, Баха, Шопена. Ввечері, повертаючись втомленим додому, краще послухати щось ритмічніше, однак також класичного стилю. Розженуть втому та підбадьорять «Пори року» Чайковського чи «Ранок» та «В печері гірського короля» Гріга.

 

Колонки на мінімум

Найкориснішою і найбезпечнішою для водіїв, була визнана музика, ритм якої співпадає з ритмом биття серця людини в нормальному стані (а це 60-80 ударів в хвилину). До цієї групи належить джаз та соул. Водії, що віддають перевагу цим жанрам, на дорозі впевнені та спокійні, не порушують правила руху і не перевищують швидкість.

Ще одна порада – зменште гучність. Доведено, що швидкість фізичних або розумових дій знижується на 20%, якщо в салоні голосно грає музика. Окрім того, з роками росте ймовірність порушення або повної втрати слуху. Концентрація уваги притупляється. Водій може не почути попереджувальних сигналів чи шум наближення іншого транспортного засобу. Паралельно, голосна музика заглушує шум двигуна, звук якого натякає досвідченим водіям на зміну передач.

Також не рекомендують відкривати вікна, коли в салоні на всю риплять колонки. Адже тоді не тільки ви абстрагуєтесь від оточуючого середовища, а і знижуєте увагу інших учасників дорожнього руху.

Отже, що можна слухати за кермом? Іноземну музику, джаз, соул та ритмічні класичні композиції.

Керуючи автомобілем, згадуйте стару приказку: «Тихе їдеш – далі будеш». Для любителів врубати шансон на всю котушку ця фраза дуже актуальна.

Зданевич Іван

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему