Поради

Святі Кипріян, Юстина та Теоктист. Житіє мучеників

Святі Кипріян, Юстина та Теоктист. Житіє мучеників

Православні святі Кипріян, Юстина та Теоктист рятують людей від злих духів та темної магії. Проте, мало кому відомо, що ці мученики народились язичниками та різними шляхами прийшли до християнства.

 

Християнство має багато повчальних та захоплюючих історій, які надихають та вражають мирян. Одна із легенд розповідає про святих мучеників Кипріяна та Юстину, які були реальними історичними постатями та жили у III ст.

 

Чорний чаклун

Історія святих розпочалася у місті Антіохія, яке розташоване у Малій Азії. Ще дитиною Кипріян, як і його батьки, поклонявся язичницьким богам. За традиціє, коли хлопчику виповнилося сім років, його віддали чорним магам навчатися темному ремеслу. Малюк вправно вивчав бісівські сиди і дуже швидко став одним з наймогутніших чаклунів світу.

Коли Кипріян повернувся у рідне місто, то багато чистих душ очорнив знаннями темної магії. Одних він навчав чарам, а на інших насилав страшні прокляття. Чоловік легко зводив з розуму людей, покривав їхнє тіла жахливими язвами. Після одного його слова вимирала домашня худоба, а лани перетворювалися на безплідні пустелі.

Все вдавалося Кипріяну, аж доки у його двері не постукав юнак, якого звали Аглаід. Хлопчина був без пам’яті закоханий у місцеву красуню Юстину.

 

Невтішний коханець

Батьки Юстини, як більшість мешканців її міста, поклонялися язичницьким богам. Проте, одного дня, сидячи біля відчиненого віконця, дівчина почула молитву, якою один із мирян прославляв Христа.

Дуже зацікавила віра християнина юну красуню. Не стримавшись вона таємно пішла до церкви. Так в її душі зародилася віра в Господа Милосердного. Тоді ж дівчина поклялася зберігати невинність та жити за заповідями Божими. Незадовго, про глибоку віру доньки дізналися батьки. Мати та тато також увірували у Ісуса та прийняли християнство.

Відтак, коли до молодої Юстини почав залицятися син багатих батьків, – Аглаід, вона залишалася байдужою. Довго побивався через це хлопець. Якими словами тільки не вловляв дівчину вийти за нього, багатьма способами зваблював невинну. Та все марно.

Якось Аглаід вирішив забрати дівчину силою. Знаючи, якими доріжками красуня ходить до церкви, хлопець зробив засідку. Як тільки Юстина наблизилась, хлопець напав. Бідолашна почала звати на допомогу. Збігся народ. Дівчину вирвали з рук бандита.

І тільки після цього обурений хлопець звернувся по допомогу до чорного мага Кипріяна.

 

Три біси у домі святої

До цього моменту Кипріян та Юстина нічого не знали один про одного. Не довідувався чаклун і про силу, яка ховається у невинній дівчині. Відтак, почувши прохання юнака, він запевнив, що не просто допоможе йому завоювати прихильність панночки, а зробить так, що красуня сама прийде до нього і благатиме одружитися.

Для своїх чорних справ Кипріян викликав злого духа. Біс сказав, що справлявся і не з такими завданнями, наводячи на людей страшні біди та лиха. За порадою мага, Аглаід підійшов до дому дівчини та випустив із посудини духа. Той покружляв над домом і залетів у кімнату молодиці.

У Юстини були звичка прокидатися серед ночі та молитися. Вона саме зверталася до Господа, як тілом оволоділа хтивість. Дівчина уявила Аглаіда та зрозуміла, що її волю випробовує злий дух. Молитва Юстини стала ще щирішою.

Відступив дух від дівчини, злякавшись її захисника. Повернувся до мага з нічим. Тоді Кипріян послав іншого демона. Та і він виявився безсилим проти дівчини. Третім до Юстини пішов князь темних сил. Він довго бесідував з християнкою, та так і не зміг хитрощами зламати її віру.

 

Жахливе прокляття мага

Розгнівався Кипріян на Юстину. Хотів сам піти до неї під пеленами чар. Та тільки підходив до дому дівчини, як магія втрачала силу. Тоді відьмак вирішив покарати не тільки юнку, а і все село. Жахливі страхіття падали на долі простих селян. Тіла людей покривалися страшними ранами, худоба падала від невідомих хвороб, а поля перестали родити. Злягла у тяжких муках і Юстина. Довго молилася над нею мати, та марно…

Коли селяни зрозуміли, що їхні біди через християнку, прийшли до неї. Одні з проханнями допомогти, інші з погрозами.

Дівчина їх вислухала. А тоді почала старанно молитися. Прохання Юстини були настільки чистими, що магія Кипріяна втратила силу. Біси та демони, яких він посилав до неї, падали, достатньо було їм лише ім’я чистої діви почути.

Вперше за стільки років чоловік зрозумів усю ницість темних сил проти небес. Розгнівавшись ще більше, чаклун звернувся до самого сатани. Він сказав: «Якщо ти боїшся навіть тіні та іменем Христа, то що робитимеш, коли постанеш перед Ним?». Тоді сатана накинувся на Кипріяна. Він душив та лупцював чаклуна.

 

Христове ім’я – шлях до порятунку

Чоловік, який не знав жодної молитви лише прошепотів ім’я Христове, і сатана зразу ж зник. Розтануло серце мага від любові та Всевишнього.

В ту ж хвилину пішов Кипріян до храму. Довго вмовляв єпископа Анфіму охрестити його. Та не вірив у щирість слів Кипріянових духовник. Тоді маг приніс йому усі свої чаклунські книги на спалення. І тільки тоді єпископ охрестив чоловіка.

Дізнавшись про це, Юстина прийшла привітати свого нового брата по вірі. Дівчина подякувала Богові за це диво та роздала багато милостині.

Не перелічити, скільки добра зробили Кипріян та Юстина. Згодом дівчину поставили керувати жіночим монастирем, а чоловік став єпископом.

Проте, розсердився сатана на те, що чорний маг християнином став та добро сіє у людських душах. Тоді наказав своїм слугам підговорити правителя тих земель Евтолмію, аби той видав наказ стратити християн.

 

Не смерть, – а вічне життя

Коли правитель запитав у Кипріяна, чому той зрадив свої переконання, чоловік сказав, що сила сатани ніщо в порівнянні з тим, що дав йому Господь.

Евтолмія наказав підвісити Кипріяна та хлистати батогом, а Юстину бити по вустах та очах. Смиренно приймали муки святі.

Тоді їх кинули у киплячий котел. Та залишились правидники неушкодженими, так, ніби гаряча вода їх не торкалася. А от коли до котла підійшов один з охоронців, то отримав страшний опік.

Тоді правитель віддав наказ стратити мучеників. Кипріян дуже боявся, що Юстина злякається, побачивши смерть свого товариша, тому попросив, аби його стратили другим. За тим, як спокійно йшли на смерть мученики, спостерігав солдат Теоктист. Дуже жаль йому стало праведників. Він впав на коліна перед Кипріяном, обнімав його, цілував. А тоді об’явив себе християнином. Відтак, його також стратили. Кипріян, Юстина та Теоктист разом пішли на небеса.

 

Захисники від злих чар

Довгих шість днів тіла праведників не ховали у землю. І лише згодом їх секретно переправили у Рим. Там невинних похоронила жінка на ім’я Руфіне.

Довгий час до могил мучеників приходили люди. Всі, хто просив допомоги у святих отримували тілесне та духовне зцілення.

Багато сили має молитва до Кипріяна та Юстини. Люди звертаються до святих, коли просять захисту від темних сил. Якщо ви відчуваєте, що вас переслідує зло, зверніться з молитвою до праведників. Слова прохання можуть бути найпростішими. Пам’ятаймо, що сам Кипріян не знав жодної молитви, але отримав захист від Господа. Головне – просити щиро.

За новим стилем, пам’ять мучеників вшановують 15 жовтня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему