Поради

Як боротися з вигоранням

Як боротися з вигоранням

Це не чергове модне слово, яке забудеться скоро і зникне із соцмереж, а нова реальність світу після пандемії. Всі ми боремося з вигоранням. Навіть Белла Хадід встигла викласти в Instagram фото зі своїм, як і раніше, прекрасним, але опухлим від сліз обличчям.

Що таке вигорання

Термін «вигорання» відносно новий. Про нього заговорив увесь світ у 1974 році, цього ж року вийшов роман Стівена Кінга «Керрі» і був винайдений кубик-рубик. Воно було «відкрите» Гербертом Фрейденбергером. У книжці «Вигорання: висока вартість високих досягнень» (з назви вже все ясно) психолог визначає це явище психіки як «зникнення мотивації або стимулу, особливо коли відданість справі або відносинам не призводить до бажаних результатів». Так, що, всупереч стереотипам, вигоріти можна навіть у дружбі та відносинах.

Чому важливо розібратися в цій гарячій темі

Справа в тому, що вигорання може спричинити депресію, усунення і бажання з'їсти шоколадний пудинг у дві години ночі (останнє ми додали від себе). Це явище дійсно змінює нашу поведінку і нас самих зсередини. Радимо більше вивчити тему, щоб зрозуміти, як боротися з вигоранням і легше виходити з такого стану.

Як розпізнати вигорання

Подумай про роботу, яку ти виконуєш щодня. Якщо твоя справа тебе обтяжує, ти відчуваєш напругу і розчарування, це тривожні дзвіночки. Людині важливо любити те, що вона робить. Вигорання попереджає тебе про те, що ти в тупику і щось потрібно змінити, поки не пізно.

Цинічне ставлення та сарказм теж можуть видавати пригнічений стрес. Сміх це механізм психологічного захисту. Так, ти намагаєшся емоційно дистанціюватися і не бути в жаху від чергового завдання на роботі.

Як часто ти тягнешся за смартфоном перевірити стрічку або погортати reals? Люди з вигоранням постійно перевіряють телефон і уникають спілкування в реальному житті, мабуть, щоб не хотіти знищити весь світ за малою точкою з колегою. Чому? Психологи кажуть, що люди, які страждають від ментальних розладів, частіше перевіряють телефон, щоб «піти з негативного фону». Але думки, які ми заглушуємо, повертаються до нас через час, тому медитація тобі допоможе більше, ніж відео з котиками.

Серед фізичних симптомів (тіло завжди першим проявляє тривожність) можна виявити нервовий тік, головний біль, біль у шлунку, проблеми з травленням, втрату апетиту.

Чому це не так погано

Вигорання — маленька «сплячка», в яку ти впадаєш, щоб потім прокинутися бадьорою — з новими думками й без синяків під очима.

У ритмі повсякденності у тебе ніколи не знайдеться вікна між бранчем з подругами і написанням дисертації з позначкою «терміново потрібно полежати в ліжку годину, розглядаючи стелю». Швидше за все це місце в розкладі вже зайняте курсами іноземної мови або переглядом роликів на YouTube. А час наодинці із собою і своїми почуттями необхідний.

Як боротися з вигоранням

  • Подумай про причини вигорання. Це відбувається через роботу або твої особисті проблеми?
  • Знайди заново свою мотивацію та завдання. У цьому допоможе матриця Ейзенхауера, коли всі справи розбиваються на чотири типи: важливі і термінові, важливі і нетермінові, неважливі і термінові і неважливі і не термінові. Так, ти будеш знати, як підійти до виконання свого wish list'а і будь-якого дедлайну.
  • Відмовся від непотрібних справ, які висмоктують енергію.
  • Позбудься синдрому відмінника. Помилятися це нормально.
  • Уникай multitasking. Не можна зробити щось якісно, коли займаєшся кожною дрібницею.
  • Спи і правильно харчуйся.
  • Шукай нове хобі або зроби собі «розвантажувальний» вікенд.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: робота, психологія, Поради
В тему