Поради

Як виникає емоційне вигоряння і як його лікувати

Як виникає емоційне вигоряння і як його лікувати

Емоційне вигорання одні називають примхою і не більше, ніж звичайною втомою. А тим часом цей синдром офіційно включений ВООЗ в Міжнародну класифікацію хвороб.

Статистика: кількість «вигорілих» на роботі зростає

Аналіз проводила health-tech компанія AIBY. Серед учасників, які відзначають у себе ознаки вигоряння, 65% працюють на одному місці більше п'яти років. Також більшість відзначили, що їхній емоційний стан погіршився за час пандемії. Воно й зрозуміло: тривожні новини, боротьба за здоров'я, закриті кордони, вимушена ізоляція. Віддалений формат роботи також здатний негативно впливати на настрій співробітників - запевняють 21% респондентів.

Чому ж з діагнозом частіше стикаються освічені люди, які непогано заробляють? А саме: 79% опитаних із зарплатою 20-40 тисяч гривень. На це питання відповість майже будь-який новомодний коуч: вигоряння часто накриває перфекціоністів, відмінників, людей, які вимірюють життя досягненнями. Саме вони чекають ідеального результату від себе і підлеглих на роботі, саме вони не вміють делегувати і часто знецінюють свої заслуги, порівнюючи з тими, у кого справи на порядок краще.

У майже будь-якій статті на тему ви прочитаєте очевидну пораду: при вигорянні потрібно відновити ресурс, почати відпочивати. Ось тільки відпочинок буває різний. І потрібно чітко розуміти, що саме поверне вас в ресурсний стан. Далеко не завжди це відпустка.

Якщо ви працюєте з дому і у вас маленькі діти, відпустка всією сім'єю на морі не наповнить вас силами - буде тільки гірше. Якщо ви днями пропадаєте в офісі, то вихідні в галасливій компанії друзів або родичів теж не підуть на користь. Вірніше сказати, ви не відчуєте себе відпочилим, оскільки знову були серед людей. І це тільки верхівка айсберга. Якщо мова йде про смислове вигоряння, то слід пригадати, чому ви вибрали свою роботу, чи задовольняє вона ваші потреби зараз (і мова не тільки про гроші).

Важливо не робити різких кроків. При вигорянні багато людей мріють про звільнення з роботи, вважаючи, що саме цей крок подарує звільнення, але це не так.

Практична психологиня, гіпнотерапевтка, транзактна аналітикиня Інна Воронова поділилася практичними порадами.

Симптоми вигоряння: перевірте себе

Емоційне вигоряння (згоряння) - це стан людини, при якому у неї спрацьовує психологічний захист у відповідь на конкретні психотравмуючі впливи. В даному випадку психологічним захистом є повне або часткове виключення емоцій. В такому стані людина не має сил ні сміятися, ні плакати, їй не вистачає життєвої енергії для реакції на ситуації, які з нею відбуваються. Перевірте, чи є у вас наступні симптоми:

  • постійна втома, слабкість, млявість;
  • часті головні болі;
  • зниження імунітету, відсутність нормального сну; зниження зору, больові відчуття в спині;
  • порушення харчової поведінки - стрес заїдається або шматок в горло не лізе;
  • бажання від всіх втекти, залишитися наодинці з собою;
  • уникнення відповідальності, лінь, накопичення невиконаної роботи;
  • образи, звинувачення, дратівливість;
  • заздрість і скарги на життя, везіння оточуючих;
  • негатив і песимізм по відношенню до всього;
  • байдужість до себе і оточуючих; стан розчарованості;
  • немає інтересу до професійного розвитку, своєї роботу;
  • запальність, поганий настрій.

Як можна помітити, емоційне вигорання зачіпає психоемоційну, фізичну сферу людини, а також її поведінку в суспільстві. Тому дуже важливо вчасно вирішити проблему зі своїм станом. Крім поведінки і внутрішніх відчуттів, ви напевно помітите, що стали менш продуктивними в роботі. Ви беретеся за обсяг, який виконували за один робочий день, а зараз вже за три впоратися не можете. Якщо не вирішувати проблему з емоційною сферою, з часом знизиться працездатність, і крім проблем внутрішніх додадуться ще й зовнішні: де взяти гроші, наприклад.

Хто перебуває в зоні ризику

До синдрому емоційного вигорання схильні:

  • перфекціоністи;
  • особистості, які здатні відчувати почуття провини з приводу і без;
  • образливі люди;
  • медичні працівники - ознаки СЕВ у них починаються вже після декількох років роботи;
  • викладачі в школах, вузах;
  • працівники сфери обслуговування;
  • менеджери, керівники, бізнесмени, підприємці;
  • працівники творчих професій (художники, дизайнери, актори).

З синдромом можуть зіткнутися також всі, хто не бачить користі від своєї роботи. Це коли:

  1. немає зв'язку між витраченими ресурсами і отриманим результатом;
  2. цілі амбітні, а часу на підготовку мало;
  3. людина не вміє регулювати свої емоції;
  4. немає досвіду виходити з важких ситуацій, вміння правильно спілкуватися.

Як боротися з емоційним вигоранням?

Справитися з СЕВ допомагають різні заходи і турбота про фізичне здоров'я.

  • Масаж. З огляду на те, що СЕВ впливає на тіло людини і проявляється насамперед м'язовим спазмом, важливо почати знімати саме його, раджу почати з розслабляючого масажу.
  • Звичка відпочивати. Для цього іноді потрібна сила волі. Відпочивати повинні і тіло, і свідомість. Намагайтеся за 2-3 години до сну вимкнути всі гаджети, телевізор, комп'ютер. Слідкуйте за балансом фізичних і психологічних навантажень, якщо ви фізично не втомилися, то, лягаючи спати, не зможете заснути, будучи втомленим психологічно.
  • Активні рухи. Якщо ви ведете сидячий спосіб життя, ви просто зобов'язані почати рухатися. Це пробіжки, зарядка, спортзал і т.д. Рух і вода - краще відновлення після інтелектуально важкого дня для нашого організму.
  • Повноцінний сон. Хронічний недосип уповільнює роботу мозку, швидкість фізичних реакцій і знижує працездатність. Людині потрібно спати не менше 6 годин на добу, але для багатьох і цього мало: 7-8 годин - це норма для дорослої людини, а для дитини і того більше, в залежності від віку.
  • Навик спілкуватися. Часто ми самі потрапляємо на гачок вигоряння через те, що не вміємо комунікувати, не підготовлені до стресів. Це призводить до емоційного виснаження. Тому вчіться вибудовувати відносини, домовлятися, відстоювати свої інтереси. Навчання правильної вербальної комунікації допоможе справлятися зі стресами.
  • Гнучкість. Це навик, який допомагає адекватно реагувати на зміни в житті. Наше життя постійно змінюється, і консервативним людям досить складно прийняти ці зміни. Тому виникає виснаження емоцій в боротьбі за старе життя.
  • Уміння говорити «ні». Цей навик допоможе відстоювати особистісні кордони. Робити це потрібно тактовно, не вступаючи в конфлікти. Останні також забирають енергію.

Кращими вправами для подолання синдрому вигоряння є елементи йоги, аутотренінг і тренінги, де опрацьовуються глибинні психологічні проблеми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, робота, Здоров'я
В тему