Поради

Коркове покриття – бездоганна екологія Вашого дому.

Коркове покриття – бездоганна екологія Вашого дому.

Ідеальним з екологічної точки зору є коркове покриття. Цей матеріал стає все більш популярним завдяки своїй великій кількості позитивних екологічних властивостей. Корок асоціюється з вином та штопором, однак він є не менш корисною в будівництві.

Корок – це міцна пориста кора коркового дуба, більша частина якої вирощується в Португалії. Решта плантацій цього унікального дерева розпорошена по приморських країнах Середземномор’я – Алжир, Туніс, Марокко та Іспанія. Технологія видобування корку є простою і повністю нешкідливою для унікального дерева. Коли дереву виповнилося 25 років, його кору просто вручну віддирають від всієї поверхні стовбура.  Через 9 років дуб відновлює свій корковий «панцир» і «врожай» можна збирати знову.

З корку виготовляють покриття для підлоги та стін. Головною його перевагою стовідсоткова екологічність. Цей матеріал найбільш підходить алергікам та астматикам. Коркове покриття є антистатичним, не збирає пилу, не має свого специфічного запаху і не вбирає посторонні запахи, наприклад, від тютюнового диму.

Завдяки своїй пористій структурі коркова підлога є пружною та м’якою – по ній дуже приємно ходити. Друга немаловажлива перевага коркових покриттів – висока шумоізоляція. Будь-який предмет, навіть в’язка ключів, падає на коркову підлогу практично безшумно, а своїх кроків ви і взаглі не почуєте, що є дуже важливим для спальні та дитячої кімнати. Настінні коркові покриття нерідко використовуються для обробки звукозаписних студій та концертних залів завдяки своїм акустичним властивостям.

Корок дозволяє стелям «дихати», що допомагає протягом цілого року підтримувати в будинку комфортний клімат. Він слугує дуже довго, легко миється і не гниє, тому підходить не лише для обробки жилих приміщень, але й для кухні або лоджії – на ньому не утворюється грибок або пліснява. Однак від великої кількості вологи корок може розбухнути, тому не рекомендується використовувати його у ванних кімнатах.

Покриття на підлогу з корку буває таким, що  клеїться та «плаваючими». Перші мають вигляд квадратних плит з пресованого корку, який покритий шаром декоративного шпону і полівінілу. Полівініл є також нешкідливим з точки зору екології (в медицині його використовують для виготовлення штучних клапанів для серця). Лицьовий шпон може мати текстуру корка або імітувати різні натуральні матеріали – дерево, мармур, граніт і ін. «Плаваюча» підлога має унікальну технологію укладання – вона збирається, як пазл, тому при переїзді ви можете зібрати її та постелити знову в іншому приміщенні.

Настінні покриття мають вигляд панель, що можуть бути різних кольорів, залежно від ваших смакових вподобань.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему