Поради

Патологічне накопичення: що таке синдром Діогена і як лікувати

Патологічне накопичення: що таке синдром Діогена і як лікувати

Синдром Діогена в сучасності вивчається під пильною увагою фахівців. Так зване патологічне накопичення проявляється майже у 2% всього населення планети. У когось це виражається в накопиченні старих і непотрібних речей, а у когось - в скупченні тварин.

Синдром патологічного накопичення може прогресувати і приводити до поганих результатів. Наприклад, в тандемі з іншими психологічними розладами накопичення може ставати хворобою. Іноді поліція стикається з тим, що люди завалюють своє житло сміттям, не бажаючи його викидати. А хтось тримає вдома по 40-50 кішок/собак, гарантуючи собі антисанітарію.

Походження та специфіка синдрому

Синдром Діогена або патологічне накопичення виникає не саме по собі. Зазвичай цьому сприяє мікротравма кори головного мозку в певній зоні. У багатьох це виникає з віком, після 50 років. І нерідко такий діагноз ставиться людям, які мають ознаки психічного розладу (шизофренія і подібне).

Фахівці проводили дослідження з вивчення активності деяких ділянок кори головного мозку. Виявилося, що причина проблеми - гіперфункція і гіпофункція різних розділів мозку. У 60% випадків синдром накопичення супроводжується й іншими хворобами. Наприклад, деменцією (недоумством або маразмом). Особливо це актуально, якщо людина страждає збиранням тварин в надмірних кількостях.

Як діяти?

Перед тим, як лікувати патологічний накопичення, необхідно розібратися в причині самої проблеми. Часто допомога психіатра потрібно не нам самим, а близьким або навіть сусідам. Як правило, проблеми виникають через скупчення сміття, речей, тварин, антисанітарії. І ні поліція, ні керуючі будинком вплинути на людину не зможуть. Така залежність - це потреба в комплексному лікуванні.

На жаль, половина випадків захворювання прогресують і часто знаходяться в занедбаному стані. Існує кілька способів вирішення проблеми. І вони стосуються стаціонарного лікування і нагляду психологів. Сьогодні не застосовують такі методи, як гіпноз, фізичний вплив (обмеження руху) та інше. Тому єдиний шлях: раціонально впроваджувати нові медичні препарати, контролювати організм пацієнта і намагатися відновити його психічну діяльність до норми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, Поради, Лікарі, Здоров'я
В тему