Поради

«А я на Святвечір мак висіваю!»

«А я на Святвечір мак висіваю!»

Поліщуки стверджують, що мак, висіяний на коляду, має великі головки, вщерть наповнені маком.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Уже сьогодні Євдокія Полянська, жителька села Антонівка, що на Житомирщині, готується до Святвечора. Зокрема, готує до посіву насіння маку. Для цього вона акуратно розламує головки маку і висипає насіннячко у заготовлений ще з осені пісок.

– Та невже серед зими сіятимете? – дивуюся, спостерігаючи, як жителька села Городок перемішує мачинки і пісок. – Та хіба з того щось буде?

– Звісно, – усміхається вона. – Адже висівання маку на Святвечір – це давня традиція, яку у поліських селах ще добре пам’ятають. Однак на насіння потрібно брати лише той мак, головки якого освячуємо на Маковія. Отож, коли зійде перша зірка, мій чоловік, як господар дому, запрошує усіх до столу. Після подяки Господу за прожитий рік і прохання, щоб і наступний виявився не гіршим, ми молимося і лише тоді приступаємо до частування. За традицією, першою стравою, яку усі куштують, є кутя. Вона завжди з медом і маком. З’ївши три ложки цього смаколика, господиня має піднятися, попросити вибачення у тих, хто за столом, і сказати, що йде просити маку на кутю, яку варитимемо наступного року.

– Надворі ж зима,  – дивуюся. – Невже цей мак має шанси зійти?

– Та він не лише гарно сходить, але і урожай дає дуже рясний, – відповідає пані Євдокія. Вийшовши надвір, господиня дому йде до підготовленої ще восени ділянки і висіває мак, який перемішаний з піском. При цьому примовляє: «Маковію-Маковію, я твій мак сію! Дай, Боже, діждати і наступну кутю з маком смакувати!»

І так – тричі. Опісля повертається до оселі, де сім’я продовжує вечерю. Річ у тім, що коли сніг танутиме, то мачинки поволі наповнюватимуться вологою, загартовуватимуться під час весняних заморозків і проникатимуть у ґрунт разом із талою водою. А ще мак, висіяний на Святвечір, дружно сходить і ніжні паростки є міцними, швидко ростуть і дають напрочуд гарний урожай.

– Маківки таких рослин значно більші від тих, які господині висівають весною, – каже жінка. – Та й самих мачинок у головках значно більше. І вони дещо більші за розміром. Тож кожного року на Святвечір я висіваю мак, як це робили моя мама, бабуся і прабабуся.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: житомир
В тему

Останні матеріали