Поради

Дванадцятого липня - свято верховних апостолів Петра і Павла

Дванадцятого липня - свято верховних апостолів Петра і Павла

12 липня Церква (східного обряду) відзначає День славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла. У цей день закінчується Петрів, або Апостольський піст, встановлений церквою на згадку про служіння і страждання святих апостолів. Після святкової Божественної літургії, яка здійснюється 12 липня у всіх храмах, віряни розговляються, куштуючи молочну і м'ясну їжу вперше з початку посту.

Апостол Петро — уродженець міста Віфсаїди, брат апостола Андрія, жив зі своєю сім’єю у Капернаумі і займався рибальством. Звали його Симоном, а ім'я Петро (що означає «камінь») він отримав від Ісуса Христа. Життя Петра більше за інших апостолів висвітлене в євангельських оповідях тому, що він весь час перебував поряд з Христом, особливо сильно був прив'язаний до Нього, перший беззастережно вірить у Божественне послання Господа. За це він був удостоєний особливої близькості до Господа.

Христос, відновивши і затвердивши Петра в апостольському званні, триразово повторив: «Паси овець Моїх». І Петро став одним з найсміливіших проповідників Євангелія. Уже в день П'ятидесятниці він звернув у Христову віру спочатку 5000, а потім ще 3000 чоловік.

Петро прославився багатьма зціленнями, а в Іоппії воскресив з мертвих Тавіфу, безтрепетно свідчив про Христа перед начальниками іудейськими і судом Синедріону, був двічі ув'язнений у темниці, приречений на смерть, але після чудесних звільнень ангелом не залишав свого проповідницького подвигу. Побував у різних країнах Сходу й Заходу. Петро помер мученицькою смертю в Римі приблизно в 57 році. Засуджений до хреста, він попросив розіпнути його вниз головою, вважаючи себе негідним померти, як Господь.

Апостол Павло носив ім'я Савл, що означає «випроханий», «вимолений», і лише через деякий час після навернення до Христа став називатися Павлом. Він був родом з Тарсу, жителі якого користувалися правами римських громадян. Виховувався при Гамаліїлі, найвідомішому іудейському законовчителі того часу. Савл виріс переконаним захисником вітчизняного закону й батьківських переказів. Попервах євангельська проповідь Христових апостолів викликала його гаряче обурення, і він став одним з головних їхніх гонителів. Брав участь у вбивстві першого християнського мученика — архідиякона Стефана, проте чудовим чином навернений до віри Самим Господом. Після цього Савл хрестився і став ревним, вочевидь, найактивнішим та найрезультативнішим проповідником, а також видатним теологом й апологетом християнства. Зробивши декілька подорожей Середземномор'ям, заснував церкви в Малій Азії, Греції і Римі. Апостол Павло був обезголовлений мечем у тому ж році, що і апостол Петро.

Обидва вони, і апостол Петро, а особливо апостол Павло, багато потрудилися в поширенні Христової віри, а тому справедливо відзначаються разом «стовпами» Церкви Христової і первоверховними апостолами. Вони обидва мученицькою смертю померли в Римі при імператорі Нероні, і їх пам'ять святкується в один день.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали