Поради

Як відрізнити COVID-19 від звичайної застуди: пояснення лікарів

Як відрізнити COVID-19 від звичайної застуди: пояснення лікарів

Британська лікарка Сара Джарвіс назвала ознаки, які допомагають зрозуміти, що у людини – саме ГРВІ, а не коронавірус.

Однак, вона зізналася, що більшість симптомів застуди і COVID-19 – насправді легко переплутати.

Чому легко сплутати застуду і коронавірус

І коронавірус, і ГРВІ вельми заразні. Обидві недуги розпочинаються в верхніх дихальних шляхах. Вони передаватися через повітря або від дотику до поверхонь. Також вони мають схожі симптоми:

  • підвищення температури,
  • ломота в тілі,
  • головний біль,
  • кашель.

Як розрізняти ковід і застуду

Водночас три ознаки, які можуть «підказати», що людина занедужала саме застудою, а не COVID-19.

За словами Джарвіс, до цих симптомів належать нежить, закладеність носа або біль у горлі. Вони при COVID-19 зустрічаються досить рідко – це передусім симптоми ГРВІ.

Лікарка стверджує, ці три ознаки за умови відсутності високої температури, тривалих періодів безперервного кашлю, втрати нюху найбільш вірогідно вказують на звичайну застуду, а не на коронавірус.

«У більшості людей, які страждають COVID-19, розвивається хоча б один з цих симптомів – жар, кашель, аносмія (втрата нюху. - ред.)», - підкреслила лікарка.

Слід додати, що середній час розвитку симптомів коронавірусу становить п’ять днів після контакту з вірусом. Інколи це триває і 2 дні, але також може розтягнутися і на 12. Чимало пацієнтів із COVID-19 також відчувають сильну втому і проблеми з диханням, які «набагато рідше зустрічаються при застуді».

Що робити при COVID-19

«У разі ГРВІ ознаки інфекції можуть з’явитися через 2-3 дні після зараження, тривають вони всього кілька днів і зазвичай менш виражені, ніж при коронавірусі. Загалом закладеність носа, чхання та нежить більш типові для застуди, але якщо вони не почнуть йти на спад протягом декількох днів або стан буде погіршуватися, слід обов’язково звернутися до лікарів і зробити тест на COVID», - дала пораду фахівчиня.

Для зміцнення імунної системи Джарвіс порадила їсти більше фруктів і овочів, які забезпечують організм вітаміном С і антиоксидантами, використовувати добавки з вітаміном D і цинком.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Лікарі, Поради
В тему

Останні матеріали