Поради

Ліхтарик відьми любить добрива і має незвичний цвіт

Ліхтарик відьми любить добрива і має незвичний цвіт

Як лише не називають скадоксус! Кривавою лілією, квіткою повного місяця, гемантусом Катерини і навіть ліхтарем відьми. Однак все більше квітникарок вирощують цю екзотичну рослину. Детальніше про скадоксус та особливості догляду за ним – у розмові з Наталією Антоненко, досвідченою квітникаркою з міста Скала-Подільська, що на Тернопільщині.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Пані Наталю, розкажіть трішки про цю рослину.                              

– Кривава лілія є отруйним багаторічником. Сягає заввишки від 40 до 120 сантиметрів. Її батьківщиною є Центральна та Південна Африка, Аравійський півострів та Сейшельські острови. Аборигени Африки і нині активно використовують цю рослину для приготування цілющих настоїв, які користуються неабиякою популярністю.

– Чи вибаглива ця рослина у догляді і на що передусім слід звернути увагу?

– Насамперед потрібно подбати про місце, де стоятиме горщик із рослиною. Це має бути підвіконник, який виходить на схід або захід, – таким чином рослина отримуватиме достатнє освітлення. Однак при цьому слід подбати про її захист від прямих сонячних променів.

– Яким має бути полив гемантуса і чи потребує він внесення добрив?

– Щодо поливу, то у вегетаційний період, тобто з середини весни і до середини осені, полив має бути регулярним і рясним. Коли ж рослина перебуває у стані спокою, ґрунт слід зволожувати лише тоді, коли верхній шар добре просохне. Вода для поливу має бути добре відстояною і м’якою. Стосовно добрив, то їх варто вносити з початку вегетаційного періоду і до його закінчення.

– Що ще відіграє важливу роль при вирощуванні рослини?

– Потрібно звернути увагу на вологість повітря. Кривава лілія загалом непогано переносить посушливі приміщення, однак якщо показники надто високі для скадоксуса, рослина потерпає від цього. Тому в такому разі двічі на день її слід рясно обприскувати відстояною водою кімнатної температури.

– Пані Наталю, розкажіть трішки про те, як цвіте цей екзот.

– Період цвітіння припадає на кінець червня – початок серпня. Поруч зі стеблом з’являється квітконос. Він доволі товстий і активно розвивається. Його висота зазвичай сягає 40 – 60 сантиметрів, однак залежно від віку рослини і умов догляду за нею, може виростати до 120 сантиметрів. Поверхня квітконоса вкрита малесенькими пухирцями вишневого кольору. А на його верхівці – суцвіття кулеподібної форми. В декоративне суцвіття збираються  квіточки червоного або помаранчевого кольору з яскраво-жовтими тичинками, які виступають. Завдяки цим тичинкам суцвіття оточене наче сонячним ореолом. Відтак нагадує велетенську квітку кульбаби. Після того, як рослина перецвіте, на квітконосі утворяться плоди у вигляді яскраво червоних ягід, які мають форму еліпса. Ці ягоди доволі маленькі – розміром із горошину. Слід пам’ятати, що вони дуже токсичні.

– Від яких шкідників потерпає скадоксус?

– В умовах надмірної посухи можуть з’явитися такі шкідники, як павутинний кліщ, нарцисова муха та мучнистий червець. У такому разі треба ретельно помити рослину під струменем теплої води, а тоді обробити інсектицидами. Однак я раджу застосовувати хімію в крайньому разі, тобто тоді, коли рослина сильно уражена шкідниками. Коли ж їх небагато, можна скористатися народними засобами. Приміром, приготувати мильний розчин, яким потрібно помити рослину. Залишити на чверть години, а тоді ретельно змити. Як варіант можна додати в літр води 6 – 8 крапель ефірної олії розмарину, збити міксером і обприскати скадоксус. Знаю, що для боротьби застосовують спирт, розчин настою цибулевого лушпиння. Коли рослина росте в умовах відкритого ґрунту, то їй можуть загрожувати равлики і слимаки.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: тернопіль
В тему