Поради

25 грудня: традиції та заборони на Католицьке Різдво

25 грудня: традиції та заборони на Католицьке Різдво

25 грудня католики відзначають Різдво Христове. Натомість церква східного обряду вшановує пам'ять святого Спиридона Триміфунтського, якого в народі ще називають Спиридоном Сонцеворотом.

Також 25 грудня іменини святкують: Адам і Олександр.

Різдво Христове у християн західного обряду

Сьогодні, 25 грудня, католики, протестанти і частина православних християн святкують народження Ісуса Христа від Пресвятої Діви Марії.

Ісус Христос народився у Діви Марії в місті Вифлеєм  за правління царя Ірода. Іудея на той час була провінцією Римської імперії. Тоді в країні проводився перепис населення і всі євреї мали повернутися в рідне місто.

Християнська церква вважає, що Ісус Христос народився через дев'ять місяців після Благовіщення, коли архангел Гавриїла сповістив Діві Марії про народження Сина Божого.

Офіційно дата Різдва була встановлена в 431 році на Ефеському церковному соборі.

25 грудня сім'ї збираються за святковим столом та дарують один одному подарунки. А діти знаходять подарунки від Санта-Клауса в заздалегідь приготованих шкарпетках.

День святого Спиридона або Спиридона Сонцеворота

Чудотворець Спиридон народився в кінці 3 століття на острові Кіпр. З дитячих років він був пастухом, праведним життям наслідував старозавітних святих: Давида – в лагідності, Якова – в серцевій доброті, Авраама – в любові до мандрівників.

У дорослому віці святий Спиридон став батьком сімейства. Його доброта і чуйність приваблювали всіх: бездомним він дарував притулок, мандрівникам – їжу та відпочинок. За добрі справи Господь наділив святого даром зцілення невиліковних хвороб і вигнання бісів.

В народі 25 грудня називають днем сонцестояння, адже саме сьогодні найдовша ніч у році і найкоротший день. Народ вірив, що святий Спиридон обертає сонце до літа, а день відтоді стає щоразу довшим

Якщо на Спиридона змінюється напрям вітру, то майбутній рік буде врожайний для гречки.

Що не можна робити 25 грудня

  • Заборонено шити, в'язати і брати в руки гострі предмети, бо вірили, що так можна осліпнути.
  • Не можна одівати темний або старий поношений одяг, аби біда не приходила в дім.
  • Заборонено лихословити та сваритися з ближніми – це великий гріх.
  • 25 грудня не ходили на полювання, вірили, що в цей день можна накликати на себе смерть, або стати здобиччю звіра.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято, Різдво
В тему