Поради

Хрестимося правильно

Хрестимося правильно

Сила хресного знамення має дуже велике значення для віруючих людей. У Житіях Святих неодноразово зустрічаються розповіді про те, як бісівські чари розсіювались після зображення на людині Хреста Господнього. Тому ті люди, які недбало, метушливо і неуважно хрестяться, такими діями просто радують слуг сатани.

Справа в тому, що дуже часто християни, які ходять в церкву багато років, не вміють правильно хреститися: одні махають рукою навколо себе, ніби мух відганяють; інші склавши разом пальці, наче посипають себе сіллю; треті — з усього розмаху вбивають пальці в лоб, ніби цвяхи. Що вже говорити, про найбільш розповсюджену помилку, коли руку не дотягують до пліч, опускаючи десь біля шиї.

Яке ж хресне знамення є правильним?

Три перших пальці (великий, вказівний і середній) складаємо разом кінчиками рівно, а два останніх (безіменний і мізинець) пригинаємо до долоні.

Складені разом три перших пальці виражають нашу віру в Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого як єдиносущну і нероздільну Трійцю — триєдиного Бога, а два пальці, пригнуті до долоні, означають, що син Божий, зійшовши на землю, будучи Богом, став людиною, тобто показують дві Його природи — божественну і людську.

Хрестячись, ми кладемо складені пальці спочатку на лоб (зі словами «Во ім’я Отця»), потім — на живіт (зі словами «і Сина»), на праве плече, після цього — на ліве плече (зі словами «і Святого Духа»), опускаємо руку, робимо поклон (зі словами «Амінь»).

Руку кладемо на лоб — для освячення розуму; на живіт, в ділянку сонячного сплетіння — для освячення почуттів; на праве і ліве плече — для освячення тілесної сили. Опустивши руку, робимо поклін. Чому? Тому, що щойно ми зобразили на собі Голгофський Хрест і поклоняємося йому. До речі, ще одна розповсюджена помилка, коли поклін робиться одночасно з хресним знаменням. Робити цього не слід. Адже ми спочатку робимо Голгофський Хрест, а тоді йому поклоняємось, а не навпаки.

Хреститися потрібно: на початку молитви, в певних місцях протягом молитви і по її закінченню, а також при наближенні до всього святого: при вході в храм, перед хрестом, перед іконою і т.д. Хресним знаменням також осіняють їжу перед вживанням, постіль — перед тим, як лягати спати.

Хресне знамення — видиме свідоцтво вашої віри, тому як сказано в Євангелії: «Вірний в найменшому — і у великому вірний» (Лк. 16, 10).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему