Поради

Найкраще капусту зберігати в поліетиленових пакетах

Найкраще капусту зберігати в поліетиленових пакетах

Зазвичай, забравши капусту з городу, городники залишають її на тиждень-два, аби влежалася, а тоді починають закладати на зимове зберігання. При цьому в кожної господині є свій фірмовий рецепт, як зберегти капусту. Зокрема, на Поліссі її часто кладуть в поліетиленові пакети. Кажуть, що таким чином цариця городу зберігатиметься аж до весни.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Цей спосіб зберігання капусти є традиційним у нашій сім’ї, – розповідає Анна Томашук із міста Ковеля.  – Свого часу ще моя бабуся зберігала її саме таким чином. Тож салатами зі свіжої, хрусткої капусти ми ласували навіть на початку весни. Щодо самого способу, то він вкрай простий: потрібно взяти пакет із цупкого поліетилену і покласти в нього головку капусти, попередньо обрізавши корінь і знявши верхні листки. Випустити з пакета повітря, притуливши стінки пакета одна до другої, і, піднісши запалений сірник, легенько торкнутися країв пакета.

Таким чином вони спаюються між собою, і капуста залишається без доступу повітря, завдяки чому довго зберігається. Єдиним мінусом цього способу є те, що в пакети не бажано класти більше від двох-трьох головок капусти. На власному досвіді неодноразово переконувалася, що найкраще вона зберігається, коли в пакеті один овоч. Помітила, що, чим довше зберігається, тим частіше у мішках починають накопичуватися крапельки вологи, які чомусь дуже часто лякають господарів. Однак ця волога не впливає на якість зберігання. Пакети ми кладемо на стелажі в підвалі – і слідкуємо за температурним режимом, який відіграє дуже велику роль у зберіганні овочів.

Отож, приміщення, де заплановане зберігання капусти, має бути сухим, а температура у ньому не опускатися нижче від нуля і не перевищувати двох-трьох градусів тепла. Річ у тім, що коли температура понизиться на градус-півтора, то капусті нічого не станеться, але лише за тієї умови, якщо таке пониження буде короткостроковим. Якщо ж таке пониження виявиться затяжним, то це призведе до того, що внутрішня частина капустини потемніє і розпочнеться процес розкладання, при тому, що зовні овоч матиме товарний вигляд. Також у жодному разі не варто допускати замерзання капусти. Не можна допустити і того, щоб температура підвищувалася суттєво, адже тоді верхні листки відновлять свій розвиток, а всередині розпочнеться процес розкладання.

Тим часом Аліна Гошевчук радить пам’ятати, що далеко не всі сорти капусти придатні для тривалого зберігання.

– Найкраще для цього підходить капуста сортів амагер, агресор, ландигейкер, білоруська, – розповідає жителька міста Ківерців. – І, до речі, капустини саме цих сортів виростають до п’яти кілограмів. Хоча минулого року вага окремих капустин сягала й шести-семи кілограмів. У нас чималий підвал, тож капусту я просто розвішую, завдяки чому вона зберігається до початку весни. Для цього у нас в підвалі є спеціальні жердини, до яких, прив’язавши за корінь, підвішую капустини. Однак потрібно пам’ятати, що вони в жодному разі не повинні торкатися одна одної. І ще – готуючи до зберігання таким чином, верхнє листя на капусті в жодному разі не можна обривати. Цей метод зберігання є вкрай простим, однак дуже ефективним. А ще – він не потребує ніяких капіталовкладень, бо ж жердина знайдеться в кожного господаря.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, Поради, ковель, Волинь
В тему