Залежно від форми коренеплоду сорти моркви у світі розділяють на 11 сортотипів. Із них в Україні вирощують п’ять: Нантський, Шантане, Геранда, Каротель, Флаке. Кожен із них має свої переваги та недоліки.
Нантський. Коренеплоди — циліндричні із тупим або трохи загостреним кінчиком та округлою, невеликою серцевиною, по кольору близькою до м'якоті. Цей сортотип відрізняється раннім і середнім дозріванням коренеплодів, придатний для споживання у свіжому вигляді та переробки.


Шантане. Коренеплоди — трикутної форми із загостреним кінчиком і середньою серцевиною. Ці сорти придатні для споживання у свіжому вигляді, зберігання та переробки.
Геранда. Відрізняється короткими, зрізано-конічними коренеплодами із закругленим кінчиком. Сорти характеризуються великою гранованою серцевиною, що становить більше 60% діаметра коренеплоду, дуже скоростиглі, але схильні до розтріскування.
Каротель. Відрізняється закругленими та закруглено-овальними коренеплодами із великою серцевиною та найменшим вегетаційним періодом (до 100 днів).
Флаке. Сорти характеризуються найбільш пізніми (понад 120 днів) термінами дозрівання. Коренеплоди — великих розмірів, видовжені, з округлою та великою серцевиною, до 65% від їхнього діаметра. Ці сорти найбільш придатні для консервації та тривалого зберігання, відрізняються високою лежкістю. Однак їх бажано вирощувати на грядах або гребенях, у добре підготовленому ґрунті із рівномірним зволоженням, щоб одержати коренеплоди більших розмірів (середня маса коренеплодів — 200-300 г).
Олеся Малишко
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.