Поради

Самостійне виготовлення металевих сходів

Самостійне виготовлення металевих сходів

Металеві сходи – дуже практична і міцна споруда. Незважаючи на всю складність конструкції, ми допоможемо вам зробити металеву  драбину своїми руками.

Сьогодні сходи, виконані з металу, стали дуже популярними. Пояснюється це просто: міцність, великий термін експлуатації, привабливий зовнішній вигляд. Звичайно, похвалитися ідеальними пропорціями, досконалим зовнішнім виглядом навряд чи вдасться, але повірте, що гордість від роботи буде переповнювати! У подальшому ваші вироби стануть якіснішими.

 

Види металевих сходів

Існує чимало видів сходів. Але ми, мабуть, ознайомимося з найбільш поширеними варіантами, а потім перейдемо до практичної частини виготовлення виробів.

Отже, сходи бувають:

  • гвинтові;
  • «качиний крок»;
  • сходи на больцях;
  • маршові.

 

Маршові сходи

Найбільш поширеним видом сходів вважають маршові. Конструкція такого виробу проста, зручна, вартість набагато нижче від інших типів сходів. Але є один суттєвий недолік – вони займають багато місця. Вихід є, можна заощадити, монтуючи їх певним способом з проміжними майданчиками. Хоча простота виконання такого виробу очевидна, необхідна точність розрахунків та якісне виконання. Від цього залежить міцність конструкції.

 

Виготовлення маршових сходів своїми руками

Із чого почати виготовлення? Радимо, перш за все, почитати літературу, підготувати інструмент і матеріал. Нам знадобиться куточок і швелер для виготовлення каркаса. На початковому етапі за кресленнями виготовляємо раму. Потім до неї приварюють куточки. Або куточок на куточок. Або з добавкою ще двох куточків. У підсумку виходить рама. Сходи на металевому каркасі найбільш міцні і надійні споруди.

Так, сходи можуть бути більш міцними, якщо використовувати для їх виготовлення листове залізо. Після завершення робіт не забудьте обробити шви напилком. Так усуваються задирки на металі. Далі ґрунтуємо виріб спеціальним розчином, який забезпечить виробу надійний захист від іржі. І власне кажучи, фарбування – останній етап. Виготовляємо сходи, перила відповідно до креслень.

 

Типи каркасів

Наш виріб необхідно посадити на каркас. Найбільш поширені каркаси – це:

  • Закритого типу.
  • Відкриті каркаси з одним косоуром.
  • Каркаси відкритого типу з двома косоурами.

Виготовити каркас металевих сходів своїми руками нескладно. Необхідно тільки підібрати конструкцію, яка буде підходити під обраний вами тип сходів.

Найпростіше виготовити каркас закритого типу. Та й метушні буде в такому випадку поменше. Річ у тому, що каркас цього виду прихований від сторонніх очей під панелями і сходинками. Значить, вимоги до зовнішнього вигляду виробу мінімальні. Хочу зауважити, що закриті каркаси – це найдешевші вироби подібного типу. Але розслаблятися не варто, навпаки, необхідно звернути увагу і дуже серйозну на розрахунок міцності, щоб згодом уникнути травм.

Тому думайте, який вид вам найбільше підходить. І не бійтеся експериментувати. Адже вироби, виконані самостійно, приносять більше задоволення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему