Поради

Розрахунок сходів своїми руками

Розрахунок сходів своїми руками

Не варто боятися цієї процедури навіть тим, хто пропустив уроки геометрії. Насправді все просто, а в якості основного інструмента будемо використовувати ноги і трохи чисел.

 

Які бувають сходи

Відповідь дуже проста: є практичні конструкції або споруди, що дозволяють проявити фантазію. Виділяють два основні види:

Гвинтові. Виглядають цікаво і використовується в будинках, де економиться вільна площа. Буває, що їх ставлять для краси, але пересування ними не зовсім зручне. Пройтися сходинками удвох не вийде. Не рекомендуємо ставити для великої родини або там, де мешкають діти, літні люди. Розрахунок сходів на другий поверх вимагає особливих умінь, новачок не впорається. Складність полягає в єдиній опорі, яка тримає весь вантаж сходів. Одна помилка – і конструкція складеться, як картковий будиночок.

Маршові. Залежно від поверхів у будинку вона має кілька майданчиків. За винятком одномаршових. Дизайн можете малювати самі, але врахуйте, що пряма споруда вимагає багато місця. Оптимальний варіант – це поворотні сходи під кутом 90 або 180 градусів, виготовлені з дерева. Вибираючи цей матеріал, не прогадаєте, мода змінюється, але натуральність і дерево завжди в тренді.

 

Деталі сходів

Не знаєте, як розрахувати сходи правильно, тоді почніть з іспиту. Чи знаєте ви, з яких деталей вони складаються?

Давайте згадаємо разом:

  • Косуор. Являє собою балку, на яку покладена все навантаження. Розташована вона внизу збоку і утримує щаблі й підсходинки.
  • Тятива. Її можна назвати сестрою косуора, оскільки вона також виконує опорну функцію. Якщо планується велике навантаження на сходи, то радимо повернутися до першого варіанта. Можна її поставити, якщо одна сторона споруди прилягає до стіни.
  • Щаблі. Можуть бути різних форм: поворотні, прямокутні. Розрахунок східців  потрібно робити з урахуванням того, що складаються вони з двох деталей. Проступи, на яку ми наступаємо ногою, і підсходинки вертикальної опори. Хочете отримати надійну драбину, тоді не економте на матеріалі і зробіть сходинки з двох елементів.
  • Поручні. Сюди також входять балясини та поручні, якщо сходи одномаршові. У конструкцій з декількома майданчиками повинні бути обов’язково опорні колони. Готові деталі замовляють окремо або виготовляють перила для сходів своїми руками.

 

Розрахунок східців

Виконується в кілька етапів. Спочатку необхідно визначити довжину всієї конструкції. Для цього міряємо відстань між чистовою підлогою першого і другого поверху. Знаємо, що на цьому етапі чистової підлоги може і не бути. Тоді прикидайте на око, залежно від матеріалів. Головне запам’ятати – дерев’яні сходи розташовуються тільки на чистовій підлозі.

Переходимо до математичних завдань. Умова наступна: довжина між стелею і підлогою дорівнює 230 см, перекриття між поверхами – 30 см. Плюсуючи ці дві цифри, отримуємо 260 см.

Як розрахувати сходинки, знаючи їх довжину? Для цього треба знати висоту підсходинок. Придумувати її не треба – це стандартне значення, яке коливається в діапазоні від 15,2 до 19,7 см. Як визначити оптимальну висоту? Ось тут і знадобляться ноги. Побудуйте кілька умовних сходинок з дощок або ящиків і спробуйте пройтися. Ви повинні робити крок легко, не відчуваючи дискомфорту. Не радимо брати крайні значення. Візьміть середній показник в 17 см.

Всі дані відомі, залишилося розділити висоту сходів на висоту підсходинки. Виконуючи приклад, отримуємо цифру 15,29 і округлюємо до цілого числа. Отримуємо 16 сходинок, у яких висота приступців дорівнює 17 см. Перша буде менша через округлення цифри.

 

Розрахунок ширини сходинки

Все продумали за нас, є спеціальні формули, підставляємо значення, вмикаємо уяву і отримуємо потрібний результат. Як зрозуміти, що отримане значення ідеальне? Є певні обмеження, якщо ширина менше 22 см, то буде незручно спускатися, особливо при великому розмірі ноги. Показник понад 45 см також не зручний, доведеться на кожній сходинці робити кілька кроків або закидати ногу далеко вперед.

Повертаємося до формули: 2а + с = 64, а – це висота підсходинки, а с – ширина. Отримуємо: 64 - 34 = 30 см. Ідеальне значення повністю підходить для маршових сходів.

 

Прикінцеві розрахунки

Якщо не хочете випробовувати голову на міцність, тоді рекомендую продумати висоту між щаблем і верхньою конструкцією. При цьому не орієнтуйтеся тільки на свій зріст. Інакше доведеться вимірювати довжину кожного гостя і видавати захисні каски. Щоб було зручно йти сходами, забезпечте висоту близько 200 см.

Довжину косоура або тятиви розраховують, ґрунтуючись на теоремі Піфагора. Для цього беремо довжину сходів у квадраті і множимо на висоту в квадраті. Одержане число також поміщаємо в другу ступінь. Отримуємо число 298 000, далі вираховуємо з нього корінь (545,89 см). Округляємо довжину до 560 см.

Перший важливий крок до створення ексклюзивних сходинок пройдений. Скоро вас будуть тішити виготовлені сходи своїми руками. Розрахунки, виконані правильно, – це запорука успішної та надійної конструкції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему