Поради

Нормальна висота і ширина східців

Нормальна висота і ширина східців

Облаштування сходів з першого погляду здається справою нескладною, проте в процесі роботи виникає багато важливих запитань, які вимагають не тільки точної, але і обґрунтованої відповіді.

Нормальна висота і ширина сходинки сходів – один із важливих параметрів комфортності майбутніх сходів. Сьогодні ми розповімо, як розрахувати габарити східців для сходів.

 

Розмір має значення

Відомо, що для підйому сходами, людина витрачає в два рази більше енергії і сил, ніж при горизонтальному переміщенні. Навантаження на опорно-руховий апарат змінять параметри кроку. Щаблі, якими зручно підніматися, повинні відповідати таким вимогам.

  • Кут їх нахилу має бути менше 45 градусів, оскільки більш круті сходи зажадають великих зусиль для підйому.
  • Кожна східця складається з двох частин: проступи і підсходинка. Перша являє собою горизонтальну поверхню, на яку і доводиться крок. Друга – вертикальна площина, що підтримує першу. Її ширина визначає висоту сходинки.
  • Параметри сходинок розраховуються, виходячи з розміру людського кроку. Вона становить, в середньому, 45-50 см при підйомі вгору.
  • Розміри східців для маршових і гвинтових сходів різняться. Так, довжина щабля в маршових конструкціях повинна бути такою, щоб дві людини могли йти поруч. Довжина гвинтової сходинки вважається достатньою, якщо по її середній частині може комфортно рухатися одна людина.
  • Нормальна ширина для гвинтових і маршових сходів теж відрізняється. Східці маршових сходів мають однаковий розмір, а гвинтові сходи звужуються у напрямку до кріпильному стовпа.
  • Висота східців повинна бути однакова. Розраховуючи її, потрібно пам’ятати: невелика висота зробить підйом некомфортним, а збільшене значення цього параметра перетворить сходи на дуже виснажливий атракціон. Особливо неприємно це виявляється для конструкцій, які з’єднують часто відвідувані приміщення.

Відтак поняття «нормальна висота і ширина сходів» все ж будуть різними для сходів, будинків, людей різного зросту ваги і довжини стопи. Тому, перш ніж почати будівництво сходів, доведеться витратити час на власний розрахунок висоти і ширини східців.

 

Як правильно розрахувати висоту і ширину сходинки маршових сходів

Провести розрахунки допоможе рулетка, олівець і папір, якщо планується створити справжнє креслення, то краще взяти міліметровий: на ньому легше креслити.

  • Для того, щоб визначити, яка висота і ширина буде нормальною для конкретної сходинки, можна скористатися кількома способами.
  • Існує формула безпеки, яка виглядає так: 2а + b = 600 ... 640 мм, де а – висота сходинки, b – її ширина. Тобто сума подвоєної висоти сходинки та її ширини повинна бути не менше 600 і не більше 640 мм. Тоді сходи будуть відповідати всім нормативам безпеки.
  • Можна скористатися ще однією формулою розрахунку, яку легко запам’ятати. Ось вона: а + b = 450 ± 20 мм. Тобто при додаванні висоти і ширини східці повинна виходити сума, яка не більше 470.
  • Якщо підставити числівники в ці формули безпеки, що вийде, що середня ширина сходинки повинна становити близько 30-32 см, а висота – 15-17 см.
  • Слід зазначити, що така ширина рекомендована для людей із середнім ростом і статурою. Людині великих габаритів або з великим розміром ноги, довжина ступні якої перевищує показник 30 см, такі сходинки можуть бути і не дуже зручними. Так, користуючись формулами, які розраховують усереднені значення, обов’язково потрібно робити поправку на реальне життя.
  • Є й рекомендовані для максимального комфорту розміри сходинок маршових сходів. Так, для висоти 10 см оптимальною шириною стане показник 35 см. Зі збільшенням значення висоти на 1 см, ширина теж зменшується на 1 см.
  •  Межі комфорту для сходів маршової сходинки лежать між висотою від 10 до 18 см і шириною сходинки від 35 до 27. Відхилення в ту чи іншу сторону істотно знижує зручність користування сходами.

 

Які нормальні висота і ширина для східців гвинтових сходів

Особливістю гвинтових сходів є її центральне кріплення до опорного стовпа. При такій конфігурації ширина східців просто не може бути однакова. Тому всі східці гвинтових сходів звужуються до місця кріплення. Які показники висоти і ширини сходинки вважаються нормальними для гвинтової конструкції?

  • Проектуючи кручену конструкцію, слід пам’ятати, що частина кожної сходинки буде закрита верхньою сходинкою, тому близько 30% корисної площі сходинки непридатні для ходьби. Саме вони і робляться вузькими.
  • Висоту східців гвинтових сходів багато майстрів рекомендують робити близько 20 см. Але, якщо така можливість є, краще обмежити висоту показником в 17-18 см, інакше процес підйому для деяких членів сім’ї може бути ускладнений.
  • Якщо ж висота східців буде занадто мала, то такий підйом буде обтяжливий і небезпечний через нераціональну довжини кроку.
  • Просування гвинтовими сходами відбувається в серединній частині сходинки. Вона повинна бути не менше 200 мм – саме цей показник і вважається «нормальною шириною щаблі». При розширенні цієї частини пропорційно збільшуватиметься і найширший край щаблі. У цілях безпеки та збереження пропорцій конструкції, він не повинен перевищувати розміру в 40-42 см.
  • Іноді трапляються конструкції, в яких ширина середньої частини зроблена мінімальною (16-18) для економії простору. Це не просто незручно, а ще й досить небезпечно, оскільки нога може в будь-який момент зісковзнути з такої ненадійної опори.
  • Мінімальну ширину сходинки гвинтових сходів в найбільш вузькій частині не можна робити менше ніж 12-15 см. Це необхідно для надійного кріплення східці до опорного стовпа.

При дотриманні всіх необхідних конструктивних вимог і пропорцій зручні, комфортні та безпечні сходинки стануть надійною опорою на довгі роки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему