Поради

Гвинтові сходи: дерев'яні або металеві

Гвинтові сходи: дерев'яні або металеві

Найгарячіші суперечки виникають при обговоренні майбутніх сходів для будинку. Воно й зрозуміло, адже хочеться, щоб вони були красивими, не займали багато місця і не вимагали великих фінансових вкладень. Думаєте, це неможливо? Тоді пропонуємо розвіяти сумніви і взятися до створення гвинтових сходів.

 

Що потрібно знати про гвинтові сходи

Звичайно, така конструкція виглядає красиво і, безумовно, прикрасить будь-який будинок. Але є деякі нюанси. Такий варіант буде доречний в будинках з невеликою площею і низькими стелями. Гвинтові сходи візуально збільшать висоту кімнати. Радимо їх встановлювати в якості переходу на мансарду або технічний поверх. Якщо порівнювати їх з маршовою конструкцією, то вони вимагають менше матеріалу.

Зворотний бік медалі полягає в тому, що гвинтові сходи не підійдуть для частих походів. У вас просто голова піде обертом і почнуть плутатися ноги. Нею точно не бігатимеш по кілька разів за день наверх. Гвинтові сходи на другий поверх також ускладнять підйом важких вантажів наверх.

 

Розрахунок гвинтових сходів

Правильний розрахунок – це запорука надійної конструкції. Пропонуємо виконати його на простому прикладі. Для розрахунку будемо використовувати стандартні значення, які  рекомендуємо взяти на замітку:

  • ширина сходів – 0,8 м;
  • висота – 2,80 м;
  •  діаметр центральної стійки – 0,25 м.

Насамперед необхідно обчислити діаметр гвинтових сходів. Беремо ширину щаблів, множимо її на «2» і додаємо діаметр стійки. Отримуємо 1,85 м. Тепер беремо циркуль і малюємо коло. Всередині неї малюємо другу круглу лінію. Вона символізує шлях людини, що пересувається сходами. Щоб визначити цю величину, необхідно підсумувати два значення: ширину і діаметр сходів, потім розділити отримане число на «2». Одержуємо 0,525 м.

Тепер визначаємо, скільки сходинок у нас буде на одній гілці. Оскільки сходинка буде різної ширини, то беремо середнє значення 0,2 м. Використовуємо наступну формулу: 2 * 3,14 * 0,525 / 0,2. Виходить цифра 16,485, яку закруглюємо. Отримуємо 17 сходинок для одного витка.

Далі потрібно визначити висоту кожної сходинки. Для цього поділяємо нашу окружність на 17 рівних частин. Врахуйте, що перша і остання повинні взяти орієнтир на висоту людини. Вважаємо, взявши за основу товщину сходинки 0,05 м. Щоб всім було комфортно, беремо зріст людини 2 м. Вирішуємо приклад: 0,05 + 2 = 2,05 м. Знаючи цей показник, вираховуємо висоту кожної сходинки: 2,05 / 17 = 0,12 м. Щоб отримати загальну кількість сходинок, беремо висоту сходів і ділимо на висоту сходинок: 2,80 / 0,12 = 23,33. Всього у нас буде 23 сходинки.

Розрахунок гвинтових сходів готовий, переходимо до складання установки.

 

Підготовка деталей

Відповідаючи на запитання, як зробити кручені сходи, пропонуємо розділити процес на підготовку деталей і їх складання.

Якщо ви готові повністю зануритися у творчий процес, то рекомендуємо підготувати всі елементи самостійно:

  • Східці. Радимо вибирати в якості матеріалу дуб або бук. Краще підготувати сходинки заздалегідь, пофарбувати або покрити лаком. Фарба підійде для любителів оригінального дизайну. Як тільки деталі висохнуть, потрібно прикріпити до кожної сходинки втулки. Вони допоможуть приєднати їх до опори.
  • Балясини. Робимо їх з дерева або металу. Одну балясину зробіть довшою. Якщо розташувати її на початку прольоту на підлогу, то вся конструкція значно зміцниться
  •  Поручні. Тут все зрозуміло, прямі – просто, практично, але не зовсім привабливо. Із вигнутими помучитеся, але отримаєте вишуканий вигляд сходів.

 

Установка гвинтових сходів

Найвідповідальніший і приємний момент – збираємо наше творіння. Для початку необхідно встановити стійку. При виборі місця керуємося тим, що опора повинна витримувати покладені на неї навантаження. Потім одягаємо всі щаблі на стовп. Виставляємо їх таким чином, щоб кожний наступний щабель перекривав на 5 см попередню. Широка сторона сходинки залишається для балясин. Зверху на балясини встановлюємо поручні.

На цьому роботи зі створення особистого трапа закінчені. Залишилося протестувати будову. Людина повинна йти нею в повний зріст, крок має бути зручним. Якісні сходи при підйомі не повинні скрипіти і хитатися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему