Поради

Бетонні сходи: робимо власноруч

Бетонні сходи: робимо власноруч

Сходи – необхідний елемент будь-якого приватного будинку, заміського котеджу або дачі. Дуже часто вони виготовляються із бетону, який вирізняється міцністю, надійністю і довговічністю. Ділимося з вами основними секретами, як зробити бетонні сходи швидко і якісно.

 

Які бувають сходи:  вибираємо майбутню конструкцію

Найпростіший варіант – це монолітні сходи, розташовані між двома стінами. У цьому випадку немає необхідності робити бічну опалубку, а впоратися з такою роботою може навіть будівельник-початківець.

Також нескладно зробити сходи прямокутного перетину з одним маршем – від першого варіанту вони відрізняються тільки тим, що необхідно буде зробити додаткову бічну опалубку і передбачити опори під сходи.

Так, без належного досвіду багатомаршові або спіралеподібні бетонні сходи своїми руками зробити важко. Тому навіть не намагайтеся самі зробити таку складну конструкцію – краще почати з простого варіанта.

 

Робимо розрахунки

Щоб звести будь-які сходи, насамперед потрібно вимірювати простір отвору і зробити ескіз майбутньої конструкції. Нехай це буде простий малюнок, накреслений від руки.

Визначте кут підняття сходів – оптимальним значення є 25-45 градусів. Якщо дозволяють ваші умови, то радимо зробити сходи під кутом в 30 градусів. Така конструкція зручна – нею легко можуть піднятися / спуститися як дорослі, так і діти або літні люди.

Потім визначаємо:

·        ширину сходів (стандартні сходи 0,8-0,9 м);

·        висоту сходинки (17-18 см);

·        ширину сходинки – комфортною вважається ширина в 29-30 см.

При розрахунках можна користуватися такою формулою: 2h + l = 60-63,

де l – ширина сходинки,

h – висота сходинки.

Ця формула ґрунтується на середній довжині кроку дорослої людини, яка відповідає значенню в 60-63 см.

 

Підготовка основи

Якщо майбутні сходи будуть спиратися на фундамент або залізобетонні балки, то ніякої попередньої підготовки не потрібно. Але іноді необхідно встановити бетонну конструкцію на ґрунт. Щоб така основа витримала нелегкі сходи з бетону, радимо ущільнити ґрунт і зробити бетонну стяжку.

Пам’ятайте, що основа під бетонні сходи має бути твердою і щільною, щоб масивна конструкція не продавила стяжку.

 

Збірка опалубки

Найбільш  трудомістким і відповідальним процесом вважається збірка опалубки – каркаса, в який буде заливатися бетон. Радимо робити опалубку з водостійкої фанери або обрізних дощок з перерізом в 20-30 мм. А для підпірок і стійок найкраще використовувати брус 10 * 10. Для з’єднання беріть саморізи в 3,5 мм, оскільки цвяхи важче витягати при демонтажі опалубки.

Пам’ятайте, що форма для заливки повинна бути без щілин і зазорів. У торцях можна встановити сталеві куточки.

 

Армування

Щоб бетонні сходи своїми руками служили довго і були надійними, потрібно зробити каркас з арматури. Для армуючого каркаса візьміть сталеві прути, які скріплюйте за допомогою спеціального дроту і сполучних гачків.

Якщо бетонні сходи будуть розташовуватися біля стіни, то армуючий каркас вздовж всієї довжини додатково фіксується і в ній. Для цього в стіні свердлимо отвори потрібного діаметра і забиваємо металеві штирі.

На цьому етапі також потрібно передбачити і місця кріплення поручнів і огорож – в цих точках встановлюємо металеві пластини або дерев’яні корки.

 

Заливка бетону

Закінчивши всі підготовчі роботи, можна братися безпосередньо до формування сходів із бетону. Для розчину не варто використовувати дешевий неякісний цемент – сходи з нього не витримають навантаження.

Можна взяти цемент марки 200 (клас В15) або ж використовувати і більш міцні марки. Можна додавати в розчин великий щебінь, щоб бетонна суміш менше розтікалася. Починати заливку сходів потрібно з нижніх щаблів. Якщо конструкція велика, то за раз потрібно заливати мінімум один марш.

Повністю готові бетонні сходи варто накрити поліетиленовою плівкою, щоб у процесі висихання не з’явилися тріщини. Знімати опалубку і плівку можна через 3-4 тижні.

 

Варіанти обробки готової конструкції

Якщо бетонні сходи будуть розташовуватися всередині будинку, то їх потрібно облагородити. Можна для обробки бетонних сходів використовувати деревину: обшити деревом сходинки і зробити дерев’яні поручні і балюстради.

Хоча бетонні сходи можна облицювати і неслизькою  плиткою або використовувати для цих цілей керамограніт. Все залежить від вашої фантазії і фінансових можливостей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему