Поради

Поради із проектування електропроводки

Поради із проектування електропроводки

Перш ніж виконувати установку електропроводки, її необхідно спроектувати. Щоб правильним чином спроектувати електропроводку, слід дотримуватися Правил улаштування електроустановок або ПУЕ, в яких детально описується електро- та пожежна безпека.

Щоб виконати вимоги ПУЕ, слід мати уявлення про наявні види проводок, знати характеристики проводів, схему своєї проводки, пристрої, які будуть входити в електропроводку, правила роботи з інструментом та установки, а також способи пошуку та виправлення несправностей.

Важливо розуміти, що для внесення принципових змін в електропроводку необхідно узгодити свої дії з організацією, відповідальною за експлуатацію будівлі. Для проектування електропроводки та її монтажу в квартирі було б правильно використовувати інструктивний матеріал, який відповідає проектній документації для проводки, а також керуватися правилами установки і проведення випробувань.

 

Різновиди електропроводки

За видом виконання електропроводка може бути прихованою або відкритою. У квартирах найчастіше використовується прихована проводка: під підлогою, в стінах і під штукатуркою розміщують дроти. Ще вони можуть перебувати в каналах конструкцій, які перетинаються в панелях з гніздами для вимикачів або розеток. У місцях виходу каналів з перекриттів і панелей створюються вузли проводів, краї яких закладають гіпсом, розчином або поміщають в розподільні коробки.

Перш ніж починати встановлювати проводку, було б добре визначитися з місцями установки групового щитка, розеток, світильників, виконати розмітку проводів, а також місць їх проходів крізь стіни і повороти. Якщо спроектувати проводку відкритого типу, тоді слід відзначити місця закріплення проводів.

Щоб правильно вибрати в квартирі висоту встановлення розеток, потрібно врахувати її призначення, зручність підключення приладів і особливості інтер’єру. У ванних і туалетних кімнатах правилами безпеки заборонено встановлювати розетки і вимикачі. Єдиний виняток – розетки для фенів і електробритв, енергія в які подається через розділовий трансформатор, оснащений подвійною ізоляцією. Цей трансформатор встановлюється поза цими приміщеннями в спеціальному блоці. До того ж діє заборона на розташування розеток ближче півметра від металевих заземлених пристроїв, в ролі яких виступають батареї, труби, раковини, а також електро- та газові плити.

 

Особливості прихованої проводки

В узгодженні з попередньою розміткою необхідно заготовити під розподільні коробки, вимикачі та розетки відповідні гнізда, а також пробити в стінах прохідні отвори. Коробки у відповідні гнізда встановлюються таким чином, щоб вони були висунуті зі стіни на товщину, яка відповідає майбутній товщині штукатурки.

Далі слід нарізати відповідної довжини провід, залишивши не менше метра в кожну сторону в якості запасу і для створення з’єднань. Потім вони закріплюються невеликою кількістю алебастрового розчину на стіні. Як тільки острівці алебастру почнуть застигати (а це через кілька хвилин після їх нанесення), їх потрібно буде максимально приплюснути – це дозволить їм не виступати за межі майбутнього шару штукатурки. Коли дроти і коробки будуть закріплені, а дроти підведені до відповідних коробок, стіни можуть бути покриті шаром штукатурки.

Якщо приміщення вже поштукатурені, тоді для прокладання проводів потрібно зробити штроби безпосередньо в штукатурці. Після штукатурних робіт дроти з’єднуються в коробках, встановлюються розетки і вимикачі, і тільки після цього стіни фарбуються або обклеюються шпалерами.

У деяких житлових будинках, а точніше в їх суспільних частинах, для прокладання проводів використовуються електротехнічні плінтуси. Плінтусом називають вузький довгастий пенал з поздовжніми перегородками, для виготовлення якого використовується вогнетривка пластмаса. Його конструкція передбачає наявність кришки, яка замикається на ньому і закриває його. Такі плінтуси встановлюються уздовж підлоги, у стелі, а також по периметру дверного отвору. Такі плінтуси використовуються для прокладання телевізійних кабелів, телефонних ліній, а також мереж радіостанцій. Цей метод ефективний для проектування проводки.

 

Основні види несправностей проводки

Якщо при виготовленні проводки дотримуватися всіх правил, вона буде надійно служити довгі роки. Найбільш часто вона пошкоджується через механічні впливи, використання несправних приладів, а також перевантаження мережі з несправним захистом. Пошкодження можуть бути викликані обривом або замиканням, проте їхніх наслідків може бути досить багато.

Основними причинами замикань є пошкодження елементів приладів та ізоляції дротових жил, з’єднання приладів з трубами опалення або між собою і т. п. Через перевантаження проводки від ввімкнених приладів із загальною споживаною потужністю, що перевищує розрахункову, може відбутися її загоряння. Тому важливою умовою безпеки є справність пристроїв захисту.

Ці та інші принципи допоможуть у проектуванні проводки, а також дозволять зробити її надійною і високоякісною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему