Поради

Як виконати гідроізоляцію бетону

Як виконати гідроізоляцію бетону

Гідроізоляція бетону – один із найпоширеніших видів гідроізоляції. Це не дивно, адже бетонні конструкції оточують нас всюди. Із бетону виконуються і стіни житлових будинків, і міжповерхові перегородки та гаражі, і дачі, і навіть колодязі. Саме тому питанню такої гідроізоляції приділяється особлива увага. У цій статті ми розповімо про способи гідроізоляції та матеріали для її виконання.

 

Сучасні матеріали для гідроізоляції бетону

Матеріали для гідроізоляції бетону діляться на 3 великі групи:

- проникаючі;

- обмазувальні;

- листові або рулонні.

Кожен вид матеріалу підходить для тієї чи іншої гідроізоляції об’єкта. Проникаюча гідроізоляція прекрасно підходить для вже готових конструкцій, коли немає можливості виконати будь-який інший вид ізоляції. Вона також чудово захищає бетон від випадкового зволоження.

Обмазувальна гідроізоляція підходить для більшості робіт із гідроізоляції.

Листова гідроізоляція використовується, коли потрібно створити особливо міцний гідроізоляційний бар’єр, наприклад, при засипці зворотного ґрунту, щоб не пошкодити обмазувальну гідроізоляцію.

 

Проникаюча гідроізоляція

Проникаюча гідроізоляція для бетону виконується на основі цементно-полімерних сумішей, які проникають в пори бетону на невелику глибину, або на рідких полімерних складових, які проникають в підлогу на глибину до 90 см.

Перший тип проникаючої гідроізоляції прекрасно підходить для створення поверхневого бар’єру. Суміші для улаштування такої гідроізоляції досить дешеві, можуть використовуватися при різних температурах.

Другий тип сумішей, а, точніше, рідких сумішей, застосовується при важкодоступному нанесенні на бетон, а також у разі відкритої верхньої кромки бетонної конструкції, коли вся плита закрита. Цей вид гідроізоляції поширюється по порах, заповнюючи їх і перетворюючись на спеціальний гель під дією води.

Технологія нанесення такої гідроізоляції вкрай проста і дублюється на кожній упаковці зі складом. У більшості випадків потрібно зволожити поверхню і нанести склад. Процедуру повторюють до 5 разів, залежно від рекомендацій виробника. Рекомендуємо наносити проникаючу гідроізоляцію як мінімум 3 рази. Гідроізоляція проникаюча в цьому випадку надає максимальний ефект, глибоко проникає в пори, пов’язує вологу, що в ній вже є, і не допускає проникнення нової. Перевірити це дуже просто – після висихання суміші змочіть бетон невеликою кількістю води. Якщо вона не вбирається, значить гідроізоляція пройшла успішно.

 

Обмазувальна гідроізоляція

Обмазувальна гідроізоляція бетону включає в себе обмазувальні суміші, що наносяться вручну або за допомогою спеціальних інструментів. У більшості випадків проста обмазувальна ізоляція виготовляється на основі бітуму з додаванням полімерних пластифікаторів і стабілізаторів. У результаті бітумна ізоляція отримує нові властивості, наприклад, захист від УФ-променів або хімічну стійкість.

Використовуваний в якості сполучника бітум – вкрай поширений обмазувальний матеріал для гідроізоляції. Використовують його повсюдно – від дорожнього будівництва до ремонту гідроізоляції в скатних дахах. Його недоліком є швидке висихання і малий термін служби (до 5 років). Пластифікатори дозволяють збільшити термін служби бітуму до 25 років.

Рідка гідроізоляція бетону також використовується в якості обмазувальної гідроізоляції. Рекомендуємо виконувати рідку гідроізоляцію в тому випадку, коли потрібно забезпечити 100% безшовність, безперервність покриття. Наприклад, вам потрібно ізолювати басейн. Без рідкої ізоляції тут не обійтися.

Рідка гідроізоляція виготовляється на основі рідкої гуми і рідкого скла. Це спеціальні полімерні сполуки, які дозволяють покривати бетонну основу безперервним шаром поверхневої плівки. Для їх нанесення використовують спеціальне компресорне обладнання і розпилювачі. Рідке скло для гідроізоляції бетону також наносять за допомогою шпателів.

 

Рулонна гідроізоляція

На відміну від проникаючої або обмазувальної гідроізоляції, рулонні матеріали встановлюються безпосередньо на поверхню оброблюваного бетонного об’єкта. При цьому використовується спеціальна мастика для гідроізоляції бетону. Мастика призначена для кріплення рулонного матеріалу до основи, оскільки має кращу адгезію.

Як і у випадку з обмазувальними матеріалами, в основі рулонних лежить той же бітум, який використовується будівельниками вже більше 60 років. Завдяки його чудовим властивостям, бітум прекрасно утримує воду. Додавання сучасних полімерних пластифікаторів дозволяє збільшити термін служби звичайних бітумних листів (руберойду) більш ніж на 20 років. Рекомендуємо використовувати бітумно-полімерні суміші там, де необхідна максимально надійна гідроізоляція протягом тривалого часу.

Радимо також прикупити спеціальний валик, яким розрівнюються і ущільнюються шви гідроізоляційного матеріалу. Деякі гідроізоляційні тверді матеріали випускаються на спеціальній самоклеючій підкладці. Вони будуть зручні при монтажі на горизонтальні поверхні.

 

Гідроізоляція бетону для зберігання води

Особливі вимоги пред’являються до резервуарів, в яких планується зберігати воду. Гідроізоляція бетону для зберігання води здійснюється без бітумних складників на основі цементу і полімерів. Найчастіше це полімерні мастики. Також велике поширення отримала гідроізоляція рідким склом. Після висихання суміші, він забезпечує максимальну гідроізоляцію будь-якій поверхні і не виділяє шкідливих речовин.

Крім того, матеріали для гідроізоляції бетону, в якому буде зберігатися вода, повинні володіти всіма необхідними сертифікатами відповідності. При виборі звертайте на це увагу, обов’язково запитайте про суміш, яка найкраще підходить саме для гідроізоляції резервуарів.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему