Поради

Утеплення цегляного будинку своїми руками

Утеплення цегляного будинку своїми руками

Цегла – особливий матеріал для будівництва, який найчастіше застосовується для приватного житлового будівництва. Утеплення стін із цегли залежить від цілого ряду чинників. При цьому дуже важливо підібрати правильний утеплювач. У цій статті ми розповімо про особливості теплоізоляції цегляної кладки і пояснимо відмінності теплоізоляції будинку з цегли від бетонних і дерев’яних будівель.

 

Види теплоізоляції цегляних стін

Отже, перш ніж розглянути матеріали для утеплення, подивимося на самі види утеплення цегляних стін. Сьогодні розрізняють утеплення цегляного будинку зовні, зсередини і між стінами. Кожен вид утеплення має свої відмінні риси. Ефективність теплоізоляції і її необхідна товщина багато в чому залежать від самої цегли (повнотіла або пустотіла), товщини цегляної кладки і багатьох інших факторів. При цьому пам’ятайте, що зміна теплоізолюючих властивостей від товщини кладки змінюється за логарифмічним законом. Дані з теплопровідності такі:

Силікатна повнотіла цегла – 0,7 Вт / (м * К)

Пустотіла декоративна цегла – 0,4 Вт / (м * К)

Звичайно, теплопровідність цегли змінюється, залежно від її форми, розміру і наявності отворів, заповнення отворів теплоізолятором. Але суть зрозуміла: матеріал краще зберігає тепло, ніж бетон, але значно гірше, ніж дерево.

 

Теплоізоляція зовні приміщення

Щоб утеплити цегляний будинок зовні, можна скористатися одним із двох матеріалів: полімерними екструдованими пластиками (пінопласт, пінополіуретан) або мінеральним утеплювачем. Установка каркаса для їх розміщення – обов’язкова умова монтажу будь-якого утеплювача.

Монтаж утеплювача радимо починати із визначення його товщини. При облаштуванні зовнішнього утеплення вам буде потрібно шар утеплювача в 15 см, щоб істотно перекрити тепловтрати в приміщенні. Відповідно, беремо металевий профіль для гіпсокартону або спеціальний профіль для монтажу утеплювача і набиваємо його на конструкцію. Профіль встановлюється так само, як і при монтажі гіпсокартону всередині будинку. Одна істотна відмінність – профіль зовні обтягається гідроізоляційною мембраною.

Після цього встановлюється плитний або рулонний утеплювач. До стіни він кріпиться або на клей, або за допомогою спеціальних дюбелів-парасольок із широким капелюшком. Перед закріпленням на стіні необхідно улаштувати шар пароізоляції для захисту утеплювача від вологи, що конденсується. Також рекомендуємо виконати монтаж за принципом вентильованого фасаду, але про це пізніше.

 

Теплоізоляція зсередини приміщення

Утеплення цегляного будинку зсередини пов’язують із застосуванням плитних, рулонних і насипних матеріалів. При цьому насипними матеріалами утеплюють підлогу та перекриття між поверхами. Також можна використовувати спеціальні рулонні або плитні матеріали для кожного виду робіт.

Усі внутрішні роботи з утеплення виконуються з використанням дерев’яного каркаса (підлогу і перекриття на лагах), або сталевого профілю (стіни і підвісну стелю). Ізоляція наклеюється, прибивається дюбель-парасолями або встановлюється комбінованим способом.

 

Міжстінна теплоізоляція

Так, часто трапляються порожнини всередині стіни зі спеціальним повітряним зазором для додаткової теплоізоляції. У цей зазор найкраще укласти спеціальний утеплювач. Зробити це можна тільки на етапі будівництва нового будинку. Спочатку зводиться зовнішня стіна. Через кожні 3-4 ряди вставляється металевий штир, який по довжині повинен перевищувати на 2-3 см шар подальшого проміжного утеплювача, щоб виконати плаваючу стяжку з повітряним зазором.

Після цього укладається плитний утеплювач і встановлюється внутрішня стіна. Утеплювач прикріплюється до внутрішньої стіни за допомогою дюбель-цвяхів із широкою головкою. Між утеплювачем і внутрішньою стіною прокладається шар пароізоляції, захисним шаром назовні. Між утеплювачем і декоративною фасадною стіною залишається зазор 2-3 мм для циркуляції повітря. Внизу цього зазору встановлюється поліетиленова трубка із захистом від вологи, яка виводиться за межі кладки. Вона служить для відведення конденсату. Утеплювач обов’язково покривається шаром гідроізоляції з боку зовнішньої стіни.

 

Утеплення підлоги цегляного будинку

Відповідаючи на запитання про те, як утеплити дерев’яний будинок зсередини, люди часто стикаються з утепленням підлог і міжповерхових перекриттів. Радимо всім встановлювати спеціальну підлогу на лагах, яка на 80% тепліше за звичайної бетонної основи. У результаті ви отримуєте прекрасні можливості для утеплення приміщення. Простір між лагами встеляється пароізолятором, на який засипаються різні утеплювачі, наприклад, тирса або ековата. Можна використовувати і рулонні матеріали, такі як Ізовер і Ізофлор. Сьогодні вибір матеріалів для утеплення підлог дійсно великий. Рекомендуємо застосовувати плитні матеріали з твердою основою, наприклад, базальтову вату, яка стане додатковою опорою для чистової підлоги з фанери.

Не забудьте прокласти додатковий утеплювач, не товще 3 мм під чистову підлогу з ламінату або паркету. Це зменшить дзвінкість цих покриттів.

 

Утеплення підвалу

Підвал утеплюється таким чином:

  1. Земля вирівнюється повністю, щоб створити відносно рівний шар у всьому підвалі.
  2. Настилається геотекстиль на всю земляну основу.
  3. Укладається плитний теплоізолятор, наприклад, пінопласт або базальтове волокно.
  4. Ставиться опалубка навколо фундаменту на відстані 20 см.
  5. Засипається керамзит в опалубку.
  6. Влаштовується шар гідроізоляції.
  7. При необхідності створюється стяжка підлоги підвалу.

Утеплення цегляного будинку практично закінчено. Залишилося тільки виконати утеплення даху, щоб тепло не йшло в повітря. Зробити це можна за допомогою тих же плит Ізовер або Роквул.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему