Поради

Гідроізоляція підвалу своїми руками

Гідроізоляція підвалу своїми руками

Приміщення підвалу досить часто залишаються такими, що не експлуатуються. З цієї причини їм практично не приділяється увага при проведенні ремонту. У результаті недостатньої або повної відсутності обслуговування, в приміщенні утворюється вогкість, яка сприяє розвитку грибків і плісняви. Що робити в цій ситуації? Як захистити підвал від вогкості?

Проблема досить проста – вам просто потрібно виконати гідроізоляцію підвалу. Тепле і сухе підвальне приміщення може бути обладнане за вашим смаком. У підвалі можна обладнати зручні офіси, магазини і навіть невеликі виробничі підприємства.

 

Підготовчі роботи

Гідроізоляція підвалу буває зовнішньою і внутрішньою. На початку розглянемо зовнішню гідроізоляцію підвального приміщення. Важливо відзначити, що така ізоляція є найбільш ефективним варіантом. Зовнішня гідроізоляція допоможе підвищити захист фундаменту від опадів і ґрунтових вод. Фахівці рекомендують проводити цей вид будівельних робіт на стадії будівництва споруди.

До того моменту, коли буде виконана гідроізоляція підвалу із зовнішнього боку своїми руками, слід зробити оцінку рівня ґрунтових вод у місці будівлі. Якщо ґрунтові води – вище рівня установки фундаменту, доведеться встановити дренажну систему. Це дозволить своєчасно відводити ґрунтові води від стін підвалу, не дозволяючи їм тим самим накопичуватися.

Важливо, щоб використовувана гідроізоляція відрізнялася еластичністю і підвищеним ступенем водостійкості. Крім цього, слід звертати увагу на інші експлуатаційні характеристики гідроізоляційних матеріалів, що дозволить підібрати варіант, що ідеально підходить для проведення конкретних робіт.

 

Внутрішня гідроізоляція підвалу

Після закінчення будівництва споруди проводити зовнішню гідроізоляцію важко. Єдиний спосіб виконати гідроізоляцію підвалу – внутрішня гідроізоляція. При цьому важливо використовувати тільки якісні витратні матеріали і в точності дотримуватися технології виконання роботи.

Усередині багатьох підвальних приміщень проходять колекторні труби і водні магістралі. Тому не варто забувати про захист приміщення від протікання води з мереж водопостачання.

Для роботи можуть використовуватися будь-які гідроізоляційні матеріали. У цьому випадку не так важливі еластичність і надійність, найголовніше, щоб гідроізоляція, яка буде використовуватися при роботах, була стійкою до утворення грибка і цвілі.

При внутрішній гідроізоляції підвалу ви повинні виключити можливість протікання. Із цієї причини не варто зовсім забувати про міцність і еластичність.

 

Перевірка збереження зовнішньої гідроізоляції

Коли в підвалі починає накопичуватися волога, потрібно виявити джерело її появи. Перше, що слід перевірити, – це наскільки якісно працює система вентиляції. У процесі експлуатації приміщення вентиляційний отвір може засмітитися, через що волога конденсується в приміщенні. Після цього необхідно провести перевірку стану зовнішнього гідроізоляції.

Для цього потрібно:

1. Відкопати одну зі стін фундаменту;

2. Провести перевірку стану колишньої гідроізоляції, якщо вона є там;

3. Потім потрібно просушити стіну, це буде найлегше зробити за сонячної погоди;

4. Якщо гідроізоляція виконується восени, бетонні або цегляні стіни можна просушити за допомогою газового пальника або паяльної лампи;

5. У дощову погоду закрийте відкопану траншею поліетиленовою плівкою;

6. Після просушки нанесіть новий гідроізоляційний шар;

7. Після завершення всіх робіт траншея засипається і при необхідності трамбується.

 

Установка дренажу

Гідроізоляція підвального приміщення буде функціонувати ефективно, якщо ґрунтові води відводяться від стін підвального приміщення.

Розглянемо, як організовується дренажна система:

1. По периметру фундаменту викопується траншея, її глибина повинна досягти підошви фундаменту;

2. По траншейному дну насипається пісок шаром у 20 см, після чого він трамбується;

3. Поверх піску насипається шар щебеню;

4. У траншеї повинен бути нахил щодо колодязя, який служить для збирання води;

5. На виконану подушку укладаються дренажні труби;

6. Далі укладені дренажні труби засипаються щебенем.

В якості дренажних труб можуть бути використані бетонні труби, а також труби з кераміки, азбестоцементу або пластику. Гідроізоляція підвалу своїми руками виявиться більше ефективною, якщо ви обернете труби для відводу ґрунтових вод геотекстилем.

 

Роботи із зовнішньої гідроізоляції

Матеріали для зовнішньої гідроізоляції діляться на 3 групи: проникаючі, наклеєні і обмазувальні. Ми радимо обмазувати стіни зсередини проникаючими гідроізоляційними матеріалами.

Зовнішня ізоляція є більш ефективною. Вона служить для того, щоб захищати фундамент і підлогу підвального приміщення від опадів і ґрунтових вод. Гідроізоляційні матеріали, які належать до групи обмазувальних, можуть використовуватися і для того, щоб захищати зовнішні стіни.

Етапи робіт:

1. Очистка поверхні стін від старої штукатурки і різних забруднень. Після цього виконується знежирення поверхні. Робота спроститься, якщо використовувати водоструминний апарат.

2. Приготування проникаючої ізоляції;

3. Зволоження робочої поверхні;

4. Нанесення гідроізоляції на стіни;

5. Обробка стін антигрибковою ґрунтовкою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему