Поради

Яку роль відіграє хороший монтаж у роботі вікон ПВХ

Яку роль відіграє хороший монтаж у роботі вікон ПВХ

На ринку з’являється все більше нових технологій, що використовуються для ефективного монтажу пластикових вікон. Їх застосування покликане зменшити втрати тепла, створити надійний бар’єр для вологи, вітру і шуму. На що звернути увагу в процесі установки вікон, розповімо у цій статті.

Правильно встановлені двері, вікна і ворота – це продукти, які забезпечують комфорт і не створюють користувачеві жодних проблем під час експлуатації.

Яку роль відіграє якість монтажу в подальшій роботі вікон ПВХ? Свідомі покупці вікон ПВХ все частіше задумуються над питанням, яку роль відіграє монтаж у роботі світлопрозорих конструкцій? Відповідь проста: з нього випливає ряд факторів, що впливають на підвищення енергоефективності, функціональності і безпеки встановленої системи.

При покупці світлопрозорих конструкцій замовник зазвичай має конкретні переваги щодо кольору вікон, дверей і воріт, їх форми, ціни і додаткових аксесуарів. Тим не менш, часто тема правильної установки йде на другий план. Між тим, неправильний монтаж може позбавити користувача тих вигод, які несуть високоякісні продукти, за які він платить свої гроші. Прикладом може служити негерметичні з’єднання вікна зі стіною, внаслідок чого втрачаються властивості енергоефективного вікна.

Включення додаткових можливостей продукту нічого не дасть, якщо основні з них – такі, як відкриття і нахил, – страждають від неправильного закріплення конструкції в стіні. Варто розглянути, які елементи впливають на якість установки вікон.

 

Правильний замір віконного отвору

Основою гарного монтажу будь-яких віконних конструкцій є відповідність розміру монтажного отвору розміром встановленого продукту. Неправильне визначення розмірів монтажного отвору призводить до деформації вікна і викликає труднощі в процесі його обслуговування. Неправильний замір монтажного отвору унеможливлює належне ущільнення простору між рамою і стіною, в результаті чого відбуваються втрати теплової енергії і проникнення холодного повітря ззовні.

Занадто маленький отвір не дозволяє досягнення необхідної герметизації зазору між рамою і стіною. Занадто великий проріз утруднить монтаж вікна, двері або воріт.

 

Правильне осадження вікон у стіні

Серйозні помилки можуть бути вчинені на стадії підготовки монтажного отвору, який має бути очищено і правильно заґрунтовано.

Віконна рама також повинна бути надійно зафіксована, щоб ефективно протистояти силі вітру. Тому важливою складовою є вибір відповідних кріпильних систем. На ринку існують різні рішення для монтажу вікон – від традиційних анкерів до спеціальних консолей і систем, за допомогою яких можливе, наприклад, встановлення вікон у шарі теплоізоляції стіни. Вибір відповідного методу залежить від специфіки споруди.

 

Правильне ущільнення стику вікон зі стіною

У приміщеннях, де постійно перебувають люди, відбувається нагромадження вологи. Її джерелом є повітря, що видихається людиною, так само як і електричний чайник, праска або фен, які працюють. Міграція вологи сприяє тому, що вона проникає в ті місця, де відбувається неконтрольований обмін повітря – як правило, в найхолодніші зони стін, якими є стики віконних рам і дверей зі стіною. У цих місцях волога утворюється в результаті різниці температур. Чим більше обігрівається приміщення і нижче температура зовнішнього повітря, тим більше вологи утворюється на межі розділу холодного і теплого повітря. Неадекватна ізоляція цього простору від проникнення вологи призводить до появи домашнього грибка і цвілі на віконних укосах.

Початкові ознаки цього – водяна пара конденсується в нижніх частинах ПВХ-вікон. У результаті виникає потреба в дорогому ремонті, навіть у щойно зданих в експлуатацію приміщеннях. Також треба пам’ятати, що вода є гарним провідником, і, хоча температура в приміщенні висока, то при наявності вологи в місці з’єднання «вікно – стіна» найближчим часом тепло почне тікати цим шляхом.

Вирішенням цієї проблеми є належна герметизація простору. Відсутність захисту шару монтажної піни викликає пошкодження під впливом погодних умов, що призводить до погіршення теплових характеристик ізоляції. Щоб уникнути цього, слід додатково захистити цей шар паронепроникними матеріалами зсередини і паропроникними зовні, що дозволить ефективно захистити приміщення від вологи.

 

Хороший монтаж – вдало встановлене вікно

На ринку з’являється все більше нових технологій, що використовуються для ефективного ущільнення з’єднання вікон зі стіною. Їх застосування покликане зменшити втрати тепла, створити надійний бар’єр для вологи, вітру і шуму. Високі теплоізоляційні параметри пластикових вікон можуть бути досягнуті за допомогою наявних, хоча ще не скрізь поширених, монтажних матеріалів, включаючи пароізоляційні і паропроникні стрічки, саморозширювальні ущільнювальні стрічки і сучасні монтажні піни. Правильно виконаний багатошаровий або «теплий монтаж» вікон ПВХ знижує тепловтрати і гарантує комфортне середовище в приміщенні.

Навіть якщо вартість установки вікон за рахунок їх використання буде трохи вище в порівнянні з економним методом (тобто із застосуванням тільки монтажної піни), правильне використання цих рішень позбавить домовласника від незапланованих витрат як з точки зору матеріальних витрат, так і в плані здоров’я. Оскільки грибок і пліснява на вікнах можуть мати серйозні наслідки для здоров’я людини, особливо маленьких дітей і людей з ослабленим імунітетом.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Вікна, двері
В тему