Поради

Що треба знати про фурнітуру, щоб не скаржитися на вікна

Що треба знати про фурнітуру, щоб не скаржитися на вікна

Висока якість та елегантний дизайн – це ключові особливості, на які найчастіше звертають увагу при виборі вікон. При цьому набагато менше покупців цікавляться фурнітурою, якою повинно бути оснащено нове вікно. Тим не менш, саме від цих непомітних елементів залежить в значній мірі те, наскільки функціональними будуть Ваші нові вікна.

Виробники вікон пропонують широкий асортимент виробів, кожне з яких адаптовано під свою систему фурнітури. Основним завданням фурнітури є збереження та забезпечення герметичності вікон, а також функції відкриття, нахилу і закриття. Сьогодні можливо вибрати той варіант, який буде виконувати додаткові функції, такі як, наприклад, захист будинку від витоку тепла або крадіжки зі зломом. Навіть найкращі параметри вікна можуть виявитися марними, якщо фурнітурна система дасть збій. Тому перед купівлею або заміною вікна варто приділити трохи Вашого часу, щоб дізнатися деякі подробиці про системи віконної фурнітури.

 

Що таке фурнітура для сучасного вікна

На сьогодні під фурнітурою для вікон нового покоління розуміється сукупність складних механізмів (петлі, кронштейни, тяги, з’єднувальні елементи та інші), які забезпечують відкривання і закривання системи в різних режимах. Фурнітура також несе відповідальність за безпеку і захист вікон від злому. Одним із ключових елементів є ручка, за допомогою якої можна змінювати положення стулки і здійснюється управління всією системою.

Сьогодні в більшості вікон виробники встановлюють систему фурнітури, елементи якої розташовані по всьому периметру. Після зачинення вікна в цьому випадку притиск стулки до рами здійснюється рівномірно. Це гарантує цілісність конструкції і перешкоджає деформації профілю.

Від того, який тип системи фурнітури Ви виберете, залежатиме, як будуть відчинятися Ваші вікна. На вибір є рішення, які дозволяють відчиняти вікно навстіж і похило. Найбільш зручним варіантом є установка поворотно-відкидної фурнітури, яка в свою чергу об’єднує обидві функції.

Вікно з підібраною і відрегульованою фурнітурою буде відчинятися плавно і без клопоту. Вікна стандартних розмірів можна замовити у виробника у версії одно-, дво- або тристулкового. Це дозволить відкривати всі стулки одночасно або тільки частину з них, наприклад, коли хочемо впустити свіже повітря в будинок, але при цьому уникнути протягу.

Для балконних дверей або французького вікна також використовується поворотно-відкидна фурнітура. Відкриття або закриття вікон великих розмірів вимагає великої сили. Крім того, у відкритому вигляді стулка буде забирати цінний простір у приміщенні. Тому в таких випадках фахівці радять віддати перевагу установці розсувних вікон. Сьогодні виробники пропонують кілька видів французьких вікон, які розрізняються за способом відкриття. Версія похило-зрушення дозволяє без зусиль відхилити і пересунути стулку шириною до 1,6 м. В опції із використанням підйомно-зсувної технології стулки вільно можуть проходити, оскільки вони розташовані на окремих слайдах.

Якщо потрібно збільшити функціональність дверей патіо, то можна встановити кілька невеликих доповнень, які полегшать експлуатацію. Ступінчастий фіксатор стулки дозволяє заблокувати вікно в похилому положенні, даючи можливість провітрювати приміщення, не побоюючись, що вона закриється під впливом протягу. Балконна защіпка забезпечує можливість зачинення вікна-дверей зовні. Рішення, яке збільшує безпеку, це низький поріг. Висота цього елемента – менше 2 см, що мінімізує можливість спіткнутися при виході на балкон або терасу.

 

Фурнітура для спеціальних завдань

Крім функції відкриття і закриття вікна, фурнітура також може надати домовласникові захист від злому і доступ до свіжого повітря без переміщення стулок.

Залежно від класу безпеки гачки встановлюють на кожному кутку вікна або по всьому периметру.

Ефективними способами захисту від злодіїв також є ручка, що відкривається ключем, і пластина на основному запорі, що перешкоджає висвердлюванню ручки. Вони захищають від висвердлювання гвинтів, якими кріпиться ручка, а також рукоятки, і повороту ручки в похилому положенні.

Інша додаткова функція, яку може задовольнити сучасна фурнітура, – це мікро-вентиляції. Цей прийом забезпечує щілинне провітрювання без необхідності відчинення вікна так, що всередину потрапляє мінімальний потік свіжого повітря. Це запобігає вихолоджуванню кімнати, оскільки завдяки фурнітурі з опцією мікро-вентиляції не потрібно розкривати стулки, щоб провітрити будинок, не жертвуючи безпекою.

 

Сучасна фурнітура – всеохопна елегантність

Наявні технології дозволяють поєднати функціональність фурнітури зі стильним дизайном. За рахунок цього сучасному користувачеві не доводиться стикатися з масивними механізмами, які до того ж не поєднуються з кольором вікна.

Виробники віконного ринку пропонують чимало цікавих рішень, які при всій крихкості і витонченості елементів характеризуються високою якістю і довговічністю.

Фурнітура нового покоління являє собою унікальну систему, всі елементи якої інтегровані у фальц стулки, а тому й непомітні. Таке рішення ідеально підходить для тих випадків, коли впадають в очі петлі, які не вписуються в загальну естетику вікна.

 

Як доглядати за віконною фурнітурою і захистити її від морозу

Оптимально рекомендуються проводити профілактичне очищення і змащення віконної фурнітури два рази на рік.

Щороку, особливо перед зимою, не забудьте подбати про фурнітуру. У процесі миття вікон завжди слід очистити її теж – краще зробити це звичайним мийним засобом, розбавленим водою, а потім висушити. Мийні засоби не повинні пошкодити антикорозійне покриття елементів фурнітури. Після миття слід добре змастити рухомі частини фурнітурного обладнання.

Фахівці рекомендують, щоб не проводити експериментів над своїми вікнами, краще використовувати для догляду за ними спеціальні набори.

Крім того, необхідно дотримуватися обережності і не захоплюватися перекладом вікна на «зимовий» режим, оскільки надмірна старанність може пошкодити фурнітуру. Пам’ятайте, що правильна робота вікна багато в чому залежить від стану і ступеня доглянутості фурнітури.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Вікна, двері
В тему