Поради

Відкоси на пластикові вікна своїми руками: види і технологія виготовлення

Відкоси на пластикові вікна своїми руками: види і технологія виготовлення

Компанії, що спеціалізуються на монтажі ПВХ-конструкцій, вважають послугу з встановлення відкосів на вікна додатковою. Коштує ця робота недешево і багато власників квартир вибирають самостійне її виконання. Знаючи основи цієї процедури, правильно вибравши інструмент і матеріал, навіть не професійний будівельник цілком може впоратися з установкою відкосів на пластикові вікна своїми руками. Розрізняють три основні методи, як робити відкоси: з використанням гіпсокартону, пластику і штукатурки.

Штукатурка віконних відкосів

Щоб заштукатурити відкоси, необхідно мати час. Вибір такого монтажу зазвичай продиктований вже наявною основою, майстру залишається лише її оновити при проведенні капітального ремонту. Якщо ремонт носить косметичний характер, варто уважно оцінити свої можливості і розглянути інші варіанти обробки вікон. Заштукатурювання відкосів відбувається з використанням шпаклівки, штукатурки. Ці маніпуляції зачіпають сусідні з відкосами ділянки стіни, що призводить до псування шпалерного покриття. При знятті старого покриття може обсипатися фрагмент відкосу, тоді потрібно буде встановлювати куточок з металу.

Штукатурка відкосів вікон із використанням маяків

Заштукатурювання відкосів виконується спеціальним пристроєм з металу або дерева. При нарощуванні невеликого шару можна використовувати мітки, виготовлені з гіпсової суміші. Монтаж першого маяка здійснюється на краю віконного блоку з таким розрахунком, що товщина шару майбутньої штукатурки не повинна бути менше 50-ти мм. Точність робіт визначається вимірювальним обладнанням, використовується лазерний нівелір і будівельний рівень. Укладання другого маяка проводиться в кутах коробки. При цьому відстань від першого до другого маяка має бути рівним по всьому віконному периметру.

Процедура штукатурки віконних відкосів своїми руками виконується за певним алгоритмом:

  • Розчин готується з гіпсової сухої штукатурки, яка вважається швидковисихаючою. Вимішування краще проводити будівельним міксером. Гіпсова штукатурка наноситься шаром, який може заповнити навіть глибокі щілини і вибоїни. Заштукатурювати відкоси можна цементно-піщаною сумішшю, яка готується за певною технологією: співвідношення цементу і піску 1: 2. Товщина шару при цьому становить в середньому 3 см. Пісок слід попередньо просівати. Відкоси, що виходять на вулицю, необхідно обробляти спочатку фасадною шпаклівкою, після цього – сумішшю на основі цементу з додаванням водовідштовхувальних компонентів. При роботі з вікнами ПВХ паралельно з оштукатурюванням відкосів виконується їх теплоізоляція. В іншому випадку при перепадах температур на склі виступатиме конденсат.
  • Нанесення штукатурки проводиться пошарово, кожен шар ретельно сушать. Поверхню збризкують, після чого ґрунтують 1 або 2 рази;
  • Наступний етап робіт – шпаклівка для вирівнювання відкосів. При нанесенні шпаклівки шар повинен бути мінімальним. При необхідності неодноразового шпатлювання кожен із шарів повинен ґрунтуватися;
  • Шліфування, для виконання якого потрібна спеціальна машинка;
  • Порожнини, що утворилися між блоком і відкосом, заповнюють герметиком і фарбуються. Всі місця стиків повинні мати кут в 45º. Щоб смуга клею мала акуратний вигляд, використовують малярський скотч і гумовий шпатель;
  • Оштукатурений відкіс на фінальній стадії виготовлення покривається шаром ґрунтовки, мета процедури – запобігання розтріскуванню і підготовка до фарбування;
  • Фарбування проводиться емаллю з розчинником в основі. Деякі майстри рекомендують використовувати акрилові фарби, створюючи більш рівне покриття. Фарбують відкоси 2 рази, перерва між етапами необхідна до повного висихання поверхні.

Тривалість виготовлення відкосів за допомогою штукатурки становить 10-14 днів.

Віконні відкоси із гіпсокартону

Гіпсокартон у порівнянні з пластиком – більш практичний матеріал. Якщо поверхня таких відкосів подряпається або забрудниться, верхній шар гіпсокартону піддається ремонту. Повернення естетичного вигляду полягає в повторній шпаклівці, обштукатурюванні і фарбуванні. Процедура, щоб виготовити відкоси на вікнах своїми руками з гіпсокартону, досить тривала, але ніяких спеціальних знань для цього не потрібно.

Монтаж відкосів з гіпсокартону виконується поетапно: створення основи (каркаса), укладання матеріалу, шпаклівка, ґрунтовка та фарбування. За міцністю і довговічністю експлуатації ці відкоси є лідерами. Але є у них і істотний недолік – вбирання вологи. Тому гіпсокартон не встановлюється зовні будівель і всередині приміщень з підвищеною вологістю повітря.

Будь-який великий виробник металопластикових конструкцій комплектує свою продукцію стартовим профілем для укосів. Покупець може сам поцікавитися у постачальника вікон про наявність профілю. Якщо він відсутній, багато фахівців успішно застосовують оцинкований матеріал.

Установка гіпсокартонних відкосів може виконуватися наступного дня після монтажу віконних блоків. Після процедури щілини, що утворилися, заливаються піною. Далі конструкції дають кілька діб для вистоювання, по завершенні яких розпірки знімаються, зайва піна  зрізається.

Схема утеплення відкосів із гіпсокартону

Периметр отвору і лінія стикування матеріалу з блоком є місцями прикручування направляючого профілю. Весь укіс утеплюється, при цьому найпоширеніший варіант теплоізоляції – мінеральна вата. Порожнечі профілю заповнюють утеплювачем, після чого монтується вже сам гіпсокартон.

Весь гіпсокартонний матеріал проходить стадію шліфування, зазори,  що утворилися, – шпаклюются. При завершенні перелічених операцій можна заґрунтувати й пофарбувати утворену конструкцію. Для запобігання розшаровування кутів встановлюють куточок з оцинкованого металу.

За аналогією із оштукатуреними укосами місця, де з’єднуються відкоси і блоки, обклеюють за допомогою малярської стрічки. Після цього проводиться обробка спеціальною акриловою замазкою, яка сохне 12-14 годин. Далі – фарбування нових укосів.

Кріпимо гіпсокартон на відкіс

Існує ще один спосіб установки відкосів з гіпсокартону – без спорудження каркаса. Застосовується ця технологія при укладанні матеріалу на стару, але ще міцну основу. Поверхня ретельно зачищається і ґрунтується. Кріплення листів гіпсокартону виробляється саморізами, в деяких місцях матеріал додатково проклеюється сумішшю «Перфілікс». Схоплювання клею моментальне, тому всі витратні матеріали можна підготувати заздалегідь.

Щоб гіпсокартон міцно зафіксувати, по ньому можна акуратно постукувати гумовим молотком. Фіксація розпірок дозволяє забезпечити більш краще зчеплення матеріалу та основи за допомогою клею. Час вичікування – не менше 1 години. Повна просушка укосів займає до 3-х днів. Висохлі краю на укосах замазуються акриловим складом, після чого наноситься фінішна шпаклівка.

Монтаж відкосів із пластику

Найшвидший і логічний спосіб пристрою відкосів – використання пластику. Зручний і простий монтаж робить цей варіант найпопулярнішим серед майстрів ремонту. Переваг тут чимало:

  • легка вага матеріалу;
  • не потрібен спеціальний догляд;
  • довговічність;
  • стійкість до вологості.

Пластикові відкоси можуть мати утеплювач або встановлюватися відразу на основу. Сучасний ринок ПВХ-продукції пропонує споживачеві будь-яку колірну гаму матеріалу. Це дозволяє реалізувати нестандартні дизайнерські ідеї, розфарбувавши сірі будні яскравими фарбами. Перевагою пластикових укосів є можливість їх установки на будь-яку основу: бетонну, дерев’яну, оштукатурену і т. д.

Для роботи потрібні наступні витратні матеріали:

  • ПВХ-полотно, яке має такі розміри: 6 м х 7 мм;
  • П-подібна стартова планка;
  • Планка F-подібної форми;
  • Дерев’яна рейка, товщина якої становить від 1 до 1,5 см, ширина – 3-7 см;
  • Спеціальне будівельне обладнання – степлер зі скобами від 6 до 8 мм.

Монтаж пластикових відкосів виконується таким чином:

  1. Зовнішнє оформлення прорізу виконується рейкою і саморізами;
  2. Всі роботи виконуються за рівнем, якщо потрібно – підкладаються плашки з дерева;
  3. Щоб закріпити рейку, можна використовувати будь-який «Чопик» (з ПВХ або дерева) і перфораторного дриля;
  4. Стартова планка кріпиться по краях вікна;
  5. За допомогою скоб по кромці дерев’яної рейки кріпиться F-подібна планка;
  6. Із пластикового полотна вирізується відкіс потрібного розміру, який вставляється між планками (П- і F-подібної форми);
  7. Щоб ізолювати приміщення від звуку і холоду, використовуються утеплювачі: піноізол, мінеральна вата або монтажна піна.

Як показує практика, обробка віконних відкосів своїми руками – це зовсім неважко. Маючи під рукою потрібний інструмент, запас часу і терпіння, будь-який початківець впорається із цим завданням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Вікна, двері
В тему