Поради

Види віконних профілів та їх характеристики

Види віконних профілів та їх характеристики

Віконний профіль – це рама, яка утримує склопакет. Різні види віконних профілів відрізняються матеріалом виготовлення і внутрішньою будовою. Розглянемо докладно відмінності і переваги профільних конструкцій, їх якість, вартість і експлуатаційні характеристики.

Які бувають види вікон?

Сучасні віконні профілі для склопакетів виготовляють з полівінілхлориду (ПВХ), дерева або металу (алюмінієвий профіль). Кожен із наведених матеріалів має свої переваги, що визначають його популярність і вартість.

Дерев’яний віконний профіль

Дерев’яні рами представляють найдорожче, престижне оформлення віконного отвору. Натуральному дереву потрібна тривала сушка, ретельна просочення антисептиком і захист від вологи. Тому вартість дерев’яного вікна на порядок більше за пластиковий профіль. Якщо деревина недостатньо висушена або неправильно оброблена, то дорогі вікна можуть зруйнуватися через рік після їх установки.

Вид натуральної деревини створює престижний дизайн, привабливу естетику. При якісній підготовці дерево досить довговічне і надійне. Краще дерево для виготовлення віконних профілів – дуб, модрина, більш доступна деревина вільхи і сосни.

Підсумуємо переваги дерев’яних профілів:

  • естетика і престиж;
  • натуральний екологічно безпечний матеріал;
  • хороша теплоємність.

Недоліки:

  • можливість жолоблення, набрякання, розтріскування і інших видів руйнувань;
  • дорожнеча;
  • необхідний високий професіоналізм майстра-виробника.

Варіантом використання дерева для склопакетів є дерев’яно-алюмінієвий профіль. У ньому дерев’яний матеріал зовні закритий металевими пластинами. Зсередини, з житловою боку, рама демонструє натуральну деревину, із зовнішнього боку рама захищена від вологи металом.

Алюмінієвий профіль

Алюмінієві віконні профілі виготовляють з невеликою кількістю камер (дві або три). Сам по собі метал є недостатнім теплоізолятором, через це металеві вікна холодні. Їх, в основному, використовують для скління великих торгових територій, аеропортів, але також і балконів, і лоджій.

Металеве вікно характеризується наступними перевагами:

  • міцність;
  • низька горючість;
  • довговічність.

Недоліки:

  • маленька теплоємність (у «холодних» профілів);
  • висока вартість (стосується «теплих» конструкцій).

Два основні види профілів з алюмінієвого сплаву затребувані в різних будовах. «Холодний» алюмінієвий профіль використовується там, де необхідна недорога рама, хороша міцність, без особливих вимог до збереження тепла. «Теплий» дорогий профіль встановлюється в опалювальних приміщеннях для довговічного функціонування в умовах холодних зим.

ПВХ-профіль

ПВХ-профіль називають пластиковим вікном. Його характеристики:

  • висока теплоізоляція;
  • вологостійкість;
  • різноманітний дизайн (завдяки наклеювання ламінованої плівки).

Теплоізоляційні властивості забезпечуються наявністю порожнистих камер всередині. Завдяки стійкості пластику до впливу атмосферних опадів, він не вбирає вологу, не розбухає, не гниє і не тріскається.

У ПВХ існують деякі недоліки:

  • горючість (характерна більшості пластиків);
  • чим більше камер, тим більше вага конструкції, тим більш високі вимоги пред’являються до установки вікна.

Завдяки доступній вартості, ПВХ-профіль став найбільш популярним матеріалом для виготовлення вікон зі склопакетами. Випуском ПВХ займаються десятки різних виробників. Їх профілі відрізняються кількістю камер і товщиною пластикової стінки.

Характеристики віконного профілю ПВХ

- Кількість камер становить від 2 до 8. Пустотілий простір забезпечує теплоємність профілю. Чим більше пустотілих камер, тим гірше рама проводить тепло.

- Коефіцієнт опору теплопередачі визначає теплоємність вікна. Для територій європейської частини достатній показник становить 0,6-0,8 м² · ° C / Вт. Показник 0,95-1,0 застосовується для умов суворих зим.

 - Товщина зовнішньої і внутрішньої стінки вимірюється в перерізі профілю. Розмір стінки 3 мм вважається оптимальним. Профілі класу «А» виконуються з полівінілхлориду товщиною 3 мм. Всі інші (товщина менше 3 мм) належить до класу «В» і, виходячи з класифікації, використовуються в нежитлових приміщеннях (магазини, кафе, торговельні майданчики). На практиці клас профілю немає критичного значення, і профілі класу «В» широко використовуються в житлових приміщеннях, що відбувається не на шкоду якості.

 - Загальна ширина профілю (монтажна ширина).

 - Ширина склопакета, який можна монтувати у пластиковий віконний профіль. Чим товстіший склопакет (він може бути одно-, дво- або трикамерним), тим тепліше вікно.

 - Наявність металевого армування усередині профілю. За німецькими стандартами товщина металевої пластини всередині вікна повинна бути не менше 1,5 мм (для стандартних вікон) і 2 мм (для габаритних великих конструкцій). У металеву пластину кріпиться фурнітура, армування забезпечує міцність і довговічність профілю.

Фурнітура для вікон

Фурнітурою називають сукупність металевих деталей, які забезпечують рухливе з’єднання різних елементів у загальній конструкції вікна. Від якості фурнітури залежить довговічність віконного виробу.

Види віконної фурнітури:

  • Поворотно-відкидна.
  • Замок і ручка – багатофункціональна конструкція, яка фіксує раму в будь-якому положенні за допомогою прокладеної всередині осі.
  • Паралельно-зсувна (для відсування стулок).
  • Похиле зрушення.
  • Вертикально-розсувні.

Крім фурнітури, конструкція вікон зі склопакетами використовує ущільнювачі. Вони забезпечують необхідну ізоляцію від шуму і холоду.

Вибір віконного профілю, його основних характеристик і фурнітури здійснюється відповідно до необхідної теплоємності вікна. Якість профілю та фурнітури визначає зовнішній вигляд склопакета і його експлуатаційні характеристики: теплоізоляція, звукопоглинання, міцність і довговічність.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Вікна, двері
В тему