Поради

Алюмінієві вікна на балкон і лоджію: особливості систем та їх монтаж

Алюмінієві вікна на балкон і лоджію: особливості систем та їх монтаж

Останнім часом особливої популярності набули металопластикові та дерев’яні вікна зі склопакетами. І вже мало хто пам’ятає про те, як встановлювалися алюмінієві вікна на балкон. Однак вони і сьогодні користуються популярністю у майстрів, яким відомі справжні властивості цих віконних систем.

Алюмінієві вікна – прекрасний варіант для установки системи, яка буде надійно служити своєму власникові протягом довгих років. Як відбувається процес установки, чи є у алюмінієвих вікон будь-які переваги перед металопластиковими конструкціями, а також особливості робіт з ними – все це ми постараємося докладно розкрити для нашого читача в цій статті.

Пластик чи алюміній?

Отже, які ж вікна рекомендується вибирати? Звичайно, багато домовласників були дуже зацікавлені появою нових віконних систем на ринку (особливо, коли з’явилися «теплі» алюмінієві вікна). Інтерес збільшувався і частими розповідями про те, що поширені ПВХ-вікна мають шкідливий вплив на організм людини.

Проведемо порівняльну характеристику за кількома параметрами металопластикових та алюмінієвих вікон:

  • Надійність і працездатність. Вікна з алюмінію практично неможливо деформувати, адже вони не піддаються корозії. Те ж саме можна сказати і про ПВХ-вікна. Але що стосується працездатності, то у процесі тривалого користування (особливо неправильного) ПВХ-вікна необхідно налаштовувати. Загалом, за даними характеристикам два типи вікон можна назвати однаковими.
  • Пожежна безпека. Алюмінієві вікна в цьому випадку поза конкуренцією. Звичайно, ПВХ-вікна теж не будуть горіти на відкритому вогні (через наявність хлору), але різкий запах пластику буде довгий час відчуватися в квартирі.
  • Дизайнерське рішення. За цим параметром вікна з алюмінію випереджають пластикові з великим відривом. Як і останні, алюмінієві вікна можуть бути похило-зсувними, орними або розсувними. Що стосується колірних рішень, то вибір ПВХ-вікон обмежений трьома десятками основних кольорів (не включаючи забарвлення «під деревину»). Алюмінієві системи представлені куди більш широкою гамою кольорів, та й конфігурацій у них куди більше, в той час як пластикові вікна можуть бути тільки або напівкруглої, або прямокутної форми.
  •  Звуко- і теплоізоляція. За цими параметрами можна проводити дуже довгі суперечки щодо переваг тих чи інших систем. Звичайно, ПВХ-вікна куди краще, ніж звичайні алюмінієві, але «теплі» алюмінієві вікна цілком можуть скласти їм гідну конкуренцію.

За сукупністю всіх показників можна зробити висновок, що вікна з алюмінієвого профілю в певних моментах навіть краще, ніж ПВХ-системи. І найкращий варіант для їх застосування – це лоджії і балкони.

Види та переваги алюмінієвих вікон

Ми вже відзначали вище, що існує чимало конфігурацій алюмінієвих вікон. Розглянемо докладніше кожну з них:

  • Орні вікна. Стандартна конструкція, що представляє собою звичайні вікна, які розкриваються навстіж. Ніяких особливостей в подібній конструкції немає.
  • Похило-зсувні вікна. Ідеально підходять для установки на балконах і лоджіях, де недостатньо місця для поворотного відкривання стулок. Такі вікна можуть відчинятися на 15 см для провітрювання або зрушуватися по рейковій фурнітурі на глуху частину вікна.
  • Розсувні конструкції. Користуються величезною популярністю у домовласників, які планують встановлювати вікна на лоджіях або балконах. Економія простору і простота використання – очевидні переваги таких систем. Розсувні алюмінієві конструкції являють собою незалежні рейки, які є частиною алюмінієвого профілю. Конструкція нагадує класичні шафи-купе із розсувними стулками.

За принципом пристрою профілю прийнято розрізняти:

1.«Холодні» вікна. Являють собою звичайний алюмінієвий профіль, на якому встановлюється одинарний склопакет. У поперечному перерізі вікно має просту прямокутну конструкцію.

2. «Теплі» вікна. Мають особливу будову, яке можна побачити при поперечному перерізі: всередині основного профілю розташовується внутрішня камера, зверху якої міститься термоізолююча вставка (терморозрив). Товщина такої вставки коливається в межах 18-44 мм.

На лоджіях і балконах краще встановлювати «теплі» алюмінієві вікна, особливо, якщо домовласник проживає в кліматично складних регіонах країни.

У кожного виду алюмінієвих вікон є свої особливості та переваги, але можна виділити загальні особливості, якими володіють всі види:

  • Зовнішня привабливість. Гарний зовнішній вигляд і естетичність – безумовні переваги алюмінієвих вікон. Виробники здатні додати будь-яку форму і зовнішній вигляд таких конструкцій.
  • Легкість і міцність. Алюміній – це метал, який використовується в авто- та авіапромисловості, зарекомендував себе як надійний і міцний елемент. Алюмінієві вікна не схильні до дії вологи, мікроорганізмів, температурних перепадів та інших впливів.
  • Легкість у догляді. Алюмінієві вікна невибагливі у догляді і можуть витримувати вплив навіть агресивних хімічних середовищ.
  • Екологічність. Метал, як і деревина, є природним матеріалом, який не є небезпечним для здоров’я людини.

Підготовчі роботи і необхідні інструменти

Для проведення робіт з монтажу алюмінієвих вікон і демонтажу старого балкона необхідно придбати наступні інструменти:

  1. Стамеску, молоток, фомку, електродриль і болгарку – для демонтажу старого балкона і монтажу нового;
  2. Дерев’яні бруски для решетування, елементи кріплення;
  3. Сайдинг або пластикові панелі для обшивки балкона;
  4. Рулетка, рівень, схил – для проведення замірів.

Щоб встановити алюмінієві вікна на балкон, рекомендується повністю переобладнати старий балкон. Звичайно, можна обійтися і без цієї процедури, але для створення надійної конструкції все ж необхідно виконати наступні підготовчі роботи:

  1. Повністю зачистити простір балкона. Для цього необхідно винести все, що на ньому є, прибрати полиці, шафи або інші конструкції.
  2. Якщо балкон був засклений, то старі віконні рами необхідно демонтувати. Демонтаж виконується за допомогою звичайної фомки, стамески і молотка.
  3. Після того, як віконні рами демонтовані, необхідно демонтувати дах балкона.
  4. Наступним кроком віддаляється обшивка – як правило, вона може бути з плоского шиферу або пластику.

Після проведення робіт необхідно перевірити цілісність металевої конструкції. Якщо вона ціла і непошкоджена, необхідно зачистити її від іржі і покрити ґрунтовкою.

Порада: Необхідно пам’ятати про техніку безпеки при проведенні демонтажу скла – користуйтеся страховкою і допомогою напарника при подібних роботах.

Установка обрешітки і монтаж обшивки

Після всіх проведених підготовчих процедур можна братися до обрешітки балкона. Для цього на металеві бруси кріпляться дерев’яні рейки, спочатку за горизонталлю (залежно від висоти стінок витримується крок 30-50 см), а після за вертикаллю (витримується крок в 40 см).

Після установки обрешітки встановлюється утеплювач (опціонально). Для цього береться будь-який матеріал (мінеральна вата, пінопласт), плити встановлюються в проміжках між латами і закріплюються пластиковими дюбелями з грибоподібним капелюшком.

Зверху конструкції кріпиться гідроізоляція і захист від вітру, а потім сайдинг або інший оздоблювальний матеріал для зовнішньої обшивки балконів і лоджій.

Коли ви закінчите склити балкон алюмінієм, можна переходити до оздоблювальних робіт.

Покрокова інструкція з установки алюмінієвих вікон виглядає наступним чином:

  1. Проводиться кріплення козирка. На плиту балкона, який перебуває вище, кріпиться металевий козирок за допомогою звичайних саморізів із металу.
  2. Встановлюється алюмінієва віконна рама. Вона кріпиться на анкерні пластини до бетонної плити балкона зверху і до плити власного балкона.
  3. На встановлену раму за допомогою звичайних саморізів кріпиться металевий відлив.
  4. Стулки вікон встановлюються у віконні рами. Докладну інструкцію з установки певного виду вікон можна дізнатися в інструкції, яка додається до комплекту вікон.
  5. Виробляється герметизація стиків і щілин між різними елементами.
  6. Регулюється фурнітура для правильної роботи вікон.

Алюмінієві вікна на балконі прослужать довгий час і потішать власника своїм зовнішнім виглядом і практичністю. Тепер ви знаєте, що являють собою ці системи і як проводиться їх монтаж. Залишається тільки вибрати необхідний вид для установки на своєму балконі або лоджії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Вікна, двері
В тему

Останні матеріали